Dolar 34,1538
%0.17
Euro 38,0142
%-0.21
Altın 2.879,610
%0.16
Bist-100 9.898,00
%-0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Milyonlarca liralık yatırıma kurul freni: AVM projesine SİT engeli

Milyonlarca liralık yatırıma kurul freni: AVM projesine SİT engeli

Kent merkezinde yüzlerce esnafın mağduriyetiyle gündeme gelen AVM projesi SİT engeline takıldı. Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait alanda tarihi eser çıkınca, Koruma Kurulu'nun aldığı kararla yeni ticaret merkezinin inşaatı durduruldu. Milyonlarca liralık yatırıma kurul freni

  • Ege Postası
  • 03.11.2016 - 11:02

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başbakanlık'a bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan özelleştirme ihalesinin ardından yıkılan eski Kaptan Mustafa Paşa İşhanı'nda mağdur esnafın ahı tuttu. AVM, ticaret merkezi ve otel yapılması planlanan alanda inşaata başlamaya hazırlanan yatırımcı firma kuruldan gelen kararla şoka uğradı.

MAĞDUR ESNAFIN AHI TUTTU!

İzmir'in ekonomik anlamda kalbi konumundaki Kemeraltı bölgesinde AVM isyanına konu olan arazide kriz bitmek bilmiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde yap-işlet-devret usulü ile ihaleye çıkartılarak özelleştirilen ve yıkılarak yerine AVM ile otel projesi yapılması planlanan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda başlayan inşaat faaliyetleri kurul kararı ile durduruldu. Yüzü aşkın esnafın yaşadıkları tahliye krizi sonrasında mahkemeye taşıdığı proje de geçici süreliğine rafa kalktı.

KURUL KARARIYLA İNCELEME BAŞLATILDI

Vakıflar Müdürlüğü tarafından yapılan ihale öncesinde SİT derecesi düşürülen ve "Sulu mezar" olarak da bilinen tarihi alanda eski iş hanının yıkılmasıyla birlikte yerin altından adeta tarihi eser fışkırdı. Yatırımcı kuruluşun inşaata başlamaya hazırlandığı alanda inceleme başlatan İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu önceki ay aldığı kararın ardından tüm inşaat çalışmalarını durdurdu.

ÇALIŞMALAR BİTENE KADAR İNŞAATA MOLA

Geçtiğimiz günlerde Müze Müdürlüğü'nce alanda titiz bir çalışma başlatıldı. Kurumun denetiminde iş hanı yapılması planlanan arazide sondaj çalışmaları başlatılırken, arkeologlar ve tarihçiler eşliğinde bir süre özel çalışma yürütülecek. Yaşanan süreç nedeniyle projenin gecikmesi gündeme gelirken, AVM inşaatının ise yaklaşık bir yıllık gecikmeyle start alması bekleniyor.   

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİNDE SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Bölge planlarında SİT sınırında kalan iş hanıyla ilgili önceki yıl içerisinde kritik bir değişiklik yapılmıştı. 1’inci derece SİT statüsüne sahip iş merkezinin bulunduğu alana dair alınan satış kararı öncesinde arazide yeniden yapılaşmanın önünü açılmış ve çarşının SİT derecesi 3’e düşürülmüştü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.