Dolar 34,6573
%0.04
Euro 36,5796
%0.55
Altın 2.953,060
%0.73
Bist-100 9.700,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mimarlar Odası: Bakanlık, Limak Holding için AOÇ'de imar plan değişikliği yaptı

Mimarlar Odası: Bakanlık, Limak Holding için AOÇ'de imar plan değişikliği yaptı

Mimarlar Odası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Limak Holding için Atatürk Orman Çiftliği'nde imar planı değişikliği yaptığını açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi AOÇ'deki imar değişikliğini yargıya taşıdı.

  • Ege Postası
  • 10.03.2022 - 16:07

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Limak Holding için Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) imar değişikliği yaptığı bilgisini paylaştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, daha önce, Limak Hoding’in AOÇ Çimento Fabrikası arazisinde lüks konut ve dükkan yapılması için proje hazırladığını gündeme getirmişti.

"YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yapılan imar değişikliğini yargıya taşıyacaklarını duyurdu. Candan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Atatürk Orman Çiftliği ‘koruma amaçlı nazım imar planına’ ilişkin açılan davalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ederken, 5659 sayılı Kanun ve Sayıştay kararları ortada iken AOÇ alanında Ankara’nın imarı için yapılan Çimento Fabrikası alanına konut, ticaret, iş merkezi, her şey dahil yaşam alanı öneren plan değişikliği kabul edilemez. Amacı dışında kullanılan AOÇ alanları AOÇ’ye devredilmek zorundadır. Haziran 2021 yılında gündeme geldiğinde ‘Sakın ola ki aklınızdan geçirmeyin’ demiştik. Akıllarından geçirmekle kalmayıp, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile işi halledip plan yapmışlar bu plan hukuka aykırıdır. Yargıya taşıyacağız.

Plan dosyasında kurum görüşleri arasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi kurum görüşünde eski Belediye Başkanları Melik Gökçek ve Mustafa Tuna döneminde alınan görüşlere yer verilerek, 2019’da seçilmiş yeni dönem yönetiminin yetkisini de gasp etmiş durumdalar. Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ise 5659 Sayılı Kanun'a ve Atatürk’ün şartlı bağışına ihanet ederek, ‘olur’ vermiştir. AOÇ Müdürlüğü hakkında da ayrıca suç duyurusunda bulunacağız. Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın imarı için Atatürk’ün isteği ile şahsi malvarlığı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan 1928 yılında inşa edilen Çimento Fabrikası, endüstri mirası olarak korunmalı alana bir metrekare dahi olsa yapılaşma öngörmeden, Atatürk’ün şartlı bağışına uygun olarak ağaçlandırılmalıdır. 

"LİMAK YAPILAŞMA KARARINDAN VAZGEÇTİĞİNİ AÇIKLAMADIĞI SÜRECE GÖRÜŞME UYGUN DEĞİLDİR"

Ankara’nın imarı için yapılan bu fabrika ve tesisleri korunmalı, müze haline getirilmeli, alan ağaçlandırılmalıdır. 5659 Sayılı Kanun’a göre ve Sayıştay raporlarına göre menşei AOÇ olan alanlara konut, ticaret yapılamaz. Limak, alandaki yapılaşma isteğinden lüks konut, ticaret iş merkezi ve her şey dahil rant alanı isteğinden vazgeçmelidir. Bu AOÇ alanlarında çok büyük bir talan projesinin öncüleridir.

Dün itibari ile Limak Holding’in şubemizle görüşme isteği Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve AOÇ alanlarındaki yapılaşma ısrarından vazgeçtiğini açıklamadığı sürece görüşmenin uygun olmadığı karar altına alınmıştır.

Atatürk Orman Çiftliği halkındır, bir metrekaresine bile beton dökemezsiniz, Bakanlığın Limak için yaptığı plan değişikliği katliamdır. “

HAKVERDİ'DEN, AOÇ'DEKİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ: "KANUNA AYKIRI OLMASINA RAĞMEN TALAN DEVAM EDİYOR"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin imar planında yapılan değişikliği TBMM gündemine taşıdı. Hakverdi, “Arazi üzerindeki yapılaşmanın kanuna aykırı olduğu birçok yargı kararı ile tespit edilmesine rağmen talan devam etmektedir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Limak Holding'e ait AOÇ arazisiyle ilgili imar değişikliği yapılmasını TBMM gündemine getirdi. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Hakverdi, değişiklikle AOÇ arazisi içinde yer alan tarihi çimento fabrikasının yıkılması, ticaret ve konut alanı inşa edilmesinin önünün açıldığını belirtti. Hakverdi önergesinde, “İmar planı raporlarına göre; Limak’ a ait olan 588 bin metrekarelik AOÇ arazisinin, 261 bin metrekarelik bölümü konut alanı, yaklaşık 50 bin metrekarelik bölümü ticaret ve konut alanı, 12 bin metrekarelik bölümü ise özel eğitim alanı olarak belirlendi. Arazinin geri kalan kısmı ise anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, dini tesis, sağlık alanı, park, otopark ve yol alanı olarak kullanılacak” dedi.

“BU ARAZİNİN İMARA AÇILMASININ KANUNA AYKIRI OLDUĞUNU BİLMİYOR MUSUNUZ”

Hakverdi, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“Atatürk Orman Çiftliği, kurulduğu günden bu yana yasayla devir ya da satış yoluyla arazilerinin yüzde 39’unu kaybetti. Alınan bu karar ile ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti bir kez daha çiğneniyor, AOÇ arazisinde talana devam ediliyor. Aldığınız bu yanlış karardan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Kamuya miras olarak bırakılan bu arazinin imara açılmasının daha önce de alınan birçok yargı kararına rağmen kanuna aykırı olduğunu bilmiyor musunuz? Bakanlığınız döneminde Atatürk Orman Çiftliği arazisini Atatürk’ün mirasına uygun hale getirmeniz gerekirken hala bu talana müsaade etmenizin gerekçeleri nelerdir? Bu karar saraydan gelen bir talimatla mı alınmıştır? Bu alanı alelacele imara açmanızın nedeni Atatürk Orman Çiftliği’nde yer alan ve ranta açılan bu arazinin, 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda ‘Özel Proje Alanı ve Tarihi Sit Alanı’ içerisinde yer alması mıdır? Atatürk Orman Çiftliği 2002 yılından bu yana yüzde kaç küçüldü? Çiftlik arazisinin ne kadarı özelleştirildi? Hangi kamu kurumuna ne kadar büyüklükte AOÇ arazisi tahsis edildi?” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.