Dolar 34,6396
%0.24
Euro 36,3603
%0.16
Altın 2.919,880
%0.07
Bist-100 9.654,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mimarlar Odası’ndan ‘Danışma Kurulu’na ilk yorum: Talihsiz bir karar!

Mimarlar Odası’ndan ‘Danışma Kurulu’na ilk yorum: Talihsiz bir karar!

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binası için oluşturduğu danışma kuruluna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kahraman, Koruma Kurulu’nun aksi yönde bir karar verdiğini hatırlatarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” demektir” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kahraman, Mimarlar Odası ile TMMOB’a bağlı diğer odaların kurula davet edilmemesinin, Tunç Soyer’in 2019’daki ‘Çok renk, çok ses, çok nefes’ seçim sloganıyla çeliştiği yönünde bir eleştiri getirdi.

  • Ege Postası
  • 18.09.2021 - 11:56

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nde hasar gördüğü için boşaltılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binasıyla ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

Büyükşehir Belediyesi, mecliste yıkım kararı alınan ana hizmet binasının yerine inşa edilecek yeni binanın yapım sürecinin yürütülmesi için 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturdu.

Binanın yıkılmasına karşı çıkan ve binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin, söz konusu danışma kurulu hakkındaki yorumu merak konusu olmuştu.

Konuyla ilgili Ege Postası’na görüş ve düşüncelerini bildiren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, Koruma Kurulu’nun süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir yıkım faaliyetinde bulunulmamasına karar verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“SÜRECİ MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞMAK DEMEKTİR”

“Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak ‘süreci meşrulaştırmaya çalışmak’ demektir.”

“ÇOK RENK, ÇOK SES” 

Kahraman, ayrıca Mimarlar Odası ile TMMOB’a bağlı diğer odaların kurula davet edilmemesini de eleştirerek, “Danışma kurulları konunun onaylanması üzerine değil değerlendirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz” dedi. Danışma Kurulu’nda yer alan isimleri de değerlendiren Kahraman, “Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz” şeklinde konuştu.

“RAPORDA GÜÇLENDİRME YAPILABİLECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nden istediği raporda binanın güçlendirilebileceğinin belirtildiğinin altını çizen Kahraman, “Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir. Modern Mimarlık mirası niteliğine sahip yapıların potansiyellerini kullanarak kentin ve toplumun ihtiyaç duyduğu mekân ve kullanım biçimleri oluşturulmalı, daha fazla kamusallık, açıklık, geçirgenlik gibi Konak ve çevresine değer katacak kavramlar üzerinden yeniden bu yapıları kazanmak esas olmalıdır. Toplanması durumunda, danışma kurulununda da benzer görüş ve değerlendirmeler oluşturulacağını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.