Modern yaşam "bağırsakları" vuruyor
Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bor, "Türkiye'nin yüzde 8,3'ü kronik kabızlık sorunu yaşıyor, bu da her 12 kişiden birinin kronik kabızlık çektiği anlamına geliyor. Kabızlık oranlarının artışını medeniyete bağlıyorum. Modern yaşamın güzelliklerinin yanında kötülüklerinin de ilk ortaya çıktığı yer mide ve bağırsaktır" dedi.
- Ege Postası
- 12.10.2017 - 13:11
Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye'de her 12 kişiden birinin kronik kabızlık sorunu yaşadığını belirterek, bunun modern yaşam tarzı nedeniyle beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığını söyledi.
Dernek Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel olarak "haftada 3'ten az dışkılamayı" kabızlık olarak nitelendirdiklerini belirtti.
Sindirim sistemi rahatsızlıklarına ilişkin dernek olarak 7 yıl önce ülke çapında yaptıkları çalışmaların kabızlığın yaygın bir sorun olduğunu gösterdiğini, bu rahatsızlığın boyutunun giderek arttığını vurgulayan Bor, güncel rakamların çıkarılması için yeni bir çalışmaya başladıklarını bildirdi.
Öneki araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin yüzde 8,3'ünün kronik kabızlık sorunu yaşadığını, bunun da her 12 kişiden birinin kronik kabızlık çektiği anlamına geldiğini dile getiren Bor, kabızlığa rastlanma sıklığının da her bölgede aynı olmadığını, daha az ot, sebze ve meyve tüketen Doğu ve Güneydoğu'da bu rahatsızlığın daha yaygın görüldüğüne işaret etti.
Bor, kabızlık sorununun Güneydoğu Anadolu'da yüzde 11,9, Doğu Anadolu'da 10,6, Akdeniz'de 10,5, Marmara'da 10,3, İç Anadolu'da yüzde 8,6, Ege'de 6,4 ve Karadeniz'de ise 5,4 oranlarında görüldüğünü dile getirdi.
"Utangaçlık" bir başka faktör
Modern yaşamın çekingenliğinin de kabızlık sorununu beraberinde getirdiğini, insanların artık günlük konuşma dilinde dahi "tuvalet" yerine "lavabo" kelimesini tercih eder hale geldiğini vurgulayan Bor, özellikle kadınların tuvalet ihtiyacını sakladığını ve tuvalete gitmeyi ertelediğini bunun da kabızlığı tetiklediğini anlattı.
Bor, kabızlık sorununun gelişmiş toplumlarda daha çok görüldüğüne de işaret ederek, şöyle dedi:
"Atalarımızın bu tarz sorunları yoktu, ne buluyorlarsa yiyorlar ve ne zaman istiyorlarsa tuvalete gidiyorlardı. Kabızlık oranlarının artışını medeniyete bağlıyorum. Modern insanın üzerinde kırk çeşit baskı var. İnsanlar tuvalet seçer oldular, fast food yemeye başladılar, obez oldular, diyetlerini bozdular. Sindirim sistemi dünyadaki en şımarık çocuktur. Stres yaşadığınızda tepenize çıkar ve sizi parmağında oynatır. Modern yaşamın güzelliklerinin yanında kötülüklerinin de ilk ortaya çıktığı yer mide ve bağırsaktır."
Düzenli yaşam alışkanlıklarının kabızlığın giderilmesinde önemli rol oynadığının altını çizen Bor, hastalara her gün aynı saatte tuvalete gitme önerisinde bulundu.
Yorum Yazın