Moskova’da Nazım Hikmet konserinde Gezi Parkı protestosu
Şair Nazım Hikmet’in ölümünün 50. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen konserde katılımcılar, İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti. Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk...
- Ege Postası
- 03.06.2013 - 09:50
Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB), Nazım Hikmet’i Anma Komitesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın organize ettiği konser Moskova’nın Mir Konser Salonu’nda düzenlendi. Konsere Tarık Akan, Hıfzı Topuz, Edip Akbayram, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Güvenç Dağüstün, Rutkay Aziz, Ahmet Mümtaz Taylan, Selçuk Yöntem gibi Türkiye’den gelen sanatçı ve aydınların yanı sıra Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’ndeki görevli diplomatlar, Türk ve Rus konuklar katıldı.
Yaklaşık bin kişinin katıldığı konserin sunucusu Doğa Rutkay, “Yıllardır bu etkinliğin bir mimarı var, o da RTİB adına Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır.” dedi. Savaşır da yaptığı konuşmasında, “Türk halkının büyük oğlu, yurtseveri Nazım’ı bir daha anmak için buradayız! Rusya’daki Türk toplumu yıllardır burada çok güzel şeyler başardı. 25 yıldır bu güzel ülkenin taşında, toprağında emeğimiz var. Bu ülkede ekmeğimizi kazandık, ailelerimizi kurduk ve çocuklarımızı bağrımıza bastık. Artık bu ülke bizim için gurbet sayılmaz ve ikinci vatanımız. Bize moral veren faktör, Nazım’ın Moskovasındayız. Türk şairinin yürüdüğü yollardan yürümek ve onun hemşerisi olmak büyük onur! Nazım bizim her zaman ışığımız oldu. Nazım’ın sesi gür çıksın diye, elinden alınan vatandaşlığı iade edilsin diye, Türkiye’deki kamuoyu bu yüce çınarın Rusya’dan gelen sesi duysun diye yıllarca çabaladık.” şeklinde konuştu.
RTİB olarak Nazım’ı anmak için çeşitli etkinliklere devam edeceklerini vurgulayan Savaşır, “Nazım’a bir kez daha minnet duyuyoruz. Nazım hep yanımızda olacak!” dedi.
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Aziz, “Moskova’ya geldiğimiz için şairin dediği gibi biz de bahtiyarız. Türkiye’nin her yerinden selamlar getirdik ve selamlarınızı da götüreceğiz. Yarın Nazım’ın huzurunda birlikte olacağız dünya barışı ve Türkiye barışı adına.” şeklinde konuştu. Daha sonra Aziz, RTİB Başkanı Naki Karaaslan ve Nazım Hikmet’i Anma Komitesi Başkanı Savaşır’a plaket sundu. Karaaslan, “Nazım için söylenecek söz bitmez. Ozan diyor ki dünyada 5 büyük şair vardır, onlardan biri Nazım’dır, ama asla beşincisi değildir.” dedi.
GECEDE GEZİ PARKI PROSTESTOSU
Gecede ilk önce Çellistanbul müzik topluluğu, dünyaca ünlü klasik müzik bestecilerin eserlerini ve Aşık Veysel’in müziğini sundu. Daha sonra sahneye çıkan sanatçı Dağüstün, Gezi Parkı’nda düzenlenen gösteri olaylarına destek vererek, “Bu gece sesim biraz kötü çıkabilir. Çünkü son 3 gündür yaklaşık 4 saat uyku uyudum. Çünkü İstanbul’da, bütün Türkiye’de bize gaz atıyorlar. Ama ülkemdeki arkadaşlarım hala direniyor. Buradan onlara selam gönderiyorum!” şeklinde konuştu. Dağüstün, Azeri besteci Tefvik Kuliyev’in “Yalgızım” şarkısı başta olmak üzere 4 şarkı okudu.
Zuhal Olcay da sunduğu müzik ziyafetinde Nazım’ın şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirdi. Daha sonra alkışlarla sahneye çıkan Edip Akbayram, “Bunu Nazım dahil tüm devrim şehitlerimizin anısına okuyorum.” diyerek şarkısını seslendirdi.
Zülfü Livaneli, “Buraya her geldiğimde hep heyecanlanıyorum. Çünkü Nazım olmasaydı, biz burada olmayacaktık. En azından ben olmayacaktım, çünkü hayatımda, müzisyen ve besteci olmamda en büyük rolü oynayan Nazım’dır. Onun adı her geçince kalbin çarpıyor. Her gün onun dizelerini hatırlayarak olayları yorumluyorum. Bugünlerde Türkiye’de yaşanan olaylar, eğer Nazım sağ olsaydı, bugün yaşanan olayları bizler kadar büyük heyecan ve coşkuyla izleyecekti. Bir ağaç ölür, bir halk uyanır diyecekti. Nazım dendiği zaman durgun denizler değil, fırtınalı denizler, büyük kitleler geliyor. Yıllar öncesinde seslendirdiği şiirleri halen bizi coşturuyor. Bugün sizinle birlikte, Moskova’da yükselen sesinizle birlikte Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun onun için yazdığı “Yiğidim aslanım burada yatıyor” seslendireceğiz.” diyerek alkışlarla parçasını okudu.
Livaneli, Nazım’ın Vapur şiirinden bestelediği şarkıyı da seslendirdi. Daha sonra Livaneli, Olcay, Akbayram ve Dağüstün koro halinde “Karlı kayın ormanında yürüyorum geceleyin” parçasını seslendirdi.
Konserin bitiminde bazı katılımcılar “Özgürlük!” sloganı atarak “Gezi Parkı Halkı Biz Sizinleyiz!”, “Türkiye Sizinleyiz!” pankartı açtı. Bunu üzerine sahneye tekrar çıkan Livaneli, “Arkadaşlar içerideydim, duydum sesinizi, beni tekrar istiyorsunuz.” diyerek salondaki kalabalığı selamladı. Livaneli, “Biz parktaki arkadaşlarımıza, Türkiye’nin her yerinde ayakta olan gençlerimize coşkumuzla katılalım ve Sabahattin Ali’nin “Döndüm daldan kopan kuru yaprağa” şiirini seslendirelim.” diyerek salondaki protestocularla birlikte şarkıyı seslendirdi.
“Özgürlük” şarkısını da seslendiren Livaneli, bir dahaki sefere Moskova’da konser sunacağı vaadinde de bulundu.
Cihan Haber Ajansı’na konuşan RTİB Başkanı Karaaslan, “Nazım 50 yıl sonra bizi bir araya getirdi. Dolayısıyla burada Nazım heyecanı aynı zamanda Türkiye’nin birliğini oluşturdu. Keyifli konser oldu. Herkese teşekkürler!” dedi.
Yorum Yazın