Dolar 34,2483
%0.02
Euro 37,6067
%-0.06
Altın 2.910,100
%-0.39
Bist-100 9.156,00
%0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Moskova’da kritik zirve: Putin’le Esad ne konuştu'

Moskova’da kritik zirve: Putin’le Esad ne konuştu'

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin'le dün bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı.

  • Ege Postası
  • 21.10.2015 - 09:58
Dün gerçekleşen görüşmede Suriye'deki gelişmelerin ve Suriye ordusunun planlarının ele alındığı ve Esad'ın Putin'e bilgi verdiği belirtildi. 

Reuters'ın haberine göre; Esad ve Putin, Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketliliğinin devamına ilişkin sorunları görüştü. Esad, Putin'i Suriye'deki durum ve rejim askerlerinin planlarına dair bilgilendirdi.

Reuters'ın haberine göre, görüşmede Esad, sadece yönetici elitin değil, tüm Suriye halkının ülkenin geleceğini belirlemek istediğini söyledi. Suriye lideri, terörizmin siyasi çözüme engel olduğunu da sözlerine ekledi.

Görüşmeyle ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada, iki liderin "terör örgütleriyle mücadeleyi" ve Rusya'nın hava saldırılarının devamını konuştuğu kaydedildi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad dün akşam Moskova'ya geldi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir görüşme gerçekleştirdi" dedi. Peskov, üst düzey yetkililerin de bulunduğu görüşmenin uzun sürdüğünü söyledi. 

ULUSLARARASI BASIN DAVET EDİLMEDİ
Putin’in Esad ile görüşmesine protokol çekimi için uluslararası ajanslar davet edilmedi. Kremlin Sarayı sadece kendi çekimlerini servis etti. Rusya görüşmyi Esad Şam’a döndüğünde dünyaya duyurdu. 

PUTİN: SON SÖZ SURİYE HALKININ
Görüşmede Putin, "Suriye'de krizin uzun vadeli çözümüne tüm siyasi güçlerin, dini grupların katılımıyla ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Tabii ki son söz Suriye halkına kalacak. Suriye bizim dostumuzdur. Biz sadece terörle mücadelede askeri eylemler sırasında değil aynı zamanda siyasi sürece de katkıda bulunmaya hazırız" ifadesini kullandı.



TEK AMACIMIZ SURİYE HALKINI KENDİ ÜLKESİNDE GÖRMEK

Esad ise "Şunu söylemeliyim ki her şeyden önce Rusya'nın krizin başından beri attığı siyasi adımlar Suriye'de daha trajik olayların gerçekleşmesine sebep olmadı. Bölgede yayılan terörizm sizin kararlarınız olmasaydı daha büyük alanlara yayılırdı. Tabii ki, herkes her türlü askeri eylemin siyasi adımları arkasında getirdiğinin farkında. Tabii ki hepimizin tek amacı Suriye halkını kendi ülkesinde görmek" dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ
Putin, davetine icabet ederek Moskova'ya gittiği için Esad'a teşekkür etti. Esad ise Putin'e yardımlarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın, Rusya ziyaretinin ardından Şam'a döndüğünü açıkladı.

İki liderin görüşmesine, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı. 


Rusya, Suriye'de 30 Eylül'den beri gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, rejime karşı savaşan Suriyeli muhalifler ve terör örgütü IŞİD'i hedef alarak, Esad rejimine destek veriyor.

YAKLAŞIK 5 YIL SONRA İLK KEZ
Uluslararası ajanslar, Esad'ın, Suriye'de 2011'de patlak veren ve iç savaşa dönüşen çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez yurt dışına çıktığını belirtti.
BBC muhabiri Kim Ghattas, Esad'ın Aralık 2010'da Paris'e yaptığı ziyaretin ardından ilk kez yurt dışına çıktığını bildirdi.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.