Dolar 34,2023
%-0.01
Euro 37,9200
%0.39
Altın 2.911,180
%-0.63
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mühimmat patlamasının mahkeme heyetini Askeri Yargıtay belirleyecek

Mühimmat patlamasının mahkeme heyetini Askeri Yargıtay belirleyecek

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde, 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat patlamasına ilişkin görülen davadan, duruşmaları tarafsız olarak yürütemeyecekleri gerekçesiyle çekilen askeri mahkemenin kararını...

  • Ege Postası
  • 04.09.2013 - 13:01
Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde, 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat patlamasına ilişkin görülen davadan, duruşmaları tarafsız olarak yürütemeyecekleri gerekçesiyle çekilen askeri mahkemenin kararını Askeri Yargıtay belirleyecek. Eskişehir Askeri Mahkemesi’nin başvurusunu inceleyen üst mahkeme olan Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi, askeri hakimlerin çekilme kararının yasal olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yapamayacağını belirtti ve davadan çekilme kararı talebini Askeri Yargıtay’a taşıdı. Üst mahkeme, "Bu konuda görevli üst mahkeme olarak biz değiliz. Bu bağlamda hakimlerin davadan çekilmesinin yasal olup olmadığını üst mahkeme olarak biz değil, Askeri Yargıtay değerlendirmeli.” diyerek askeri mahkemenin davadan çekilme kararı konusunda Askeri Yargıtay’ın karar vermesini istedi.

        Askeri mahkemenin davadan çekilme talebi, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davasının ikinci duruşmasında reddi hakim talebi tartışması sonrasında çıktı. Geçen Ağustos’ta görülen davada sanık avukatlarının reddi hakim talebi kabul edilmeyerek aynı mahkeme heyetinin duruşmaya bakması yönünde karar çıktı. Sanık avukatlarının reddi hakim talebi duruşmaya katılan şehit aileleri tarafından tepkiyle karşılanırken, mahkeme heyetine pet şişe atıldı, gerginlik yaşandı. Olayın büyümesi üzerine duruşmanın yapıldığı askeri mahkemeye Çevik Kuvvet polisi çağrılırken, gerginlik asker ve polisin araya girmesiyle sona erdi. 15 dakika devam eden duruşmaya, 3 saat verilen aranın ardından öğleden sonra yeniden başlanırken, bu kez mahkeme heyetinden davadan çekilme talebi geldi. Hava Hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, Hava Hakim Teğmen Cevher Eren, mahkemeyi tarafsız olarak devam ettiremeyecekleri gerekçesi ile davadan çekilme kararı aldı. Şehit ailelerinin çoğu, heyetin davanın başında devam etmesini isterken, tutuksuz sanık Binbaşı Ali Duran’ın avukatı Aydoğan Yolyapan, verdikleri reddi hakim taleplerini tekrarladıklarını bildirdi. Bu gelişmeler üzerine mahkeme heyeti, tarafsız davranamayacaklarını gerekçe göstererek davadan çekildiklerini açıklayarak, duruşmayı 8 Ekim 2013 tarihine erteledi. Mahkeme savcısı Hava Hakim Albay Erol Er, "Mahkeme heyeti bu saldırılardan dolayı tarafsız kalamayacaklarını belirterek çekilme talebinde bulundu. Çekilme konusu vicdani olduğundan bu hususu mahkemenin takdirine bırakıyoruz." dedi.

        Askeri mahkemenin çekilme kararı ve dava dosyası, üst mahkeme olan Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak üst mahkemeye gönderilen kararla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

        Şehit ailelerinin avukatlarından Altan Ulutaş, Eskişehir Askeri Mahkemesi'nin davadan çekilme kararının üst mahkeme olan Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından Askeri Yargıtay’a gönderildiğini söyledi. Ulutaş, Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin gerekçesinde, "Bu konuda görevli üst mahkeme olarak biz değiliz. Bu bağlamda hakimlerin davadan çekilmesinin yasal olup olmadığını biz değil, Askeri Yargıtay değerlendirmeli." diyerek askeri mahkemenin davadan çekilme kararı konusunda Askeri Yargıtay’ın karar vermesini istediğini kaydetti.

        Ulutaş, şöyle dedi: "Bunun üzerine mahkemenin davadan çekilme kararı Ankara’ya Askeri Yargıtay’a gönderildi. Şimdi Askeri Yargıtay’ın vereceği karar bekleniyor. Çekilme kararı kabul edilirse dosya başka bir askeri mahkemede görülecek. Eğer çekilme kararı kabul edilmezse duruşma 8 Ekim 2013 tarihinde yine 1. Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmeye devam edecek."

        ŞEHİT AİLELERİ YARIN PATLAMANIN OLDUĞU YERDE TOPLANIYOR

        Bu arada, patlamada şehit olan askerlerin aileleri ve yakınları olayın birinci yıl dönümü olan 5 Eylül'de Afyonkarahisar’da toplanacak ve anma töreni düzenleyecek. Patlamanın yaşandığı 41. Mühimmat Bölük Komutanlığı önünde bir araya gelecek olan şehit aileleri, şehit askerler için Mevlid-i Şerif okutacak, ardından topluca dua edecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.