Muhtar var,mahalle yok
İzmir Merkez ilçesi Konak’ın kalbinde yaşanan ilginç manzara görenleri ve duyanları hayrete düşürmeye devam ediyor. İlçedeki 113 mahalle arasında en şanslısı olan Fevzipaşa’da suç oranı yok denecek kadar az, hizmet götürecek vatandaş da neredeyse yok. İş yerlerinin yoğunlukta olduğu mahallede Muhtar Mahmut Akyüz’ün kendisi ve akrabaları dışında yaklaşık 40 kişi yer alırken, gündüz binlerce kişinin yer aldığı bölgede gece ise sessizlik hakim.
- Ege Postası
- 11.10.2014 - 15:45
MAHALLENİN ADI VAR KENDİ YOK
İzmir’in en büyük ilçeleri arasında yer alan Konak’ın en küçük yerleşim bölgelerinden bir tanesi olan Fevzipaşa Mahallesi’nin adı var, kendisi yok. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alana sahip olan ve İzmir Diş Hastanesi’nden başlayarak Kemeraltı’na kadar uzanan güzergahta toplam 773 adet işyerinin yer aldığı mahallede resmi kayıtlara göre 120’ye yakın, fiili olarak da 60 kadar vatandaş yaşıyor. Resmi kurumlara ait binaların da yoğunlukta olduğu mahalle aslında bir yerleşim birimi olmaktan çok, iş merkezi olarak bilinen Konak’ın kıyısında kurulmuş bir mahalleden ibaret.
“BANKO MUHTAR”
Mahalledeki az sayıda vatandaşın kendisine “Başbakan” gibi saygı gösterdiğini aktaran Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Mahmut Akyüz ise, ikinci dönemdir aynı görevi yerine getirdiğini belirtti. Mahallede kayıtlı nüfusun yarıya yakının kendisi ile aynı soyada sahip olduğunu belirten Akyüz, yaklaşık 60 seçmenin bulunduğu mahallede son seçimlere tek aday olarak girdiğini ve kendisine rakip çıkmadığını söyledi.
MAHALLE SAKİNLERİ MUHTARIN KENDİ AKRABASI
Muhtarlık görevi sırasında yaptığı en önemli işin devlet kanalı ile gelen resmi tebligat ve evrakları iş yerlerine iletmek olduğunu söyleyen Mahmut Akyüz, 20 yılı aşkın süredir yaşadığı İzmir’e Mardin’den ailesi ile göç ederek yerleştiğini ve baba mesleği olan fırıncılıktan elde ettiği gelirle ayakta durabildiğini söylerdi. Diğer yandan bir muhtarlık ofisi bulunmayan Muhtar Mahmut Akyüz, en büyük şansının ise İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Kaymakamlığı, İl Emniyet Müdürlüğü gibi devlet kurumlarının ayağının altında bulunması olduğunu belirtti. “Mahallede hizmet verecek kimse yok” diyen 40 yaşındaki Muhtar Akyüz, “Arada sırada belge vermekten başka görevim yok. Zaten işi olan vatandaşlar artık İlçe Nüfus Müdürlükleri kanalı ile gerekli belgelerini alıyorlar. Mahallemiz, özellikle avukatların yoğun olarak bulunduğu bir iş merkezi potansiyeline sahip. Resmi kurumlar tarafından kendilerine gönderilen evrakları teslim ediyorum ve seçim zamanlarında seçmen pusulalarını vatandaşlara teslim ediyorum. Nüfus az olduğundan altyapı ve hizmet kaynaklı sıkıntılar da yaşamıyoruz” diyerek mahallenin durumunu özetledi.
SUÇ ORANI SIFIR
Nüfusun az olması nedeniyle mahallede herhangi bir suç olayı ve adli vaka yaşanmazken, son on yılda sadece bir hırsızlık vakası yaşanmış. Mahalle sınırları içerisinde yer alan bir işyerinde yaşanan olay sonrasında herhangi bir vaka yaşanmadığını belirten vatandaşlar, son bir yıl içerisinde kentin göç almaya başlaması ile birlikte Suriyelilerin de mahallede görülmeye başladığını belirtti.
SİT YÜZÜNDEN MAHALLE BOŞALMIŞ
Geçmiş yıllarda daha kalabalık nüfusa sahip mahallenin boşalmasının asıl sebebi ise yerleşim yerindeki tarihi ve kentsel SİT koruma kurallarının geçerli olması. Resmi olarak kayıtlı yaklaşık 60 konutun bulunduğu alanda evlerin büyük kısmı onarım bekleyen yapılardan oluşuyor. Mahalledeki tarihi evlerin bir kısmı mezbelelik halde bulunurken, yıkılmaya yüz tutan evlerin sahipleri ise Anıtlar Kurulu’ndan gelecek onay, tadilat masrafları ve bürokratik işlemlerin uzunluğu gerekçesi ile evlerini restore etmeye yanaşmadığından sağlıksız konutlarda yaşıyor. Tarihi mahalle bu sebepten dolayı yıllar geçtikçe göç vermeye devam etmiş.
Yorum Yazın