Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhtara Atatürk'e hakaretten 3 yıl 9 ay hapis cezası

Muhtara Atatürk'e hakaretten 3 yıl 9 ay hapis cezası

İzmir'de, sosyal medya üzerinden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili hakaret içeren paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan mahalle muhtarı Murat Gökyer, 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Savcıdan iddianamede sistem vurgusu

  • Ege Postası
  • 28.11.2018 - 21:07

Buca ilçesine bağlı Çaldıran Mahallesi'nin muhtarı Murat Gökyer, geçen yıl Şubat ayında sosyal medyada üzerinden, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili paylaşım yaptı. CHP İzmir İl Örgütü, İzmir Barosu, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve bazı vatandaşlar, yapılan paylaşımların hakaret içerikli olduğunu belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın ardından Murat Gökyer hakkında dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı Turan Güzeloğlu tarafından hazırlanan iddianamede, "Son günlerde okumayan, araştırmayan, kulaktan dolma bilgilere inanan bir güruh, Ulu Önder ile ilgili aslı astarı olmayan şeyler söylemektedir. İnternet ve sosyal paylaşım platformlarının artması ile sahte isimlerle pervasızca paylaşımlar yapılmaktadır. Kendileri gibi okumayan, araştırmayan, bilime karşı zihinlerine zincir vuran bir kitleyi böylelikle etkilemeye çalıştıkları bilinmektedir" ifadeleri yer aldı. İddianamede, Atatürk'ün cumhuriyet ve demokrasi için ömrünü verdiği belirtilerek, "Ülkeye bu kavramları getiren Ulu Önder'in getirdiği sistemde, demokratik seçimler ile muhtar seçilmiş ve temsil yetkisi olan bir kimse olarak bu paylaşımı sosyal medya hesabından paylaştığı, tıpkı paylaşımı hazırlayan fail gibi, Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret ettiği anlaşılmaktadır" denildi.

İzmir 38. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Murat Gök-yer, müştekiler Kasım Akdağ ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Atatürkçü Düşünce Derneği vekili ve İzmir Barosu Başkanlığını temsilen bazı avukatlar katıldı.

Sanık Murat Gökyer, söz konusu paylaşımı yaparken kastının hakaret olmadığını savunarak, Atatürk'ün şahsına saygısının sonsuz olduğunu, herkesten özür dilediğini ifade etti. 

Müşteki avukatı, sanığın savunmasını kabul etmediklerini belirterek, "Atatürk hepimizin, tüm milletin ortak değeridir. Sanık, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinde muhtarlık yapmaktadır. Müsnet suçu işlediği sabittir. Şikayetçiyiz." diye konuştu. 

İzmir Barosu Başkanlığı adına davaya katılan avukat, sanığın Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaretinin kabul edilemez olduğunu belirterek, paylaşımın ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını savundu. 

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi avukatı Cemil Öz de sanığın savunmasını kabul etmediklerini ifade ederek, "Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusudur. Tıpkı Türk bayrağı gibi Türk milletinin simgesidir ve ortak değeridir. Paylaşımın sosyal medyada yapılmış olması aleniyet unsurunu gerçekleştirmesine yol açmıştır. Biz yurtseverler, muhtarın özrünü kabul etmiyoruz." şeklinde konuştu. 

Sanığı, "Atatürk'ün Hatırasına Alenen Hakaret" suçundan 3 yıl hapse mahkum eden mahkeme, eylemin umuma açık ortamda ve basın yoluyla işlenmesi nedeniyle cezayı 4 yıl 6 aya çıkarttı. Sanığın saygılı tutum ve davranışlarını göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 3 yıl 9 aya indirdi. DHA-AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.