Mülteci krizinin çözümü için kritik gün başladı
AB devlet ve hükümet başkanları Türkiye ile yapılacak mülteci anlaşmasının çerçevesi üzerinde anlaştılar. Şimdi gözler Türkiye ile AB arasında bugün Brüksel'de yapılacak görüşmelere çevrildi.
- Ege Postası
- 18.03.2016 - 12:22
Önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB dönem başkanı Hollanda'nın başbakanı Mark Rutte Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelecekler.
MERKEL: KOLAY GEÇMEYECEK
Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu ile yapılacak müzakerenin ‘kolay geçmeyeceğini' söyledi.
Almanya Başbakanı Merkel, ‘bu düzenlemenin hukuki bakımdan uygun olması ve bütün sığınmacılara bireysel başvuruda bulunma hakkını garanti etmesi gerektiğini' söyledi. Merkel, bu görevin altından kalkabilmesi için Yunanistan'a yardımcı olacaklarını, Türkiye'den de mültecilerin korunmasında uluslararası standartlara bağlı kalmasının beklendiğini belirtti.
Almanya Başbakanı, anlaşmaya varıldığı takdirde Türkiye'ye geri göndermelerin geciktirilmemesi gerektiğini ve Türkiye'den Suriyeli mülteci alımına da eşzamanlı başlanacağını ifade etti.
HOLLANDE: OLUMLU SONUÇ ÇIKACAĞINA GARANTİ VEREMEM
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa’nın Türkiye’ye vize serbestisi sağlaması için Türkiye’nin 72 kriteri karşılaması gerektiğini anlatan Hollande, “Türkiye yükümlülüklerin yerine getirmesi halinde söz verilen 3 milyar euro’yu alacak ve ayrıca Türkiye’nin sunduğu plana bağlı olarak ilave fon da sağlanabilir” diye konuştu.
Hollande, şöyle devam etti: “Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı. Fakat yine de bu, hikâyenin sonu olmayacak. Açık olmak gerekirse, herhangi bir anlaşma olsa da ve bu anlaşma uygulansa da bu sorunun kaynağı çözülmedikçe her zaman sığınmacılar olacak."
RUMLAR GERİ ADIM ATMADI
Zirve öncesi sızan taslak anlaşmada, Türkiye'ye istediğinden daha azı öneriliyordu. Taslakta bazı değişiklikler yapıldığı ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yeni fasıllar açılmasına getirdiği veto konusundaki pozisyonunu değiştirmediği belirtildi.
Ankara, üyelik sürecinin hızlandırılması için yeni fasılların açılmasında ısrar ediyor. Türkiye özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.
Buna karşın, Rum kesimi bu fasıllar üzerindeki vetosunu ancak Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendilerine açması halinde kaldırabileceklerini ifade ediyor.
EK 3 MİLYAR EURO İLK FON BİTTİĞİNDE
Türkiye'nin "Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kadar kaldırılması yönündeki talebine" dair olarak da Ankara'nın öncelikle 72 şartı yerine getirmesi gerektiği dile getiriliyor.
Suriyeli sığınmacılar için harcanacak ek 3 milyar euro’nun ise ancak ilk fon bittiği zaman tahsis edileceği belirtiliyor.
Türkiye'nin mülteci krizine ortak çözüm bulunabilmesi için AB'ye koştuğu ek şartlar arasında, Türk vatandaşlarına AB ülkeleri için vize serbestisi tanınması, tüm üyelik müzakerelerine hız kazandırılması ve Türkiye'deki mültecilere yardım için AB'nin üç milyar euro’luk ek yardım yapması da bulunuyor. (Hürriyet)
Yorum Yazın