Müsteşardan sanayiciye çevre uyarısı
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2014 yılı Çevre Ödül Töreni'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, lavaboya dökülen kızartma yağının kanalizasyonun 30 yıllık ömrünü 5 yıla indirdiğini bunun için belediyelerin yağ kapanları kuracağını, bu yağın biodizel olacağını anlattı. Mustafa Öztürk, enerji verimliliği için Paris'te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşmasını hatırlatarak, sanayicilere, "Enerjiyi 'saldım bayıra Mevla'm kayıra' gibi kullanmayacağız, verimli kullanacağız" dedi.
- Ege Postası
- 23.01.2016 - 11:27
ENERJİYİ SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA GİBİ KULLANMAK YOK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, hayvan çiftliklerinde atıkların değerlendirileceğini, enerjinin verimli kullanılacağını dikkat çekerek, "Türkiye'de en önem verdiğimiz konulardan biri hayvan çiftlikleri. Buradan çıkan gübre altın değerindedir. Bununla ilgili mevzuatı çıkardık uygulamaların altlığını oluşturuyoruz. Sıvı gübreyle ilgili darboğaz yaşanıyor. Hayvan çiftliklerinden çıkar sıvı gübrenin arıtılmasını isteniyor. Bu sıvı gübrenin tarımda kullanılmasıyla ilgili çalışmalar belli aşamaya geldi. Önümüzdeki dönemde hayvan çiftlikleri aynı zamanda bioenerji üretimi ve sıvı gübre üretim merkezleri haline gelecek. Sıfır atık modelini ortaya koyacağız. 2020 yılında yeni bir süreç başlayacak. Paris'te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşması ile enerjiyi 'saldım bayıra Mevla'm kayıra' gibi kullanmayacağız, verimli kullanacağız. Karbon salınımı ile ilgili çalışmalar artırılacak. Birim üretim başına ne kadar az enerji tüketirsek o kadar verimli rekabet edebilir ürün üretmiş olacağız. Atık üretmek yerine o atığın başka bir sanayide hammadde olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalarız var" dedi.
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNE PARA VERİYORUZ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, demir çelik cürufunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, hava kirliliğini izlediklerini, İzmir'in havasında partikül madde sorunu olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle konuştu: "Demir çelikte Türkiye'de 7 milyon tona yakın demir çelik cürufu çıkıyor 3.5 milyon tonunu çimentoda alternatif hammadde olarak kullandırıyoruz. Bunları gelişi güzel yerlere depolattırıyoruz. Bunu kaldırıyoruz. Alternatif hammadde haline dönüştürmek için çalışıyoruz. Bu sorunu 6 ayda çözeceğiz. İzmir belediyemiz demir çelik cürufunu yol altyapı malzemesi olarak kullanıyor. Bu sevindirici. İzmir Aliağa'da demir çelik cürufundan kanalizasyon borusu yapılıyor. Tehlikeli atık bertaraf tesisleri var. Ben bu tesislerin devlet eliyle kurulmasına karşıyım. Bu bir sektördür. İzmir'de belediye ve bakanlık birlikte bu konuyla ilgili sektör bir şey yapmak istiyorsa bu tesislerin kurulması için bizden istenen ne varsa yardımcı oluruz. Çimento fabrikalarına diyoruz ki Almanya'da çimentoda 5.6 milyon ton atık yakılıyor. Biz uğraşa uğraşa 150 bin tondan 750 bin tona geldik. Türkiye'de çevreyle ilgili yeterli kitabımız yok. Sürdürülebilir şehirle ilgili 200'den fazla yabancı kaynak varken bizde yok. Değerli hocalarımız Allah rızası için kitap yazın. Türkiye'nin 195 noktasında havamızı online izliyoruz. Şu anda Türkiye'nin iki ilinde hava kirliliği Iğdır ve Keşan. İzmir'in havasında da partikül madde sorunu var."
KATILIM SAYISI ARTSIN
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ödül töreninde yaptığı konuşmada Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ani ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "İyi eğitim almış değerlerin aramızdan erken ayrılmaları bizi çok üzüyor" dedi. EBSO Başkanı Yorgancılar, çevre ödülleri yarışmasına 2015 için daha çok katılımcı firma beklediklerini belirterek, "Umarım 2015 törenine daha fazla katılım olur. Katılan firmalardan biri de benim firmam. Aldığım puanı da bir saat önce öğrendim. İnanın her firmanın puanlaması EBSO yönetiminin içinde olmadığı bir jüri tarafından yapıldı" açıklamasını yaptı.
ATIK SU ARITMADA AVRUPA İLLERİYLE YARIŞIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye olarak çevre yatırımlarına önem verdiklerini günde kişi başı 69 litre atık suyu arıtarak Avrupa illeriyle yarıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Şu anda belediye arıtmadan geçirmeden şebekeye su vermiyor. TÜİK rakamlarına göre İzmir'de kişi başına arıtılan su miktarı günlük 69 litre. Bir diğer büyük ilimizde bu rakam 34 litre, diğer büyük ilimizde ise 6 litre. İzmir, ileri biyolojik arıtma ve çevre yatırımları konusunda belediye açık ara önde Avrupa'nın birçok kentleriyle yarışacak düzeydedir. Atık su arıtma çamurunu güneş enerjisiyle kurutacak bir proje gerçekleştirdik. Çiğli arıtmasının çamurlarını günde 600 ton çamur çıkıyor çürütme ve kurutma prosesinden geçirerek ciddi tasarruf sağlıyoruz. Çamurun çimento fabrikalarında ek kaynak olarak kullanılmasını sağlıyoruz. Hedef yüzülebilir körfez. DDY ile birlikte sürdürdüğümüz büyük körfez projemiz var. Sonuna geldik, pürüz sayılmayacak pürüzlerimiz var. Müsteşarımızla aşabilirsek çok önemli çevre yatırımını gerçekleştirmiş olacağız."
EN ÇEVRECİ TÜPRAŞ VE SEPİCİLER
EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Çevre Çalışma Grubu'nun 2001 yılından bu yana yarışmayı düzenlediği belirterek, "Jüri, puanlama yaptı. 20 üzerinde puan alan firmalara saha ziyareti yapıldı. Saha ziyareti sonrası kişisel ve gizli puanlama yapıldı. Kişisel puanlama dosyaları EBSO kasasında saklandı. Ödül törenin düzenleneceği gün, zarflar tek tek açıldı, verilen puanlar listelendi ve ödül kazanan sanayiciler belli oldu. Oscar ciddiyetiyle bir saat önce 2014 yılının ödül alan başarılı sanayicilerini öğrendik. Saha ziyaretine dokuz firma hak kazandı. 16 firma başvurdu" diye konuştu.
EBSO'nun 2014 yılı Çevre ödülleri 250 kişinin üstünde ve altında çalışanı olan şirketlere iki ayrı kategoride verildi. 250 kişinin altında çalışan kategorisinde Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi birinci, Park Gıda Üretim ve Pazarlama ikinci, Granit Dayanıklı Tüketim üçüncü oldu. 250 kişinin üstünde çalışan kategorisinde ise 250 kişinin üstünde çalışanlar Tüpraş Türkiye Petrolleri birinci, Bayram Ölçü Aletleri ikinci, Kansaı Boya üçüncü oldu. (Elif Demirci/DHA)
Yorum Yazın