NATO'dan flaş Türkiye kararı: Akdeniz'e...
NATO, Türkiye için Akdeniz'e uçak ve savaş gemileri gönderiyor
- Ege Postası
- 02.12.2015 - 10:47
Belçika'nın başkenti Brüksel’de, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, Rusya ile ilişkilerde öngörülebilirliği yeniden sağlamanın yollarını da ele alacaklarını belirterek, kontrolden çıkabilecek olayları ve kazaları önlemek için şeffaflık ve risklerin azaltılması üzerinde çalışacaklarını söyledi.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krizde Ankara'ya tam destek veren NATO, Türkiye’ye yönelik ek savunma önlemlerini de devreye sokma kararı aldı. Türkiye’ye ilişkin savunma planları da gözden geçiriliyor. İşte NATO’nun Türkiye için alacağı ek savunma önlemleri:
İspanya ve İtalya’dan hava savunma desteği: NATO’nun almayı kararlaştırdığı önlemlerin odağında Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmek bulunuyor. NATO’nun özellikle üzerinde durduğu unsurlardan birini Patriot füze savunma sistemleri oluşturuyor. Almanya ve ABD’nin Patriot sistemlerini çekmesinin ardından Türkiye’de sadece İspanya’nın bataryası kaldı. Bu bataryaların yeni bataryalarla nasıl desteklenebileceğine ve bunun hangi ülkeler tarafından sağlanacağına yönelik görüşmeler sürüyor. İspanya’nın mevcut bataryayı bölgede tutmayı sürdürmesi, buna ek olarak İtalya’nın SAMP-T füze savunma sistemlerini Türkiye göndermesi üzerinde duruluyor.
NATO kaynakları, önümüzdeki haftalarda başka müttefik ülkelerden de füze savunma sistemi katkısı sağlanabileceğini belirtiyorlar.
İngiltere uçak gönderiyor: Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirmek için İncirlik’e gönderilen Amerikan F-15 uçaklarının ardından İngiltere de NATO kararları çerçevesinde bu üste konuşlandırmak üzere savaş uçakları gönderme kararı aldı. İngiltere’nin göndereceği uçaklar Türkiye’nin savunmasına yönelik olarak konuşlandırılacak. Bu uçakların Tornado ya da Typhoon tipi jetler olması bekleniyor. İngiltere’nin, parlamento onayı alması durumunda, IŞİD’le mücadele kapsamında ise Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Üssü’nü kullanması öngörülüyor. NATO’nun Türkiye’ye erken uyarı uçağı AWACS göndermesi de gündemde.
Savaş gemileri Akdeniz'e geliyor: Toplantıda Danimarka’nın da savaş gemisi gönderme taahhüdü altına girdiği açıklandı. Almanya’nın da benzer bir adım atarak NATO’nun deniz gücüne gemi katkısı sağlaması ve bu güçte yer alan bazı gemilerin savunma amacıyla Türkiye’ye yakın bölgelerde konuşlandırılması planlanıyor. Füze savunma sistemine sahip Amerikan gemileri de bölgede konuşlanmış durumda.
‘RUS UÇAĞIYLA BAĞLANTILI DEĞİL’
Brüksel’de, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, Rusya ile ilişkilerde öngörülebilirliği yeniden sağlamanın yollarını da ele alacaklarını belirterek, kontrolden çıkabilecek olayları ve kazaları önlemek için şeffaflık ve risklerin azaltılması üzerinde çalışacaklarını söyledi.
Önlemlerin Türkiye’nin Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını düşürmesiyle ilgisi bulunmadığını kaydeden Stoltenberg, “Şimdi geçen hafta yaşanan benzeri durumları önlemeye yönelik mekanizmalar üzerinde odaklanmalıyız. Rusya’nın Suriye’ye konuşlandırdığı S-400 hava savunma sistemlerinin IŞİD hedeflerine yönelik saldırıları azalttığı yönündeki iddiaları kabul eden NATO Genel Sekreteri, “İşte NATO’yu harekete geçiren nedenlerden biri de tam olarak bu. Bu yüzden, güçlerimizin hazır olma kapasitesini artırdık. İttifak’ın Doğu kısmındaki varlığımızı bu yüzden artırdık. Bu yüzden, daha iddialı bir Rusya’ya karşı askeri kapasitemizi ve caydırıcılığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz” dedi.
Yorum Yazın