Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nabi Avcı'dan ODTÜ'ye: Karl Marx'ı okuyun!

Nabi Avcı'dan ODTÜ'ye: Karl Marx'ı okuyun!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde okulların boykot edilmesine yönelik pankartlar açılmasının önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gönderilen talimatla ilgili Bakan Nabi Avcı soruları yanıtladı. Avcı ODTÜ'lü öğrencilere de Karl Marx ile seslendi.

  • Ege Postası
  • 30.12.2015 - 14:35
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün yapılan işbırakma eylemleri ile ilgili olarak, "Gönderdiğimiz yazıda içerik çok belirgin, hiçbir Kamu görevlisinin özellikle öğretmenlerimizin terör örgütünün okullarımıza yönelik saldırıları sürüp giderken 'bu iş yerinde grev var' gibi ne sendikal haklarla ne öğretmenlik mesleğiyle ilgisi olmayan pankartlar astıklarını gördük bazı yerlerde onun için bu uyarıyı yaptık. Bunlarla ilgili işlem de yapacağız" dedi.

'ODTÜ MARKADIR'
Hürriyet gazetesinden Gamze Kolcu'nun haberine göre, Nabi Avcı ODTÜ ile tartışmalara da değindi. ODTÜ'lü öğrencilere Karl Marx ile seslenen Avcı şöyle konuştu:
"ODTÜ bir markadır. Ancak şiddet markası değildir. Akademik hüviyetiyle bir markadır. Sadece ODTÜ değil Hacettepe ve Ankara Üniversitesi'nde olay çıkarmaya çalışan öğrenciler biraz okusunlar. Karl Marx'ın 'Louis Bonaparte'nin 18. Brumeri'ni okusunlar" dedi.

'SÖMESTR VE KAR AÇIKLAMASI'
Yaklaşan yarı yıl tatiliyle ilgili de konuşan Avcı, "Tatillerde öğrencilere ödev yüklememek gerekiyor. Bu çocuklar tatilde kendi programlarını yapsınlar. Kendi istedikleri kitapları okusunlar. Öğretmenleri de kitap önerisinde bulunabilir. Kar yağışıyla ve bölgesel tatillerle ilgili karar mercii valiliklerimizdir. Gerektiği zaman gereken ölçekte önlem alıyorlar" dedi. (Hürriyet)

Louis Bonaparte'nin 18. Brumeri ne anlatıyor'
Marksizm'in kurucularından Karl Marx tarafından yazılan ve 1852'de yayınlanan Louis Bonaparte'in 18 Brumaire'i Fransa'da III. Napolyon'un gerçekleştirdiği darbeyi, amcası Napolyon Bonapart'ın daha önceden gerçekleştirdiği darbeyle kıyaslar. Kitaptaki şu cümle çok bilinir: "Hegel, bir yerde, şöyle bir gözlemde bulunur: Bütün tarihsel büyük olaylar ve kişiler, hemen hemen iki kez yinelenir. Hegel eklemeyi unutmuş: ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak." 



Bakan Avcı'nın önerdiği kitapta Marx neyi anlatıyor'
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ODTÜ'lü öğrencilere Karl Marx'ın 'Louis Bonaparte'nin 18. Brumeri'ni önermesi dikkak çekti. Kitap, Fransa'daki cumhuriyetin "anayasal darbe" ile adım adım nasıl diktatörlüğe evrildiğini anlatıyor. Meşhur "Bütün tarihsel büyük olaylar ve kişiler, iki kez yinelenir. İlkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak" sözü de bu kitapta yer alır.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ODTÜ ile ilgili yaşanan tartışmalara değinirken, öğrencilere ilginç bir tavsiyede bulundu: "ODTÜ bir markadır. Ancak şiddet markası değildir. Akademik hüviyetiyle bir markadır. Sadece ODTÜ değil Hacettepe ve Ankara Üniversitesi'nde olay çıkarmaya çalışan öğrenciler biraz okusunlar. Karl Marx'ın 'Louis Bonaparte'nin 18. Brumeri'ni okusunlar."
Avcı'nın öğrencilere önerdiği kitap, Karl Marx'ın eserleri arasında oldukça önemli bir yere sahip. Ekonomi politik ve felsefi eserlerinin yanında ayrı bir yerde duran bu kitap ile Marx, Fransa'da cumhuriyetin nasıl adım adım bir diktatörlüğe evrildiğini anlatır.
Kitabın adı Fransız devrim takviminin Brumaire ayının 18. günü Napoleon'un Paris ordusunun başına geçip Meclis'i basması olayından gelir.
Kitabın ana ekseni ise, Napolyon'un yeğeni Louis Bonaparte'ın Fransa'da küçük mülkiyet sahibi köylüleri de arkasına alarak yaptığı darbedir.

CUMHURİYET ADIM ADIM NASIL DİKTATÖRLÜĞE EVRİLDİ'
Marx bu darbeye giden süreci anlatırken siyasi partilerin durumunu, güncel olayları, parlamentonun durumunu ve özellikle bir demokratikleşme adımı olarak sunulan anayasa değişikliği referandumunun perde arkasında yatan siyasi amacı analiz eder.
Lois Napolyon'un gerçekleştirdiği darbeyi, amcası Napolyon Bonapart`ın daha önceden gerçekleştirdiği darbeyle kıyaslar ve hala siyaset bilimi analizlerinde önemli bir anahtar olarak kullanılan şu önemli çıkarsamayı yapar: "Hegel, bir yerde, şöyle bir gözlemde bulunur: Bütün tarihsel büyük olaylar ve kişiler, hemen hemen iki kez yinelenir. Hegel eklemeyi unutmuş: İlkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.