Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Narkotik uzmanı Yücel: Madde bağımlılığı arkadaş etkisiyle başlıyor

Narkotik uzmanı Yücel: Madde bağımlılığı arkadaş etkisiyle başlıyor

Bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla mücadele bilinci oluşturmak için çalışmalarına hız veren Narkotik Polisi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü himayesinde genç nüfusu zararlı alışkanlıklardan korumak...

  • Ege Postası
  • 17.11.2013 - 11:37
Bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla mücadele bilinci oluşturmak için çalışmalarına hız veren Narkotik Polisi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü himayesinde genç nüfusu zararlı alışkanlıklardan korumak için 'Sağlıklı Bir Nesil, Mutlu Bir Gelecek İçin Maddeye Değil, Hayata Bağlan' sloganı ile 'Gülümseyen Gözler' projesini başarıyla yürütmeye devam ediyor.

Proje kapsamında, madde bağımlılığı uzmanı Mustafa Yücel, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, PDR Şube Müdürlüğü organizasyonuyla; Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine yönelik madde bağımlılığı farkındalık konferansı düzenlendi. Konferansı; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Akar, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Tokem, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aşkım Hatunoğlu, hemşirelik bölümü akademisyenleri, Rehberlik Danışmanlık ve Kariyer Birimi Şube Müdürü Servet Kankaya ile çok sayıda öğrenci izledi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği seminerde konuşan İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Narkotik Suçlar Büro Amirliği bağımlılık uzmanı polis memuru Mustafa Yücel, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin (İKÇÜ) konuya gösterdiği önem nedeniyle teşekkür etti. Yücel, uyuşturucu madde teklifinin ilk olarak en yakın tanıdıklardan veya en güvenilen arkadaşlardan geldiğini vurguladı. Yücel, “Bağımlılığın ilk adımı arkadaş ile atılmaktadır. Arkadaşı maddeyi verirken 'Bir kere dene!', 'Beğenmezsen bir daha kullanmazsın!', 'Bağımlılık yapmaz!', 'Bak Ben de Kullanıyorum.' gibi telkinlerle ikna ederek, maddenin bir kez kullanılması sağlanır.” dedi.

Gençlerin madde kullanmaya neden başladığını özetleyen Yücel, şunları söyledi: “Bağımlı iseniz size profesyonel destek verecek kişilerle temasa geçin. Gençler; arkadaş ve sevgili etkisi, merak, özenti, arkadaş grubuna dahil olma, sorunları çözme yanılgısı, ailede olumsuz iletişim ve bozuk ilişkiler, geleceğe ilişkin güvensizlik, karasızlık, endişe, madde pazarlayıcıların tuzakları gibi sebeplerle madde kullanmaya başlar. Bağımlı iseniz, sürekli olarak madde kullanıyorsanız size profesyonel destek verecek birisiyle temasa geçmenizde fayda bulunmaktadır.” diye konuştu.

“BAĞIMLIĞIN SONU ÖLÜMLE SONLANIYOR”

Bağımlılık piramidini gençlere özetleyen Yücel, uyuşturucu bağımlılığının sigara ve alkol ile başladığını kaydetti. Yücel, “Bu piramidin sonunda da sizi üç yol bekliyor. İlk yol hastanedir. Çünkü bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bağımlılar, gönül rahatlığı ile narkotik şube müdürlüğüne de gelseler biz onlara kesinlikle kelepçe takıp cezaevine göndermiyoruz. Onları tekrar topluma kazandırmak için onlarla görüşüp tedavi merkezlerine yönlendiriyoruz. Bağımlılar, kendi istekleri ile geldiklerinde kesinlikle cezası yok. İkinci yol cezaevine gider. Madde kullanmak, bulundurmak ve satmak suçtur. Satmanın cezası 5-15 yıl arası hapisle yargılanırlar. Üçüncü yol ise maalesef ölümle sonuçlanır. Hayatında ilk kez madde kullanarak ölen insanlar var.” şeklinde konuştu.

“BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ DEMEYİN”

Ebeveynlere de seslenen Yücel, ailelerin genellikle çocuklarının madde kullanabileceklerine ihtimal vermediklerini belirterek, 'Benim çocuğum asla yapmaz' demeyin. Bir gün sizin çocuğunuz da bağımlı olabilir. Bağımlılığının tedavisi vardır. Tedavi tıbbi ve psikolojik olmak üzere iki boyutta sürdürülür. Bilinç sahibi olmak bağımlılığa giden yolları önlemenin en önemli unsurudur.” dedi.

Konferansta; Tiyatro Topluluğu öğrencilerinin sunduğu madde bağımlılığı ile ilgili kısa skeç büyük beğeni kazanırken, Yücel tarafından hazırlanan ‘Ben fark yaratan bir insanım’ kurdelesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uysal’a takdim edildi. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uysal tarafından Uzman Mustafa Yücel’e teşekkür plaketi verildi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.