Nif'te kaçak kazı konferansı
Bölgedeki yerleşik halkı bilinçlendirmek amacıyla kaçak kazıların tarihe, turizme, değerli varlıklarımıza zararları anlatıldı.
- Ege Postası
- 14.08.2017 - 11:00
18 yıldan beri Nif Dağı’ndaki arkeolojik kazıları gerçekleştiren ekibi barındıran Dağkızılca kazı evi “Kaçak kazıcılar neden kazmamalı'” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı.
Torbalı Belediyesi’nin de katkıda bulunduğu, Nif dağı Kazı Başkanı Profesör Elif Tül Tülünay tarafından verilen konferansa Dağkızılca sakinleri de ilgi gösterdi. Konferansta; Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Bölümü mezunu olan Yılmaz Gümüş de “Torbalı Zeybek giyim ve oyun tarzı” konulu bir sunumda bulundu. Torbalı Belediyesi Folklor ekibinin de renklendirdiği konferansta Profesör Doktor Elif Tül Tulunay önemli mesajlar verdi.
“ KAÇAK KAZILAR NEDENİYLE BAŞLADIK”
Dağkızılca civarına ilk olarak 1999 yılında geldiklerini ifade eden Tulunay, “Bu bölgede tarihsel kalıntılar olabileceği düşüncesiyle Nif civarında araştırma gezisi düzenledik. O dönemde de burada yoğun olarak kaçak kazı yapıldığını gözlemledik. Bu kültür mirasının göz göre göre talan edilmesine seyirci kalamadığımız için Nif kazılarına başlama kararı aldık. Gelinen noktada, kaçak kazılar nedeniyle başlattığımız bilimsel çalışmaların yine aynı nedenden sonlandırılma tehlikesi var” dedi.
“BİR YALAN KAZILARI TEHLİKEYE ATTI”
Kazılardan elde dilen bulguların bütün Batı Anadolu tarihini değiştirecek niteliğe sahip olduğuna değinen Tulunay, “Bu kazı dönemine başladığımızda 18 yılda yapılmayan kaçak kazı çalışmalarının son 3 ayda yapıldığına üzülerek tanık olduk. Bunun nedeni Nif kazılarıyla alakalı olarak yapılan ve hiçbir bilimsellik taşımayan söylentilerdi. Bu söylentiler bir televizyon programında “Nif dağında 800 ton altın var” yalanıyla taçlandırılınca bizim kazı alanımız inanılmaz derecede zarar gördü. Verilen zararı tamir etmemiz mümkün görünmüyor. Burada tarihe, kültüre, geleceğe darbe vuruldu. Bu yalanların bir aslı yok. Burası o tarihlerde oldukça yoksul bir yerleşim. Kazılara başladığımız süreden beri bizimle çalışan işçiler burada. Bırakın 800 ton altını on gram bile altına rastlanmadı. Anlamakta güçlük çekiyorum. Dedektörle altın arayan saf insanlar var Dedektör bilimsel bir cihaz değil. Topraktaki minerale bile sinyal veriyor. Öyle olsa biz çalışırdık dedektörle” dedi.
“BURAYA SAHİP ÇIKIN”
Nif kazılarının Torbalı’nın ve Dağkızılca Köyü’nün geleceği için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Profesör Tulunay, “Bakın yanı başınızdaki Nazarköy sadece bir nazar boncuğu sayesinde nasıl kalkındı. Sizin burada avantajlarınız daha çok. Bu kazılar sayesinde Dağkızılca’nın ismini dünyadaki bilim çevreleri ezbere biliyor. Köylüler kaçak kazı yapanlar konusunda daha dikkatli olmalı.Çünkü buradaki gelişmeler onların çocuklarının hayatını değiştirebilir.”dedi.
Yorum Yazın