Dolar 34,5327
%-0.03
Euro 36,1943
%0.52
Altın 2.998,930
%-0.22
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
O amirallere ne olacak

O amirallere ne olacak

YAŞ'ta, çok sayıda albayın emekli edilmesi bekleniyor. İzmir'de haklarında gözaltı kararı verilen, Tümamiral M.Z.U. ve Tuğamiral A.S.A. yüksek olasılıkla açığa alınacak ya da pasif göreve kaydırılacak Ağustos ayında toplanıyor

  • Ege Postası
  • 12.07.2016 - 10:57

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) ağustos ayı başında toplanıyor. Çok sayıda albayın emekliye ayrılmasının beklendiği YAŞ toplantısında hakkında gözaltı kararı verilen amirallerle ilgili karar da çıkacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) halen 6 bin 102 albay görev yapıyor ve bu sayı toplam personelin yüzde 16’sına tekabül ediyor. Albay rütbesindeki yığılmanın nedeni TSK Personel Kanunu’nun emeklilikle ilgili bölümü. Kanuna göre subaylar, harp okullarından mezun olmalarının 31. yılı dolmadan, kendi isteği dışında emekli edilemiyor. Rütbedeki yığılmanın önüne geçilmesi amacıyla bu yıl çok sayıda albay emekli edilecek. TSK Personel Kanunu’na, ocak ayında bir geçici madde eklendi. Geçici madde 28, 29 ve 30. yılındaki albayların da sadece bu yıla mahsus olmak üzere, emekli edilebilmesinin önünü açtı. Böylece görevde 31 yılı henüz tamamlamamış bin 75 albay için emeklilik kapısı aralandı. 31 yılı tamamlayan albaylardan YAŞ’ta 50 kadarı generalliğe terfi ederken, yaklaşık 250’si emekli edilecek. Böylece bu yıl TSK’dan emekli edilecek albayların sayısı, bin 325’e kadar yükselebilir. YAŞ 2017 toplantısında personel reformu yaparak yığılmayı kalıcı şekilde sona erdirecek.

‘PARALEL YAPI’YLA MÜCADELE

Albaylar emekli edilirken, hem TSK’nın personel ihtiyacı hem de “paralel yapılanma” ile mücadele kriteri göz önünde tutulacak. Alt rütbedeki subayları görev yılını tamamlamadan emekli etmek mümkün olmadığından, “paralel yapılanma” yla mücadele çerçevesinde “TSK’dan ihraç” mekanizmasının işletilip işletilmeyeceği de merakla bekleniyor. 2010 yılındaki Anayasa değişikliğiyle YAŞ kararları yargı denetimine açılınca, YAŞ kararıyla ihraç mekanizması bir daha işletilmemişti. Genelkurmay “paralel yapı” ile ilişkisi tespit edilen personeli Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ihraç etmek yönünde çalışma yürütüyor.

2 AMİRAL HALA ARANIYOR

İzmir’deki “Askeri Casusluk” soruşturması ile dava sürecinde usulsüzlük yapıldığı ve sahte delil üretildiği iddialarıyla ilgili “FETÖ/PDY”ye yönelik sürdürülen soruşturmada haklarında gözaltı kararı çıkarılan 2 amiral ve 2 deniz binbaşının sağlık raporları savcılık tarafından kabul edilmedi. Evlerinde de bulunamayan Tümamiral M.Z.U. ve Tuğamiral A.S.A. ile binbaşılar K.M. ve R.Z. hakkında bu kez yakalama kararı çıkarıldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişi ve 2 binbaşı sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

JANDARMA’YA ORGENERAL YAŞAR GÜLER

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin görev süresi bu yıl sona eriyor. Yerine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Güler’in 2017’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’na atanması bekleniyor.

DENİZ KUVVETLERİ’NDE BEKLEYİŞ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu görevine 2013 yılında atanmıştı. Bostanoğlu’nun görev süresi geçen yıl 1 yıl süreyle uzatılmıştı. TSK Personel Kanunu’nda 2014 yılında yapılan değişiklik, Bostanoğlu’nun görev süresinin yaş haddine, diğer deyişle 2018’e kadar uzatılmasına imkân tanıyor. Bu yöndeki bir kararı Genelkurmay Başkanı’nın teklifiyle hükümetin vermesi ve Cumhurbaşkanı’nın onaylaması gerekiyor. Aksi halde Oramiral Bostanoğlu 30 Ağustos itibarıyla “YAŞ üyeliğine” atanacak ya da emekliye ayrılacak. Bu durumda Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

CASUSLUK HAKİMİNE KOVUŞTURMA İZNİ

Öte yandan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, açığa alınan İzmir’deki askeri casusluk davası savcısı Zafer Kılınç ve davaya bakan İzmir hakimi Serdar Ergül hakkında kovuşturma izni verdi.

İzmir’deki askeri casusluk davasının bazı sanıklarının yaptığı şikayet üzerine harekete geçen HSYK müfettişlerinin, bu kişiler hakkındaki tedbir talebiyle ilgili raporu tamamlanmıştı. 

HSYK 2. Dairesi, rapor doğrultusunda davanın savcısı Zafer Kılınç ve davaya bakan İzmir hakimi Serdar Ergül’ü, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren görevden uzaklaştırılmıştı.

HSYK 2. Dairesi, hakim Ergül ve savcı Kılınç hakkında kovuşturma izni verdi. Bu kişiler hakkında hazırlanan müfettiş raporu, iddianame yerine geçecek ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. Ergül ve Kılınç haklarındaki iddialarla ilgili yargılanacak.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.