O düzenleme için hekimler hukuki süreç başlatacak
İzmir Tabip Odası Başkanı Doktor Lütfi Çamlı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdiklerini belirtti. Çamlı, bu yönetmelikten bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, “ Bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmesini istiyoruz. Vazgeçilmezse hukuki süreçlerin başlayacağını ifade etmek isterim” dedi.
- Ege Postası
- 07.07.2021 - 13:08
ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre aile hekimleri, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı ve tweet atamayacak. Sözleşmeye göre, bu kriteri yerine getirmeyen aile hekimlerine 50 ceza puanı kesilecek. Ayrıca basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek.
Yayımlanan sözleşmeye hekimler tarafından tepki gösterilse de sözleşmeye dair bir geri adım atılmadı.
Duruma tepki göstermek amacıyla İzmir Tabip Odası bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Odadan yapılan açıklamayı İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, “Halkın sağlığını tehdit eden durumları gizlemeye çalışan ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu zihniyeti Reddediyoruz! Kişilerin Aile Hekimleri hakkında suçlamalarda bulunması ve bu durumun iki kez yaşanması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşebilecek olması büyük bir tehdittir” diye konuştu.
“MESLEKLERİNİ YAPABİLMELERİNE ENGEL OLACAKTIR”
Aile Hekimlerinin, kanuni dayanağı olmayan ve keyfi cezalarla yönetilmeye çalıştığını belirten doktor Yüksel, “Ne yazık ki Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz! Üzerinde hiç çalışılmadığı anlaşılan kronik hastalık izlemleri ile ölçüsüz arttırılan iş yükü aile hekimlerinin sürdürebilecekleri bir durum değildir. Bu artan iş yükü ile bir pozitif performans olacağı ifade edilmiş olsa da bu yönetmelik hekimlerinin gelirini azaltacak bir kandırmacadan öteye gitmeyecektir. Bu yönetmelikle Aile Hekimlerinin görevleriyle ilgili olarak basına demeç vermesi, sosyal medya paylaşımı yapması, tweet atması durumunda 50 ihtar puanı ile cezalandırılacağı, bunun iki kez tekrarlanması durumunda ise sözleşmenin fesih edileceği belirtilmektedir. Gerçek durumu yansıtan verilere ulaşamadığımız pandemide, paylaşımlarla ortaya çıkan gerçeklerin Sağlık Bakanlığında yarattığı rahatsızlığın bu cezaların verilmesine neden olduğu anlaşılmaktadır. Halkın sağlığını tehdit eden durumları gizlemeye çalışan ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu zihniyeti Reddediyoruz! Kişilerin Aile Hekimleri hakkında suçlamalarda bulunması ve bu durumun iki kez yaşanması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşebilecek olması büyük bir tehdittir. Bu hekimin mesleğini özgürce yapabilmesine engel olacak akıl dışı bir karardır” dedi.
“İŞ YÜKLERİ ARTACAK”
Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğin mantık dışı olduğunu ve bu yönetmelikle aile hekimlerinin iş yüklerinin artacağını ifade eden Yüksel, “Bu yönetmelikle Entegre hastanelerde sağlık hizmeti sunan aile sağlık çalışanları nöbet görevlerini yerine getirmedikleri taktirde mazeretlerinin olup olmadığına bakılmaksızın sözleşme feshi ile karşı karşıya kalacak. Bu mantık ve insaf dışı uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. Reddediyoruz! Yeni çıkan yönetmelikle cezaevinde çalışan aile hekimlerinin gider ödemeleri yüzde 80 düşürülerek, ellerine geçen ücret azaltılmıştır. Zor şartlarda, zor bir görevi yerine getiren aile hekimlerinin bu şekilde adeta cezalandırılması üzüntü vericidir.Aile Hekimliği uygulamasının başladığı andan bu yana satın alma gücünde yaklaşık %60 azalma yaşayan iş yükü büyük ölçüde artan aile hekimlerinin yıllardır iyileştirmelerin olacağını düşünerek bekledikleri yönetmelik yayınlanan bu haliyle büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Sistemindeki birçok yanlışa, yetersiz mekân, yetersiz personel ve yetersiz ekipmana rağmen mesleğinin gereklerini en iyi şekilde yapan aile hekimleri, anlamsız cezaları ve ölçüsüz iş yükü artışlarını içeren bu ceza yönetmeliğini hak etmiyor” dedi.
“DÜZENLEME HUKUKA AYKIRI “
İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara, yapılan düzenlemenin hukukla açıklanabilir bir durum olmadığını belirtti. “Bakanlığın ilk hediyesi hekimlere 50 ihtar puanını reva görmek. Bunun vicdanla açıklanacak bir durumu yok, ama hukuksal çerçevede baktığımız zaman özgürlük kavramıyla da çelişen bir yönetmelik görüyoruz. Getirilen bu düzenlemenin aile hekimlerini susturmak amacıyla olduğunu görüyoruz. Sözleşmenin yenilenmemesi maddesi mevzuata yeni girdi bu düzenleme şunu içeriyor eğer bir aile hekimi 5 kez ceza almışsa müdürlükte bir komisyon oluşturuyor ve aile hekimin sözleşmesinin yenilip yenilenmemesini değerlendirecek. Ama bu komisyon kimlerden oluşacak belli değil” dedi.
“SUSMADIK SUSMAYACAĞIZ”
İZAHED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Müftüoğlu, “Pandemi döneminde izin bile kullanmadan aile hekimlerine yönelik bu yönetmelik sorunları çözmek yerine arttıracak niteliktedir. Bu ceza yönetmeliğini kesinlikle reddediyoruz. Bu yönetmelik hızlıca yeniden gözden geçirilmeli ve iptal edilmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
İzmir Tabip Odası aile hekimi komisyon başkanı Sibel Uyan ise, “Ekonomik kayıplarımız var bunların karşılanmasını istedik, pandemiyle destek istedik, aşı ile yaşadığımız problemleri halkla paylaştık ama bunun karşılığında susturmaya çalışıyorlar. Biz daha önce de susmadık yine susmayacağız. Biz iyi hekimlik yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazın