O ilçenin ‘su sorunu çözümü’ için planlar askıda
İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle yaz aylarında yaşanan su sorunlarıyla gündeme gelen Dikili’de yaşanan ve muhalefet tarafından sıkça eleştirilen su sorunun çözümü için ilçenin Çandarlı Mahallesi’inde içme sularını ve atıksuları arıtmak için harekete geçti. Bu kapsamda bölgenin planlarında gereki revizyonlar yapıldı ve planlar askıya çıkarıldı.
- Ege Postası
- 01.03.2022 - 11:14
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sürdürülebilir kentler ve su kıtlığıyla mücadelede en çok önem verdiği projeler arasında yer alan arıtma tesislerine bir yenisi daha ekleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle yaz aylarında yaşanan su sorunlarıyla gündeme gelen Dikili’de yaşanan ve muhalefet tarafından sıkça eleştirilen su sorunun çözümü için ilçenin Çandarlı Mahallesi’inde içme sularını ve atıksuları arıtmak için harekete geçti.
Belediye bu kapsamda; bölgede hali hazırla faaliyet gösteren arıtma tesisini de içine alan alanda, yeni bir tesis açmak için mülkiyeti İZSU’ya ait olan bölgenin belediye hizmet alanı belirlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli imar planı raporlarını hazırladı ve planlar askıya çıkarıldı.
HEM ORMANLIK ALAN HEM DE TARIM ALANI
Öte yandan; alan, İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında “orman alanı” olarak belirlenirken, 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda ise “tarım alanı” statüsünde yer alıyor.
Bölgede, tesis yapılabilmesi için ise ilgili mevzuatlarda yer alan ;
“…. Her türlü sıvı atıkların ilgili mevzuatta belirtilen standartları sağlayacak şekilde arıtılması ve/veya bertaraf edilmesi zorunludur. İzmir Körfezi’nin korunması, gelecek nesillere aktarılması amacıyla koruma kullanma dengesi içerisinde bu planda belirtilen arıtma tesisi alanlarında onatlı alt ölçekli imar planları geçerlidir. Yeni arıtma tesisi ihtiyacı olması durumunda bu alanların yer seçim ve uygulaması bu planın ilkeleri çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belediyeler, kurum ve kuruluşlar, mahalli idare hizmet birlikleri tarafından yapılabilir
“Alanda ihtiyaç olması halinde güvenlik, sağlık eğitim, bölge parkı/büyük kentsel yeşil alanlar vb. gibi sosyal donatı alanları; kent veya bölge/havza bütününe yönelik her türlü atık bertaraf tesisleri ve bunlarla entegre geri kazanım tesisleri, arıtma tesisleri, belediye hizmet alanı yapılabilir” hükümleri gözetildi.
Yorum Yazın