O okullar askeri alanlara taşınacak
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, 2020 yılına kadar ikili öğretimi sıfırlamayı hedeflediklerini, fen liseleri ve Anadolu liselerini askeri alanlara taşıyıp, bu binalara ilk ve ortaokul yapmayı planladıklarını söyledi. Ömer Yahşi ayrıca İzmir'de proje okul sayısının da arttırılacağını açıkladı İzmir'de Milli Eğitim'de yeni plan
- Ege Postası
- 10.01.2017 - 09:38
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir'de okullarla ilgili oluşturdukları planları açıkladı. Konak, Karabağlar gibi ilçelerde okul yapacak arsa bulamadıklarını, mevcut binaları etkin şekilde kullanarak okul ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi. Hedeflerinin 2020 yılına kadar ikili öğretimi sıfırlamak olduğunu söyleyen Yahşi, arsa bulamadıkları ilçelerde, fen lisesi ve Anadolu liselerini askeri alanlara taşıyıp, bu binalara ilk ve ortaokul yapmayı planladıklarını belirtti. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin eğitime ulaşabilmek için uzun mesafelere gitmesini istemediklerini söyleyen Yahşi, "Liseli öğrenciler uzağa gidebilir ancak ilkokul ve ortaokul öğrencileri zorlanıyor. Bu sayede servis sayısını da azaltacağız" dedi.
GÜZEL SANATLARDA EKSİĞİZ
Güzel sanatlar lisesi konusunda eksiklik olduğunu söyleyen Yahşi, "1 tane güzel sanatlar lisemiz var. Bunun sayısını arttıracağız, özellikle Türk halk müziğine yönelik bir güzel sanatlar lisesi açacağız. Hem İzmir'e uygun hem de bu alanda eksiğimiz var. Akademik gelişim, sosyal gelişim ve sportif gelişimi önemsiyoruz. Sosyal ve sportif gelişimi Kadıköy örneğiyle geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Tematik meslek liseleri konusunda çalıştıklarını anlatan Ömer Yahşi, "Foça'da deniz kıyısında bir meslek lisesi var. Burayı spor lisesi yapalım dedik. Çünkü meslek lisesi vasfını yitirmiş. Denizin kıyısında, güneşin yılın 360 günü sıttığı bir coğrafyada iyi sporcular yetiştirmemiz lazım. Bir de öğretmen evi var. Burayı da birkaç milyon liralık yatırımla, 150 kişilik yatak kapasiteli hizmet içi eğitim enstitüsüne çeviriyoruz. Türkiye çapında müdürler, şube müdürleri, öğretmenler burada eğitim alacak" dedi.
23 YAŞINDAN SONRA ÖZEL EĞİTİM
23 yaşından sonra özel eğitime devam edilemediğini hatırlatan Yahşi, "Ben 6 ay önce göreve geldiğimde 550 evde bu çocuklar hiç dışarı çıkmıyorlardı. Bu nedenle 5 özel eğitim okulu açtık. Ancak 23 yaşından sonra bu çocuklarımıza eğitim verilmiyor. Bu çocukları aileleriyle baş başa bırakmamız mümkün değil. Karşıyaka ve Buca'da 23 yaş üstü çocuklara yönelik merkezler oluşturuyoruz. Karşıyaka'da öğrencisi az olan bir ilkokulda yapılan merkezimiz 25 gün içinde açılacak" diye konuştu.
YURTLARA SIKI DENETİM
Adana'da öğrenci yurdunda meydana gelen yangını hatırlatan Yahşi, bu konuda denetimleri sıkı şekilde yürüttüklerini ve taviz vermediklerini söyledi. Özel yurtların emniyet, milli eğitim müdürlüğü, dernekler masası, büyükşehir itfaiye, çevre ve şehircilik il müdürlüğü ve il sağlık müdürlüğü tarafından ortaklaşa denetlendiğini belirterek, kaçak durumdaki, 12 öğrenci yurdu, 12 eğitim merkezi, 4 anaokulu, 44 kurs olmak üzere toplamda 72 kaçak kurumun kapatıldığını açıkladı.
Öğrencilere yönelik cinsel istismarla ilgili çok net tavırlarının olduğunu ifade eden Yahşi, "İzmir'de bundan sonraki dönemde, doğru anlaşılan ve ispat edilen bir olayda Milli Eğitim Müdürlüğü olarak müdahil olacağız. 11 avukatımızla şikayetini biz gerçekleştireceğiz. Mahkemeye gidip davayı açacağız. Şu ana kadar yaşananları takip ediyoruz. Silik ve sinmiş haldeki çocukları birileriyle baş başa bırakmıyoruz. Zihinsel engelli çocuğumuza gerçekleştirilen tacizle ilgili, biz tarafız. Zihinsel engelli öğrencilerimizin bedenlerini tanımasına yönelik, rehber öğretmenlerimiz ve psikologlarımızla birlikte eğitim vereceğiz" dedi.
OKUL BAHÇESİNE OTOPARK YASAĞI
Okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması konusunda ise Yahşi, "Ben bu şekilde kullanıma karşıyım. Çocukların zaten oynayacak yeri yok. Bu şekilde onlara ait olan alanları kullandıramayız. Kadıköy ve Beşiktaş'tan biliyorum, belediye diyor ki; 'Ben okulu yıkıp yeniden yapayım, altına da otopark yapayım' bu olabilir. Ama bahçelerin otopark yapılmasına karşıyım" dedi.
Proje okul sayısının arttırılması gerektiği görüşünde olduğunu söyleyen Ömer Yahşi, "Kendini yenilememiş, kendini geliştirememiş öğretmen ile müthiş zeki bir öğrenci aynı sınıfta olduğu zaman çocuk bir süre sonra bıkıyor. İzmir'deki proje okulları ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. İzmir'de proje okullarında yüksek lisanslı 25 öğretmen varken, 42'ye yükseldi. Doktoralı öğretmen sayısı ise 3'ten 19'a yükseldi. Zeki öğrencinin karşısında duramayan öğretmen, besleyemeyen öğretmeni oralarda zorla tutuyorduk, şimdi öğrenci buna karar veriyor. Biz İzmir'de proje okul sayısını da arttıracağız" dedi.
Yahşi, "İzmir'de FETÖ kapsamında toplam bin 365 personel açığa alındı. 2016 yılında, 965 personel de ihraç edildi. 225 personel görevden uzaklaştırılırken, 175 personel ise göreve iade edildi. Bu toprakları ihaleyle almadık. Tepsiyle de bize sunulmadı. Bu noktada titiz davranıyoruz. İzmir'de yaklaşık 700 bin öğrenci bize emanet. İstikameti Pensilvanya'ya dönmüş öğretmenle çalışmak istemiyoruz" dedi (DHA)
Yorum Yazın