Ödemiş OSB'de ilk hedef 15 parselin satışı
İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki 20 yıldır bir arpa boyu yol alınamayan organize sanayi bölgesinin ayağa kaldırılması için harekete geçildi. Ödemiş Ticaret Odası'nda geniş katılımlı olarak yapılan toplantıda, 55 parselden ilk etapta 15'inin satışı için çalışma başlatılması kararı alındı.
- Ege Postası
- 07.08.2014 - 12:29
"OFİS KURUP, ÇALIŞMALARI BAŞLATIYORUZ"
İzmir Organize Sanayi Bölgesi Üst Kurul Üyesi Abdil Çolar, Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) yüzde 70, vailiğin ise yüzde 30 hissesi bulunduğuna dikkati çekip, "Buranın yeniden canlandırılması gündeme geldi. Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nde ofis kurup çalışmaları sürdüreceğiz. 930 bin metrekare alanda, 530 bin metrekare sanayi arsasında parselasyonu ve imar planı yapılmış bir yerimiz mevcut. En küçük parsel 5 bin, en büyüğü ise 30 bin metrekare alana sahip. Yer seçimi, hali hazır haritası ve jeolojik haritaları hazır. Parseller arasında ana yollar açıldıktan sonra, alt yapı ile ilgili elektrik ve su, kanalizasyon çalışmaları hazır hale getirilecek. Yeni yönetim kurulu aldığı kararla, 55 parselin 15 parselinde işe başlamak için start verdi.
Organize sanayi bölgelerinde bakanlık yatırım yapmak, firmasını büyütmek ve işe yeni başlayanların müracaatları benimsiyor. 1994-96 yılları arasında 430 firma başvurmuş ama çalışmalar olmadığı için 12 firma kalmış. Karma sektör, gıda, makine, otomotiv, plastik sanayi gibi. Kamulaştırma bakanlık desteği ile yapıldı. Hazır olan parsellerin şimdi hayata geçirilmesi önemli" dedi.
"ÖDEMİŞLİ'NİN AZMİ ÖDEMİŞ'İ KURTARACAK"
Kaymakam Abdullah Dölek de "Ödemişli'nin azmi Ödemiş'i kurtaracaktır' diyerek, şunları söyledi:
"Buraya sizlerden para istemeye, sizlere bu parselleri satmaya gelmedik. Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi konusunda neler yapılabileceğini sizlerle paylaşmak için toplandık. Bayındır, Ödemiş, Kiraz bölünmüş yolu tamamlandığında, bölge cezaevi devreye girdiğinde ve Kiraz'a demiryolu ulaştığında buranın değeri çok daha artacaktır."
"15 BABAYİĞİT ARIYORUZ"
Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'ni kurtarmak için 50-55 yatırımcı gerektiğini ancak ilk etapta 15 babayiğite ön satış yapmak istediklerini belirten Kaymakam Dölek, "İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) proje karşılığında 2 milyon liralık bir yardım alıyoruz. Bunun 1.5 milyon liralık bölümü hibe olarak verilecek. Ankara ile yaptığım görüşmelerin sonucunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müsteşar yardımcısından olumlu cevap aldım. Organize Sanayi bölgesinin alt yapısı için 8-9 milyon liralık kaynağın sağlanabileceğini ancak iş adamlarının bu konuda talepte bulunması gerekiyor. İş adamlarımıza gayet uygun fiyatla 36 aya kadar taksitlerle bu parselleri vermek istiyoruz. İş adamlarımızın bu konudaki taleplerini müsteşarlığa ileteceğiz. Bu bakımdan bu konuda sizleri destek olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Bazı iş adamları bu konuya sıcak bakarak gerekli destekte bulunacaklarını ancak Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'ne teşvik belgesi verilmesini istedi. Kaymakam Dölek ve Belediye Başkanı Badem, bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını açıklaması iş adamlarını sevindirdi.
"YATIRIMCILARA ÜCRETSİZ SU SÖZÜ"
Organize Sanayi Bölgesi'nin yakınında çiftliği bulunan iş adamı Hasan Doğan, da Ödemişli olduğunu vurgulayıp, "Organize sanayinin harekete geçmesini istiyorum. İnşaat yapacak tüm yatırımcılara çitliğimdeki kuyulardan ücretsiz olar su kullandırtacağımın sözünü veriyorum. Kuyularımda yetiri kadar su mevcut" dedi. Doğan, bu sözleri üzerine salon dolduranlar tarafından alkışlandı.
"ÖLÜYÜ AYAĞA KALDIRACAĞIMIZA İNANIYORUZ"
Belediye Başkanı Mahmut Badem ise 20 yıl aradan sonra ineklerin otlamaya devam ettiği araziyi ayağa kaldırmak ve alt yapıyı oluşturmak için
kaynak gerektiğine dikkati çekip, "Burası için güven bunalımı oluşmuş. Bunun için İZKA ile çalışmalar başlatıldı. Yarım kalan organize sanayi bölgesi ve küçük sanayilerle ilgili kaynak ayrıldı. 12 milyonluk kaynağın biz 2 milyon lirasından yararlanacağız. Bunun 1.5 milyon lirası hibe, 500 bin lirasını da kaymakamlık, belediye, EBSO, Ticaret Odası ve ortaklarla birlikte temin etme yoluna gideceğiz. İlk etapta 55 parselden, 15'ini ele alarak 95 bin metrekare alanda 10-15 firmanın gelmesi için alt yapı hibe kredisini kullanacağız. 55 parselin tamamının alt yapı maliyeti 10-11.5 milyon lira. Bu rakam daha da artabilir. Bu paranın hepsini bulmamız düşük ihtimal. Tek yapmamız gereken tamamı yerine, bu alanın 15 parseli ile işe başlamak en akıllıca harekettir. Biz ayağa kaldıracak miktarı konuşmaya başladık. Proje ortağı olarak yola çıkmamız gerekiyor. Çaylı Kavşağı'ndan enerji nakil hattı gelecek, 1500 metreküplük çok ciddi büyük su deposu ihtiyacı var. Ancak 750 metreküplük iki su deposu yapmak daha uygun. Yolların yapımı ve alt yapı çalışmalarında belediye imkanlarını da devreye sokacağız. Bölünmüş devlet yolu buradan geçecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,
teşvik yerine bölgesel geliştirme modelleri üzerinde duruyor. Burada gücümüzü birleştirdiğimizde mutlaka başarıya ulaşacağız. 2023 hedefindeki demiryolu ile burası aktif hale gelecek. Sizlerin desteklerine inanarak birinci etabı başlatmak istiyoruz. Arsa fiyatlarını çok düşük tutuyoruz. Yeter ki sizler bu işe destek verin, gerisini hallederek bu ölüyü ayağa kaldıracağımıza inanıyoruz"dedi. (DHA)
Yorum Yazın