Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi 17’nci kez açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Yanlış tarım politikaları ile ithalata bağımlı hale gelindiğini söyleyen Başkan Soyer, "Tarım planlama kuruluşuna ihtiyaç var. Büyükşehir olarak üreticilerimize sahip çıkıyoruz. Kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var” dedi.
- Ege Postası
- 03.11.2022 - 16:10
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üretici Birliği tarafından bu yıl 17. kez düzenlenen serginin açılışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve yurttaşlar da bulundu.
Açılış konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne değinen Başkan Tunç Soyer, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının hayata geçirdiği ekonomik vizyona ilişkin bilgiler verdi. Çiftçilerin, işçilerin, tüccarların ve sanayicilerin İzmir’de bir araya gelerek yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını belirlediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, daha sonraki yıllarda yanlış tarım politikalarıyla ithalata bağımlı hale gelindiğini hatırlattı.
“Tarım politikası şart”
"Başka Bir Tarım Mümkün" diyerek hem iklim krizi hem de yoksullukla mücadele ettiklerinin altını çizen Başkan Soyer, ülkede bir tarım planlama teşkilatına ve politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başkan Soyer küçük üreticiye sahip çıktıklarını, üreticiyi kooperatif ve birlik çatısı altında buluşturup üretimi güvence aldıklarını ve üreticiye alım satım garantisi verdiklerini hatırlatarak, "Havza ölçeğinde ürün desenini planlamaya gayret ediyoruz. Suyun bu kadar azalması, yeraltı kaynaklarımızın bu kadar aşağılara gitmesinde yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvan ırkları etkili oldu. Kısa vadeli menfaatler için uzun vadeli üretim politikaları yok edildi. Çünkü o hayvanlar için şimdi silajlık mısır dikilmek zorunda. Oysa bir karasığır ve küçükbaş hayvancılıkla bambaşka üretim zenginliği yakalamıştık. Şimdi silajdan da o hayvandan da vazgeçemiyoruz ama süt hayvanlarını kesime gönderir hale geldik. Öncelikle bir tarım planlama kurumunun kurulması lazım. Devlet Planlama Teşkilatı vardı eskiden, ne oldu? Yok. Ama bir tarım planlaması da ortadan kalktı. Bugün üretici ne üreteceğini, ne zaman üreteceğini, nereye satacağını, kaçtan satacağını bilmiyor. Hiçbir şey bilmiyor. Kısacası; bir tarım planlama kuruluşuna, politikasına ihtiyacı var bu ülkenin. Biz bir yandan küçük üreticiye sahip çıkarken bir yandan bu planlamayı havza ölçeğinde yerel yönetim olarak yapmaya gayret ediyoruz" dedi.
Ödemiş'in süs bitkileri Flowera'da da yer alacak
Üreticinin güçlenmesi için rekabetin önemine değinen Başkan Soyer, 2023 yılında düzenleyecekleri Flowera İzmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı'nı Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi ile aynı tarihte yapacaklarını söyledi. Soyer, "Ödemiş’in süs bitkileri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla daha fazla buluşsun istiyoruz. 2026 yılında dünyanın Botanik EXPO’suna İzmir olarak ev sahipliği yapma hakkı kazandık. Şimdiden hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.
“Derya içinde olup deryayı bilmeden balık misali yaşıyoruz”
Başkan Soyer ayrıca, “Gerçekten bu sektör çok büyük zorluklarla, sıkıntılarla varlığını koruyarak sürdürüyor. KDV’den, teşviklerden bahsedildi ama gerçekten bu sektör tarımın can damarlarından biri ve en önemli ihracat potansiyelini taşıyan başlıklarından biri. Biz destek olmaya, gücümüz yettiğince sahip çıkmaya devam edeceğiz. Asla kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var. Bunların hepsinin değişmesi mümkün. Başka bir tarım, başka bir Türkiye mümkün. Hepimizin çok daha huzurla çok daha yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşayacağı mümkün” ifadelerini kullandı.
Hedef Avrupa’da söz sahibi olmak
Küçük Menderes Havzası’nın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş şöyle konuştu: “El emeğiyle üretim yapılan yerde 2 bin civarında üretici kardeşimiz var. Bu üretim yapılan yerlerde dolaylı olarak geçinen 40 bin insan var. Bu kadar büyük bir sektör. Her alanda süs bitkilerinin merkezi olan Ödemiş’i güç birliğiyle çok daha ileriye taşımamız söz konusu. Kooperatiflerimiz bunu çok iyi başardılar. Mevcut gücümüzün en üst düzeyiyle bunları yapmaya çalışıyoruz. Alternatif olmadan çok önder olma mücadelesi yapıyoruz. KDV sorunumuz ne yazık ki var. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter. Bizim ürünümüz pırlantadan daha değerli. Ciğerlerimiz temizleyen bitkilerin ürünlerini bu şekilde koruyabiliriz. Hedefimiz belli; Türkiye’de değil Avrupa ‘da söz sahibi olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
“Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz”
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy da, “Her yıl üstüne koyarak bu sergimizin buralara gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Küçük Menderes Havzası sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en önemli havzalarından biri. Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz. Çalışkan ve üretken insanların yaşadığı bölgedeyiz. Bu havza ülke ekonomisine ve yöre insanına uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir” dedi.
Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak da sektöre ilişkin bilgiler vererek şöyle konuştu: “Buradan Anadolu’ya baktığımızda birçok bölgenin daha ağaçsız olduğunu görmekteyiz. Birçok kişi belki bilmiyor ama süs bitkileri ve ağaç grupları doğadaki kirli havayı emerek temiz havayı sergilemektedir. Bizden sonrakiler için daha çok bitki, ağaç ve ağaç grupları dikmemiz gerekiyor.”
Üreticiden destek teşekkürü
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan ise, “Bu serginin gelenekselleşmiş olması çok önemli. Bizler bu serginin daim olması için elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Bu mücadelede bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Sektörün sorunlarına da değinen Akcan, “Yüzde 18 gibi bir KDV sorunuyla mücadele ediyoruz. Tarımın hiçbir kaleminde yüzde 18 KDV yok” diye konuştu. Akcan, devletten yeteri desteği alamadıklarının da altını çizdi.
Sergi Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 6 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
Yorum Yazın