Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ön seçim 29 Mart'ta!

Ön seçim 29 Mart'ta!

YSK yayınladığı genelgeyle siyasi partilerin ön seçim ve aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin usul ve esasları belirledi. Seçime katılacak siyasi partiler, milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı 7 Haziran 2015 tarihi öncesinde, ön seçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini 29 Mart Pazar günü gerçekleştirecek.

  • Ege Postası
  • 04.02.2015 - 12:08
Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine ilişkin siyasi partilerin önseçim veya aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin usul ve esasları belirleyen genelgesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.Seçime katılacak siyasi partiler önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini 29 Mart 2015 Pazar günü gerçekleştirecek. Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 15 Mart 2015 Pazar günü saat 17.00’ye kadar YSK’ya bildirecekler. Önseçim için oluşturulacak ilçe seçim kurulu başkan ve 4 üyeden oluşacak. Üyelerden ikisi ilçede görev yapan devlet memurları arasından seçilecek. Diğer iki üyesi ise önseçimi yapılacak olan siyasi partinin aday adayı olmayan parti üyeleri arasından belirlenecek. Siyasi partilerin ilçelerdeki bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları önseçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olan, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve önseçim ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek.

Aday adayları listeleri için son tarih 24 Mart!

Siyasi parti seçmen listesi 20 Mart 2015 Cuma günü askıya çıkarılacak. Milletvekili seçimi için siyasi partiler önseçim yapılacak tüm çevrelerine ait aday adayları listelerini, 24 Mart 2015 Salı günü saat 17.00’ye kadar YSK’ya, ilgili seçim çevrelerine ait listeleri de o çevrelerin siyasi parti ilçe başkanlıklarınca, il ve ilçe seçim kurullarına verecek. Siyasi partiler yapacakları önseçimlerde o çevrede seçilecek milletvekili sayısı kadar aday göstermek zorunda olacak. Önseçimlerde görev alacak sandık kurulu 23 - 26 Mart 2015 tarihleri arasında oluşturulacak.

125 SAYILI GENELGE SİYASİ PARTİLERİN ÖNSEÇİM VEYA ADAY YOKLAMASI YÖNTEMLERİYLE ADAY TESPİTİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- Bu Genelge, siyasi partilerin 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, önseçim veya aday yoklaması yöntemiyle seçim kurullarının yönetimi ve denetimi altında yapılacak aday tespit işlemlerinde uygulanacak kanun hükümlerini açıklığa kavuşturmak, görevlilerin karşılaşacakları tereddütleri gidermek ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Önseçim çevresi

MADDE 2- Önseçim ve aday yoklamasında her il bir seçim çevresidir. Birden çok seçim çevresine ayrılan illerde ise her bir çevre, ayrı bir seçim çevresidir (2839/4, 5). Genel seçimler için kabul edilen seçim çevresi aday tespiti için de esas alınır (2820/37-son).

Önseçim günü

MADDE 3- Seçime katılacak bütün siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitleri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan Seçim Takvimine göre ilân edilen 29 Mart 2015 Pazar günü yapılır (2820/37-5).

Aday tespitine ilişkin bildirim

MADDE 4- Seçimlere katılacak siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 15 Mart 2015 Pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirirler. Bu bildirim, il seçim kurulları aracılığı ile ilçe seçim kurullarına iletilir (2820/37).

Önseçim ilçe seçim kurullarının oluşumu

MADDE 5- 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bir önseçim ilçe seçim kurulu oluşturulur. Önseçimde görev yapacak olan önseçim ilçe seçim kurulu; ilçe seçim kurulu başkanı ile dört üyeden oluşur. Bu üyelerden ikisi o ilçede görev yapan Devlet memurları arasından seçilir. Bunlar kurulun devamlı üyeleridir. Diğer iki üyesi ise önseçimi yapılacak olan siyasi partinin aday adayı olmayan parti üyeleri arasından belirlenir. Bunlar üyesi bulundukları parti adına o parti adayları için yapılacak önseçim işlemleri ile ilgili olarak kurula katılırlar. Aynı usulle ikişer yedek üye de seçilir (2820/41-a). Milletvekili önseçim ilçe seçim kurulu görevi, birinci ilçe seçim kurulu başkanı tarafından yerine getirilir.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.