Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Onlar balığı yemek değil, dağıtmak için tutuyor

Onlar balığı yemek değil, dağıtmak için tutuyor

Büyükşehrin gürültülü yaşamından uzaklaşmak ve stres atmak isteyenler, küçük bir tekne satın alıp boş vakitlerinde balık tutuyor. Yıllardır bu işi yapan Osman Yıldırım, ‘Vira Bismillah’ deyip çıktığı balık avından eli dolu...

  • Ege Postası
  • 18.05.2013 - 09:40
Büyükşehrin gürültülü yaşamından uzaklaşmak ve stres atmak isteyenler, küçük bir tekne satın alıp boş vakitlerinde balık tutuyor. Yıllardır bu işi yapan Osman Yıldırım, ‘Vira Bismillah’ deyip çıktığı balık avından eli dolu dönerse mahalledeki fakirleri de sevindiriyor. Yusuf Yılmaz ise babadan kalan 50 senelik teknesine gözü gibi bakıyor. Teknelerin bakımını da Rumelikavağı’ndaki İsmail usta yapıyor. İsmail ustaya göre küçük bir tekne almak isteyenin 10 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

İstanbul’un trafiğinden, gürültüsünden ve bütün stresinden kurtulmak isteyenler özellikle yaz aylarında denizi tercih ediyor. Kış aylarında teknelerinin bakımını tamamlayan deniz tutkunları sabahın erken saatlerinde sahil kesimlerinde yerlerini alıyor. Özellikle, Bebek, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Kireçburnu, Rumelikavağı gibi deniz kıyıları balıkçıların en fazla uğrak yerlerinden biri. 56 yaşındaki Osman Yıldırım, İstinye’de yaşıyor. 35 sene bakkal dükkanı işlettikten sonra emekli olup balıkçılık yapmaya başlamış. Yıldırım kendisine bu işi dayısının tavsiye ettiğini anlatıyor. Hobi olarak bu işi yaptığını dile getiren Yıldırım, “Deniz kıyısında yaşadığımız için her gün denizdeydik. Sabah namazı kıldıktan sonra 7’de balığa çıkıyorum. Balığımı tutup 10 gibi eve dönüyorum.” diyor.

Bir teknenin en az 5 bin lira olduğunu söyleyen Yıldırım, 20, 25 bin liraya da balıkçı teknesi bulunabileceğini belirtiyor. Denize açılınca bütün stresini attığını ifade eden Yıldırım, hastalığını bile denizin ortasında bıraktığını dile getiriyor.

Yıldırım balıkları olta ile tutuyor. En az 4-5 kilo balığın çıktığını aktaran Yıldırım, fazla balık çıkması halinde hem komşularını hem de çevredeki fakirlere dağıttığını anlatıyor.

Ne zamana kadar balık tutacağı sorulduğunda ise Yıldırım şu cevabı veriyor: “Allah ne kadar ömür verirse o zamana kadar devam edeceğiz.”

‘DENİZE AŞIĞIM’

Bir başka balıkçı Yusuf Yılmaz ise, Rumelikavağı’nda yaşıyor. Yılmaz teknesinin babasından kendisine yadigar kaldığını söylüyor. Teknenin 50 senelik olduğunu ve ona gözü gibi baktığını anlatan Yılmaz şu ifadelere yer veriyor: “Bu tekne bana babamdan kaldı. 50 senelik tekne. Bunu bir yıldır bakıma aldık. Babamdan kalma olduğu için buna çok özen gösteriyorum. Bu işi hobi olarak yapıyorum zaten. Sürekli balık tutmaya gitmiyorum. Yazları fırsat buldukça hafta sonları yapıyorum. Bu işi seviyorum. Denize aşığım. Denize gittiğin zaman stres her şeyin bitiyor. Bizzat kendim yapıyorum teknenin bakımını.”

EN KÜÇÜK TEKNENİN FİYATI 10 BİN LİRA

Balıkçı teknelerin yapımını, bakımını ve tamiratlarını ise Rumelikavağı’nda İsmail Hakkı Şengün yapıyor. Yüzlerce tekne neredeyse onun elinden geçiyor. Yeni tekne yapımı da; eski teknelerin bakım ve tamirat işleri de İsmail ustadan soruluyor. Çevrede herkes tanıyor İsmail ustayı. Küçük bir tekne almak isteyenin 10 bin lirayı gözden çıkarması gerektiğini dile getiren İsmail usta şunları söylüyor: “Eski teknelerin tamirat ve tadilat işlerini yapıyoruz.Sıfır tekne de yapıyoruz. 8 metrelik tekneyi 20 bin liraya yapıyoruz. 6 metrelik tekneler de var; onların da fiyatları 10 bin lira civarında. Hepsinin senelik bakımı var. Onların bakımını yapıyoruz. Bin 500 liraya bakımını yapıyoruz teknelerin. Kışları çalışamıyoruz. Nisan Mayıs Haziran daha verimli oluyor.”

TEKNELERİN PARK ÜCRETLERİ

Öte yandan tekneler ya bulundukları bölgelerin su ürünleri kooperatiflerine ya da İSPARK'ın yeni kurmaya başladığı tekneparklara park ücreti ödüyor. Söz konusu ücretler teknelerin metrekaresine göre değişiyor. En küçük teknenin tekneparktaki bağlama fiyatı yıllık ortalama 7 bin lirayı buluyor. Büyük teknelerde ise bu rakam 50-60 bin liraya kadar yükseliyor. Teknelerin bir de resmi kurumlara ödediği verdiği miktarı söz konusu. Bu miktar da tekneye göre değişiyor. Küçük bir teknenin yıllık vergi masrafı ortalama 250 ile 400 lira arasında değişiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.