Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Önümüzdeki 5 gün orman yangını açısından büyük risk taşıyor

Önümüzdeki 5 gün orman yangını açısından büyük risk taşıyor

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, meteorolojik verilerine göre önümüzdeki 5 gün süreyle orman yangınları açısından özellikle Hatay’dan başlayarak sahil boyunca Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale, Balıkesir...

  • Ege Postası
  • 07.09.2013 - 13:11
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, meteorolojik verilerine göre önümüzdeki 5 gün süreyle orman yangınları açısından özellikle Hatay’dan başlayarak sahil boyunca Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul’un riskli yerler olduğunu açıkladı. Rüzgarın bu illerde orman yangınlarını daha da büyütebileceğini belirten Çiftçi, vatandaşlardan rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu şu günlerde anız yakılmaması, orman içinde ve yakın yerlerde ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmalarını istedi. Özellikle eylül ayının 4-5-6 günlerinde ciddi yangınlar olduğunu hatırlatan Çiftçi, 3 gün içerisinde 96 adet orman yangını ve 110 adet de kırsal alan yangınına müdahale edildiğini kaydetti. Çiftçi, bu yangınların da tamamının meteorolojik verilerin olumsuzluğundan kaynaklandığının altını çizdi. Orman Genel Müdürü Çiftçi, “Meteorolojik verilerinin olumsuzluğu nedeniyle sadece Antalya’da 26 adet orman yangını çıktı. 1, 2, 3 Eylül günlerinde ise Antalya’da sadece 1 yangın oldu. Bu da meteorolojik verilerin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.” dedi.


Orman Genel Müdürü Çiftçi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilere göre ülkemizin güney, batı ve Marmara bölgelerinin cuma gününden itibaren 5 gün süreyle orman yangını açısından yüksek risk taşıması nedeniyle konuyla ilgili açıklama yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Veysel Eroğlu’nun bu riskli olan bölgelerdeki valilere genelge gönderdiğini hatırlatan Çiftçi, genelgenin içeriğiyle ilgili bilgi verdi. Genelgede valilerin başkanlığında kriz komisyonlarının oluşturulması gerektiğini belirten Çiftçi, “Tüm iletişim araçlarıyla halkımızın orman yangınları riski konusuyla aydınlatılması. Valiliklere bağlı olan kamu kurum ve kuruluşlar ile diğer kuruluşlarda, orman yangınlarında kullanılacak araçların hafta içinde ve hafta sonunda tam gün boyunca, sürücüleriyle birlikte hazır bulundurulacak. Özellikle orman yangınları konusunda hassas olan yerlerde, ormanlık sahalarda güvenlik güçlerinin devriyelerinin artırılması yönünde, tabi ki ihmal ve dikkatsizlikten bile olsa orman yangınlarına sebebiyet verenlerin tespit edilmesi konusunda her türlü tedbirin alınması istendi. Ve bunlarla ilgili cezai müdahalenin yapılması konusunda valiliklere genelge gönderildi.” ifadelerini kullandı.


"TEKNOLOJİYİ EN ÜST SEVİYEDE KULLANIYORUZ"

Orman Genel Müdürlüğü olarak teknolojiyi üst seviyede kullandıklarını aktaran Çiftçi, Yangın Yönetim Sistemi ile yangında kullanılan tüm araçların plakalarıyla beraber, hangi aracın nerede, kaç kilometre hızla ilerlediğini takip ettiklerini aktardı. Haritadan konuyla ilgili örnekler veren Çiftçi, “Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözlenmektedir. Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi olarak 2012 yılında 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılmıştır. 2013 yılında kamera sayısı 164’e çıkmıştır.” şeklinde konuştu. Kurulan bu kameraların çok hassas olduğunu ve 360 derece hareket kabiliyetinin bulunduğunu belirten Çiftçi, ufak bir dumanın anında merkezi alarma geçirdiğini söyledi.

"YAGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI"

Çiftçi, son on yıllık yangın çıkış sebeplerinin incelendiğinde meydana gelen yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu ifade etti. Çiftçi yangınların nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, sönmemiş sigara izmaritinin atılması, kasıt.”

Her yıl ortalama 4 bin anız yangınına müdahale edildiğin söyleyen Çiftçi, özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınlarının bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri ve tatil sitelerini tehdit ettiğini söyledi. Çifti: “Özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması orman içerisinde ve yakın yerlerde özellikle riskli dönemlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Herhangi bir duman gördüklerinde de ücretsiz ‘ALO 177’ Orman yangını ihbar hattını arayarak bize bildirmeleri daha hızlı müdahale için çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan, bir gazetecinin ODTÜ’den geçecek yolla ilgili soru yöneltmesi üzerine Çiftçi, üniversitelerin kendilerine ait ormanlık alanlarının açıklayıp, konuyla ilgili rektörlüğün gerekli açıklamayı yaptığını ifade etti.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.