Organ bağışlarıyla dört yeni hayat
Son iki hafta içinde çeşitli nedenlerle Nazilli, Manisa ve İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen 3 kişinin bağışlanan organları hayat verdi. Bir kişinin 2 böbreği ile diğer 2 kişinin birer böbrekleri Kent Hastanesi'nde organ bekleyen 4 hastaya yeni yaşamın kapılarını açtı.
- Ege Postası
- 02.08.2016 - 10:16
BÖBREK KARDEŞİ OLDULAR
Nazilli'den gelen iki bağış böbrekten diğeri de İzmir'in Menemen İlçesi'nde internet kafe işleten Nihat Gökdemir'e nakledildi. Gökdemir'i böbrek nakline götüren süreç 6 yaşında bir kaza sonrası böbreklerinden birini kaybetmesiyle başladı. 16 yaşında kronik böbrek yetmezliği tanısı koyulan Gökdemir tek böbreğiyle diyalize mahkum oldu. 20 yıldan bu yana haftanın üç günü 4'er saat makineye bağlanan Gökdemir nakil olmaya üç yıl önce karar verdi. Kent Hastanesi'nden kadavra listesine adını yazdıran Gökdemir'in kaderi de 15 Temmuz'da değişti. Aynı ekip tarafından aynı gün nakil gerçekleştirilen Gökdemir, Mustafa Öztürk ile de böbrek kardeşi oldu.
ANNE, ÜÇ TEYZE, ÜÇ KIZKARDEŞ AİLEDEN BÖBREK HASTASI
Öztürk ve Gökdemir'i makineden kurtaran bağıştan bir hafta sonra 22 Temmuz'da biri İzmir, diğeri Manisa'da beyin ölümü gerçekleşen iki erkek hastanın organları bağışlandı. İki böbrek de İzmir Kent Hastanesi'nde alıcı buldu. Manisa'dan gelen bağış böbrek, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşayan 'aileden böbrek hastası' 2 çocuk 4 torun sahibi 54 yaşındaki Fatma Balık'a uydu. Annesi ile iki teyzesi böbrek yetmezliğinden ölen, bir teyzesi ve iki kızkardeşi de kendisi gibi diyalize bağlı yaşam süren Fatma Balık, bu bağış sayesinde yeni bir hayata başladı. Fatma Balık'ın aile kaderi, Kent Hastanesi'nde Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen nakille değişti.
FATMA'LARIN NAKİL ŞANSI
İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan böbreği yine Kent Hastanesi'nde, Fatma Balık'la aynı gün adaşı 34 yaşındaki Fatma Veliler'e nakledildi. İzmir Bucalı olmasına karşın son bir yıldır Fethiye'de yaşayan Fatma Veliler, 12 yaşında tip 1 diyabet tanısı aldı. 2005 yılında böbrekten protein kaçağı olduğu saptanan Veliler, tedavi gördü ancak diyalizden kaçamadı. 2010 yılında diyalizli günleri başlayan, 3 yıl önce Kent Hastanesi'nde kadavra listesine adını yazdıran Fatma Veliler'e yüzüne şans tatilde güldü. Fatma Veliler, 6 yıldır beklemekten umudunu yitirdiği müjdeyi tatilinin ikinci gününde İzmir'de aldı, adaşıyla aynı gün nakil olup makine mahkumiyetinden kurtuldu.
BAĞIŞLAR HAYAT KURTARIYOR
İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli ekibinden Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, canlı vericileri olmadığı için kadavra bağış dışında yeni bir hayat şansı olmayan çok hasta bulunduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Ok, "Bu hastalarımız şanslı, dördü de bağışlar sayesinde diyalizden kurtuldu. Bağış organlar da toprak değil hayat oldu. Ne kadar çok bağış o kadar yeni hayat" dedi.
Böbrek nakilleriyle yeni bir hayata başlayan hastalar da sevinçlerini dile getirirken, kaderlerini değiştiren bağışları yapan ailelere minnettar olduklarını söyledi, tüm diyaliz hastaları için ikinci yaşam dileğinde bulundu.(DHA)
Yorum Yazın