Dolar 34,2586
%0.05
Euro 37,6361
%0.1
Altın 2.889,580
%-0.69
Bist-100 9.045,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Osmanlı sempozyumda anlatılacak

Osmanlı sempozyumda anlatılacak

İstanbul’da bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu’ öncesi hazırlıklar sürüyor. Osmanlı’da İstanbul’un Osmanlı dönemi mimarisini, iktisadi gelişimini, şehir kültürünü irdelemeyi...

  • Ege Postası
  • 28.05.2013 - 17:27
İstanbul’da bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu’ öncesi hazırlıklar sürüyor. Osmanlı’da İstanbul’un Osmanlı dönemi mimarisini, iktisadi gelişimini, şehir kültürünü irdelemeyi amaçlayan sempozyumun dini ve toplumsal katmanları anlama ve tanıtma hususunda ilmi temele dayalı etkinliklere zemin hazırlaması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, sadece gösterişli fetih kutlamalarıyla değil, İstanbul’un fethinin ayrıntılı ve kalıcı ilmi çalışmalarla da pekiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Dönmez, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak sempozyumun içeriği ve amacına yönelik bilgi verdi. Dönmez, sempozyumun Osmanlıların İstanbul’a katkılarını kapsamlı biçimde ortaya koyan ilk bilimsel etkinlik niteliği taşıdığını, ve değişik etkinliklerin aynı isim altında bir seri olarak devam ettirilmesinin planlandığını açıkladı. Dönmez, İstanbul’un 300’lü yıllarda Roma İmparatorluğunun ihtişamlı merkezi olarak kurulduğunu ve yüzyıllarca bu özelliğini koruduğunu belirterek, 1204’te Haçlıların kenti ele geçirip talan etmesiyle şehrin harabeye döndüğünü ve Osmanlılar tarafından fethine kadar iki yüzyıldan fazla bir süre bu halde kaldığını hatırlattı.

Fetih ile ilgili dikkat çeken bir konunun bilimsel araştırma ve etkinlik anlamında yetersiz kalındığı gerçeği olduğunu hatırlatan Dönmez, “Bizans dönemi İstanbul’u hakkında binlerce neşriyat ve bilimsel etkinlik yapılmasına karşılık kentin Osmanlı dönemi ile ilgili çalışmalar hayli yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul tarihinin Osmanlı asırlarına akademik bir bakışla ışık tutacak periyodik bilimsel toplantılar düzenlemeyi, İstanbul’un Osmanlı dönemi mimarisini, iktisadi gelişimini, şehir kültürünü, dini ve toplumsal katmanlarını anlama ve tanıtma hususunda ilmi temele dayalı etkinliklere zemin hazırlamayı hedeflemektedir. Bu toplantıların ilki üniversitemiz, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenmiştir. Bu çerçevede gerçekleştirilecek sempozyumlar ve diğer etkinlikler İstanbul’un Osmanlı döneminin ayrıntılı araştırmalara konu olmasına ve geniş kitlelerin aydınlatılmasına imkan sağlayacak, böylece İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin her yıl düzenlediği fetih kutlamalarına ilmî bir derinlik ve kalıcı bir zenginlik katılmış olacaktır.” dedi.

Dönmez ayrıca, fetih ile ilgili her yıl çeşitli etkinlikler yapıldığını ve görkemli şölenler düzenlendiğini ifade ederek, “Bu konuda ayrıntılı ve kalıcı ilmi çalışmaların eksikliği göze çarpmaktadır. Düzenlediğimiz sempozyum bu eksikliği giderecek; halkımızın fetih kutlamaları esnasındaki güzel hissiyatını özenle derlenmiş bilgilerle tamamlayacaktır. Sempozyumun hemen sonrasında bu değerli bilgiler, meraklıların başucu kitabı haline getireceği bir yayında toplanıp geniş kitlelere ulaştırılacaktır.” açıklamasında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.