Otomobil kiralama dönemi bitiyor
Hükümet, kamuda 212 milyon liralık taşıt kiralama saltanatına son vermek için ilk adımı attı. Bugün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, kamuda taşıt kiralama üç yeni kurala bağlandı. Kiralamalara ve şoför ücretlerine üst sınır getirildi. Kamu bu önlemle 100 milyon tasarruf edecek. TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı, Başbakanlık makamları için 'kiralama' değil 'satın alma' yapılacak.
- Ege Postası
- 02.10.2014 - 12:52
KİRALAMAYA ÜST LİMİT GELDİ
İkinci olarak ise araç kiralama ve şoför ücretlerine üst sınır getirildi. Buna göre şoför hariç kiralamalarda, aylık kira bedeli taşıtın Türkiye Sİgorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan Motorlu Kara Taşıtları Kasko Sigortası değerinin yüzde 2'sini aşamayacak. Ancak bu bedele KDV hariç her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler de dahil olacak.
MAL MÜLK SALTANATI
ŞOFÖR İÇİN FARK 535 LİRAYI AŞAMAYACAK
Şoförlü kiralamalarda ise bu bedele, brüt asgari ücretin yüzde 50'si oranında ilave yapılabilecek. Yani şoför ücreti olarak 1071 lira olan brüt asgari ücretin yarısı 535.5 lira ilave edilebilecek. aliye Bakanlığı bu oranları idareler ve taşıt cinsleri itibariyle yüzde 20'ye kadar artırma veya eksiltme yetkisine sahip olacak.
İRALAMAK MÜMKÜN OLMUYORSA...
Bu iki sınırlama nedeniyle kiralama yapamayan idareler için taşıt temininde 'satın alma yöntemi' tercih edilecek.
MECLİS BAŞKANI, CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN İÇİN SATIN ALMA
Taşıt Kanunu'nun 1 ve 2 sayılı listesindeki makam ve hizmetler için edinilecek taşıtlarda ise 'kiralama' yapılmayacak. Burada yine 'satın alma yöntemi' tercih edilecek. 1 ve 2 sayılı cetvelde TBMM Başkanı, Divan Üyeleri, Komisyon Başkanları, Cumhurbaşkanlığı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Elçilikler, Yüksek Yargı Organlarının Başkanları, Cumhuriyet Başsavcısı, Diyanet İşleri Başkanı, Üniversite Rektörleri gibi makamlar sıralanıyor.
'100 MİLYONLUK TASARRUF'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda son 4 yılda araç kiralama maliyetlerinde neredeyse yüzde 100'lük artış olduğuna dikkati çekmişti. Merkezi yönetim kapsamındaki idarelerde 15 bin civarında kiralık araç olduğunu belirterek, taşıt kiralamalarında bundan sonra tasarrufun ön planda tutulacağını açıklamıştı. 2005 yılında yapılan değişiklikle kamu yararı için 'kiralama' modeli getirilmesine karsın son zamanlarda bu modelin kamuya ciddi yükler getirdiğini söylemişti. 2010 yılında 111 milyon liralık kiralama yapılırken, 2013 yılında bu rakamın 212 milyon liraya çıktını belirtmişti. Şimşek, "Yeni mevzuatın yürürlüğe girmesiyle, devletin bu alandaki yükünü yüzde 50 civarında düşürmeyi planlıyoruz. Geçen yılın rakamları göz önüne alındığında, yapacağımız bu düzenlemeyle 100 milyon lira gibi bir rakamın devletin cebinde kalacağını düşünüyoruz" demişti. Şimşek., kiralama modelini yavaş yavaş terk etmeyi düşündüklerini ve kademe kademe satın alma modeline geçileceğini de vurgulamıştı. (HÜRRİYET)
Yorum Yazın