Dolar 34,6022
%0.13
Euro 36,3312
%0.08
Altın 2.927,800
%0.34
Bist-100 9.660,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otomotiv gaza bastı ihracat rekor kırdı

Otomotiv gaza bastı ihracat rekor kırdı

TİM verilerine göre, mart ayı ihracatı yüzde 11.5 artışla bir ayda ilk kez 15 milyar dolar barajını aştı. Tarihi rakama ulaşan ihracatta ABD’nin gümrük vergisi demir-çelik hızını düşürürken, otomotiv yine lider sektör oldu.

  • Ege Postası
  • 02.04.2018 - 07:11

Türkiye’nin ihracat 2018 yılına ilişkin ihracat rakamları açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, martta ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11.5 artarak 15 milyar 106 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece mart ayı, ihracat tarihindeki en yüksek ihracat gerçekleştirilen ay oldu. Yılın ilk üç ayında ise ihracat 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10.4 yükselerek 40 milyar 727 milyon dolara çıktı. Son 12 aylık dönemde, yüzde 10.5’lik artışla 159 milyar 923 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, aylık ihracatın ilk defa 15 milyar dolar barajını aştığını ve martın, tarihteki ‘en yüksek ihracat gerçekleştirilen ay’ olduğunu bildirdi. Büyükekşi, 12 aylık ihracatın da yüzde 10,5 artışla 160 milyar dolara yaklaştığını aktararak, yıl sonunda hedeflerinin 170 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu söyledi. Miktar bazında ihracatın ise mart ayında yüzde 7,6 azalarak 10,5 milyon ton olduğunu aktaran Büyükekşi, “İhracatımız çift haneli artarken, ihracat miktarımızın azalması, aynı malı çok daha yüksek fiyata sattığımızı gösteriyor. Ar-Ge ve inovasyona dayalı, markalı, tasarım eli değmiş ürünlerle inşallah ihracat birim fiyatımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağız” diye konuştu. Büyükekşi, parite değişimlerinin ihracata etkisine de değinerek, “Mart ayında parite etkisi pozitif yönlü olarak 1.1 milyar dolar oldu. Bunda özellikle euro dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl genelinde paritenin 1.22 seviyelerinde olmasını bekliyoruz” yorumunu yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, tarihi bir başarıya daha imza atarak Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında Afrin’i terörist unsurlardan arındırdığını vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti: “Artık tüm dünya şunu çok net öğrendi; bu coğrafyanın güç dengesinin merkezi ülkemiz sınırları içerisine isabet ediyor. Bizler için güvenlik, gelecek, ülkemizin bekası, ihracattan da önce gelir. Bu sebeple, bugün burada 71 bin ihracatçı adına Mehmetçiğimizin yanında olduğumuzu bildiriyoruz.”

OTOMOTİV YİNE LİDER

İhracat rakamlarına baktığımızda yine en fazla ihracat yaptığımız sektör Mart 2018’de 12.7 milyar dolarla sanayi tarafından geldi. Tarımda 1.3 milyar dolarlık rakama ulaşırken, madencilik sektöründe 377 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Kalem bazında ise başı yine otomotiv sektörü çekti. Mart ayında 3.1 milyar dolarlık ihracat yapan otomotiv sektörü, liderliği elden bırakmadı. Otomotivi ise 1.6 milyar dolarla hazır giyim sektörü izledi. Çelik sektörü de 1.2 milyar dolarla ilk 3’e girdi.

TEŞVİK BELGESİ VERİLECEKTİ ERTELENDİ

ABD’ye yapılan ihracattaki düşüş sebebini demir çelik sektörüne bağlayan Mehmet Büyükekşi, ilgili iki firmaya anti-damping uygulandığını ve çelik üretimine ilave gümrük vergisi getirildiğini söyledi. Büyükekşi, şunları kaydetti: “Türkiye’nin ithalatına baktığımızda, ana konu daha çok ara, ham madde ve makine yatırımlarından kaynaklanıyor. İthal ikamesi olacak malları üretecek yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bu tür yatırımlara teşvik belgesi verilecekti, ertelendi. Bunun en kolay ve kesin yolu petrokimya  ürünlerinin Türkiye’de üretilmesinin sağlanması. İthalatı önlemeye yönelik yapılacak yüksek teknolojili yatırımlar, bu konuda bize destek olacak. Ara ve ham madde sadece ihracatta kullanılmıyor. Aynı şekilde iç piyasada üretilen mallarda da kullanılıyor. Yoksa hiçbir şekilde ithalat artışını sırf  ihracatçılar yapsa, ihracatın üzerine çıkamaz.”

KİMYANIN CARİ AÇIĞA ETKİSİ 25 MİLYAR DOLAR 

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, Türkiye’nin ithalat kalemleri içinde enerjiden sonra en çok para harcadığı ithalat kalemlerinden bir tanesinin de kimya sektörü olduğunu vurgulayarak, “Kimya sektörünün lokomotif olma özelliği var. Otomotiv, gayrimenkul gibi birçok sektörü arkasından sürüklüyor” dedi. Bu alanda yapılacak yatırımların Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlayacağını vurgulayan Dördüncü, “Kimya sektöründeki cari açığımız 20-25 milyar dolar civarlarında. Dolayısıyla cari açığımızı hem kapatmak hem de yüksek teknolojiye, inovasyona dayanan çok daha artı değerli ürünler üretmek lazım ve bunları Türkiye’de üretmek lazım. Kimya sektörü konusunda yatırımların yapılıyor olması lazım” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.