Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otopark açılımı

Otopark açılımı

Getirilen yeni düzenlemeye göre 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren seyyar POS cihazları, “Akıllı” modellerle değiştirilecek, ancak cihazları kullanan işletmelerin ne yapacağı ise merak konusu olmaya devam ediyordu. Vergi kaçağını azaltmak adına yapılan bu düzenlemeyle yol kenarlarındaki otoparkçılar bile bu yeni POS cihazlarını kullanmak zorunda.

  • Ege Postası
  • 10.08.2013 - 12:19
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ekonominin giderek dijitalleşmesi sayesinde denetimler de personeller yerine, işletmeye gitmeye gerek duymadan birbiriyle iletişim kuran bilgisayarlar üzerinden yapılacak. Getirilen yeni düzenlemeler ile birlikte uygulamada bulunan açıkların nasıl kapatılacağı ise merak konusu olmaya devam ediyordu. Geçtiğimiz dönemde CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı da olan Mali Müşavir Burak Oğuz, konuyu enine boyuna değerlendirerek, yaşanan dijital devrimin gerçek hayattaki yansımalarını ve esnafa etkilerini enine boyuna değelendirdi.

“AKILLI POS” KAÇAKLARI DA ÖNLEYECEK

Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında gelen vergi kaçağını önlemek adına elektronik takip sistemleri hızla gelişmeye başladı. İşletmelerin defterlerini e-defter olarak tutması, beyannamelerini internet ortamından bildirmesi gibi birçok işlemin bilgisayarlar üzerinden yapılmaya başlanması çok kısa bir süre sonra e-denetimi de gündeme getirecek. Konuyla ilgili detayları mercek altına alan Mali Müşavir Burak Oğuz, vergi kaçağının önlenmesi için seyyar POS cihazlarının bu kapsamda yenileriyle değiştirilme zorunluluğu getirildiğini vurguladı. Yeni cihazların 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren kullanımının zorunlu tutulacağını belirten Oğuz, “Ülkemizdeki vergi kanunlarına göre, mal ve hizmet satanların, fatura ve satış fişi ile ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) fişi düzenleme ve kullanma mecburiyet vardır. Artan denetimlere ve kontrol mekanizmalarına rağmen pratik hayatta “istemeden” fiş verenlerin oranı oldukça düşük. Maliye son olarak bunun da önüne geçebilmek için “yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar” kullanma mecburiyeti getirdi. Halk arasında “akıllı pos” olarak adlandırılan cihazlar kullanılmaya başlanınca, kredi kartı çekimi ile fiş düzenlenmesi aynı anda otomatik olarak yapılarak, buradaki kayıp kaçak da önlenmiş olacak” dedi.

KAPSAMDA OTOPARKLAR DA VAR

Yeni yeşil POS cihazlarının kademeli bir geçiş sürecine tabi olduğunun altını çizen Oğuz, “Şu an kullanılmakta olan cihazlar 2015 tarihini geçmemek üzere, mali hafızaları doluncaya kadar kullanılmaya devam edilecek, 01 Ocak 02014 tarihine kadar mali hafızaları yenilenebilecek, bu tarihten sonra mali hafızası dolanlar hurdaya ayrılacaktır” diye konuştu. Diğer önemli bir değişikliğin de seyyar POS cihazlarına yönelik olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Seyyar POS cihazı kullananlar yapılan yeni düzenleme ile 01.10.2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan cihazları kullanmak zorundalar. Yol kenarları otopark hizmeti verenler de yapılan aynı düzenleme ile bu tarihten itibaren akıllı Pos kullanacak. Akaryakıt pompalarına bağlanan cihazlar da yeni nesil olmak zorunda” diyerek işletmeleri uyardı.

“E-DENETİM” DEVRİ BAŞLIYOR

Gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri, denetimin şekil ve yöntemini de değiştirdiğine vurgu yapan Burak Oğuz, “Kayıtlar ve belgeler üzerinden eski usul yapılan denetimler yavaş yavaş yerini internet ve elektronik ortam üzerinden yapılan denetimlere bırakıyor. Bugün e-defter, beyanname gibi birçok işlem bilgisayarlar üzerinden yapılıyor. Tüm mükelleflerin bilgisayarlar üzerinde bağlantılı olduğu bu sistemler de çok yakında “e-denetim”, yani dışarıdan hiçbir müdahale olmadan bilgisayarlar tarafından otomatik denetimler de yapılacak. Bugün işletmenin muhasebesi zaten çok detaylı şekilde hazırlanıyor. Bu da mali müşavirlerin yoğunluğunu arttırdı. Ama işletmeler, denetimler elektronik sistemler üzerinden yapılacağından vergi memurlarıyla yaşanabilecek zaman kayıplarından kurtulacak. Sistemin en iyi noktası ise işletmenin girdiği tüm sayısal veriler diğer kurumlardaki bilgilerle karşılaştırılarak bir kaçak olup olmadığı çok hızlı şekilde belirlenecek ve kötü niyetli kişilerin sistemin açıklarından yararlanması imkansız hale gelecek. Hatta çok kısa bir süre sonra işletmenize kimse gelmeden cezalar bile internet ortamından gönderilebilecek” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.