Öykam, birinci yılında yine gözde
İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde açılan Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM), 1'inci yılını geride bırakırken, 13 odaya yerleştirilen eşyalar ve açtığı tematik sergilerle göz dolduruyor. 'Yunan Ordusu Anadolu'da' adı verilen fotoğraf ve obje sergisi, Ankara'ya gitmeye hazırlanıyor. ÖYKAM’da açılacak kundura odasında ise köle ayakkabıları sergilenecek.
- Ege Postası
- 24.02.2013 - 13:29
İzmir - Ödemiş'te bulunan iki katlı ve avlulu tarihi Yıldız Oteli’nin, önceki dönem Belediye Başkanı AK Parti'li Mahmut Badem döneminde başlatılan restorasyonu şimdiki başkan CHP’li Bekir Keskin zamanından tamamlandı ve bina Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) olarak geçen yıl 25 Şubat’ta açıldı. Bir yıllık sürede, başta Belediye Başkanı Bekir Keskin ve Müze Müdürü Prof.Dr. Engin Berber’in çabalarıyla 20 binin üzerinde belge toplandı. Toplam 13 oda ve 4 koridora, taşınır kültür varlıkları yerleştirildi. Adnan Menderes, Safiye Ayla, Zeki Müren ve Necip Fazıl Kısakürek’in kaldığı ünlüler odası, Efeler odası, gelin odası ve Şükrü Saraçoğlu odası hazırlandı. Müze içerisinde uzmanlık kütüphanesi oluşturuldu. 3 dilli ve sürekli güncellenen bir web sitesi hazırlandı. Fotoğraf ile objelerden oluşan ve 'Yunan Ordusu Anadolu’da' adı verilen sergi, Bergama, Balıkesir, Burhaniye, Uşak’ta açıldı.
ÖYKAM Müdürü Prof.Dr. Engin Berber, mülkiyeti Ödemiş Belediyesi'ne ait Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Özel müze' statüsü verildiğini söyledi. Bir kent müzesinin yaşayabilmesi için iki şeyi sürekli kılması gerektiğini düşündüklerini anlatan Berber, şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi tematik sergileri düzenli olarak açmak ve bu tematik sergileri Ödemiş dışına götürmek. Bu bağlamda müze açıldıktan sonra 'Yunan Ordusu Anadolu’da' başlıklı bir fotoğraf ve obje sergisi açtık. Bu sergi Ödemiş’te yaklaşık 4 bin ziyaretçi aldı. Ardından bu sergiyi Bergama, Balıkesir ve Burhaniye’ye götürdük. Şu an Uşak Kent Tarihi Müzesi’nde. Büyük olasılıkla bu sergi Ulusal Egemenlik Haftası’nda TBMM içerisindeki Cumhuriyet Müzesi’nde sergilenecek. Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne yazılı başvurumuzu yaptık. Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Cumhuriyet Türkiye’sinin kalbi Ankara’ya da umarım bu sergisiyle bir çıkarma yapacaktır. Daha sonra bu sergiyi İzmir’e ve Denizli’ye de götürmeyi düşünüyoruz."
Önemsedikleri diğer konunun akademik kitap yayancılığı olduğunu dile getiren Berber, "Türkiye'deki kent müzeleri içerisinde bunu yapabilenlerin sayısı gerçekten çok azdır ve bir elin parmaklarını geçmez. Biz de bu kervana önümüzdeki günlerde katılacağız. Ödemiş’i ve Küçük Menderes Havzası’nı ilgilendiren akademik yayınlar yapacağız ve bu yıl Nisan ayının üçüncü haftasında İzmir de yapılacak olan kitap fuarına ÖYKAM kendi akademik kitaplarıyla katılma fırsatı bulacak" dedi.
YEREL MALZEMELERE ÖNEM
Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nin arşiv özelliğine de dikkat çekmek istediğini ifade eden Prof.Dr. Engin Berber, Ödemiş merkezli bir kent müzesi olma iddiasında bulundukları için sadece Ödemiş’e özgü değil, Küçük Menderes Havzası’na özgü tüm malzemeyi, bağış ya da satın almak yoluyla topladıklarını söyledi. Prof.Dr. Berber, "Bu malzemenin önemli bir kısımda arşivimizde bulunuyor. Ulusal arşivlerde bulunan belgelerin bir örneğinin ÖYKAM’a getirilmesinin yanısıra özellikle yerel malzemeyi toplamaya çok önem veriyoruz" dedi.
BELGELERDE NELER VAR'
Ellerinde 20 binin üzerinde belge bulunduğunu kaydeden Berber şunları söyledi:
"Mustafa Kemal'in Samsun'a gönderilmesiyle ilgili Heyet-i Vükela (Bakanlar Kurulu) kararının ıslak imzalı bir örneği elimizde. Keza İsmet Paşa ve 14 arkadaşının, Ankara’nın Yeni Türkiye’nin başkenti olmasıyla ilgili verdiği yasa teklifi de müzemizde bulunmaktadır. Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’daki sadrazama gönderdiği bir uyarı yazısının orijinali elimizde. Ayrıca bölgeye özgü son derece önemli evraklar, vakıf senetleri, hepsi arşivimizde. Niyetimiz bu bölgeyi yani Küçük Menderes Havzasını araştıracak araştırmacıların ÖYKAM’ı görmeden çalışmalarını tamamlamış saymamalarıdır."
KUNDURA ODASI
1 Mart Cuma günü 'Kundura odası' açacaklarını bildiren Prof.Dr. Berber, Türkiye’nin değişik kent müzelerinde kundura odaları, ayakkabı odaları olduğunu vurgularken, "Fakat bizimkinin şöyle farklılığı var, dünya ayakkabılarından örnekler de sergileyeceğiz. 1850’lerden köle ayakkabıları var. Afrika’dan, Amerika’dan şeker kamışı tarlalarında çalıştırılmaya götürülen kölelere giydirilen ayakkabılardan örnekler sergileyeceğiz. Koleksiyon zenginliği bakımından açacağımız kundura odası diğer kent müzelerinden farklı olacak" dedi.
Yorum Yazın