Özel idarelerin kapatılması anayasamıza aykırı
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Üniversitesi’nde İl Özel İdareleri ve İl Genel Meclislerini anlattı.
- Ege Postası
- 11.03.2013 - 18:05
Sadrazam Keçecizade Fuat Paşa tarafından 1864 yılında “Teşkil-i Vilayat Nizamnamesi” yayınlanarak Tuna Vilayetinin kurularak Özel İdarelerin temelinin atıldığını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Bu nizamnamenin 1866 yılında tüm Osmanlıya yayılması sağlandı. Ardından 1913 yılında “İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu Muvakkat” kurulmuştur. Adında da anlaşılacağı üzere bu kanun muvakkat yani geçicidir. Geçici olarak çıkarılan bu kanun ne hikmetse tam 74 yıl yürürlükte kalmış, nihayet 16 Mayıs 1987 tarihinde 3660 sayılı kanun ile “İl Özel İdaresi Kanunu” adını alarak değiştirilmiştir. Kanun değişmiş, birçok maddesi iptal edilmiş, bazı maddeler eklenmiş ama özüne dokunulmamış, sadece adı ve dili sadeleştirilerek varlığını 2005 yılına kadar sürdürmüştür” dedi.
2005 yılında kabul edilen 5302 sayılı kanunla valinin meclis başkanlığı görevinin kaldırılarak, meclisin içinden seçilen bir üyeye verildiğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Aynı kanunun 29. maddesine göre Vali yine İl Özel İdaresinin başı ve tüzel kişiliğin temsilcisidir. 5302 Sayılı Kanun, her ayın il haftasında toplanma şartı koyarak, senede sadece 2 ay toplanabilen meclisi devamlı hale getirmiştir. Bunun sonucunda yetki ve sorumluluklar artmış ama aynı oranda bütçeleri artmamıştır” diye konuştu.
İl Özel İdarelerinin ve İl Genel Meclislerinin görev ve yetkilerinden de bahseden Başkan Değirmenci, “Kentin ve özellikle köylerimizin, sağlık, kültür, spor, sosyal hizmetler, eğitim, altyapı gibi ihtiyaçlarını karşılamak yine İl Genel Meclisinin görevleri arasındadır” dedi.
2012 yılının kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen Büyükşehir Yasası ile Türkiye’nin 29 ilinde İl Özel İdarelerinin kapatıldığını da söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Türkiye’nin 29 ilinde başka bir yönetim şekli uygulanırken, 52 ilinde ise başka bir yönetim şekli uygulanacak. Bu kanun birçok açıdan Anayasaya da aykırıdır. Büyükşehir kurulan 29 ilde il Özel İdarelerinin tüzel kişiliğine son verilmesi Anayasanın 123. Maddesinde ifadesini bulan: İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir hükmüne aykırıdır” dedi.
Kapanma aşamasında olan İl Özel İdarelerinin mal varlıklarının ne koşulda dağıtılacağının da belli olmadığına işaret eden Başkan Serdar Değirmenci, “Mal varlıklarımızın dağıtımını yapacak komisyon bürokratlardan oluşacak. Yine halkın iradesi yok sayılacak” diye konuştu.
Yorum Yazın