Özgüven: ‘Su yaşam hakkıdır’ talebini yükseltme zaman
2004 - 2014 tarihleri arasında İzmir'in Dikili İlçesi'nde Belediye Başkanlığı yapan ve ilçede suyun 10 tonunu halka ücretsiz verdiği için, kamu zararı yarattığı gerekçesiyle yargılanan ve beraat eden Osman Özgüven, belediyelerin su politikalarını eleştirdi. Özgüven konuyla ilgili yazılı olarak basın açıklaması yaparak; "Genel seçimler öncesi su yaşam hakkıdır talebini yükseltme zamanıdır" dedi. Dikilinin efsane Başkanından sert tepki!
- Ege Postası
- 06.09.2015 - 23:14
"GENEL SEÇİMLERDE POLİTİKAMIZI BU DOĞRULTUDA BELİRLEMELİYİZ"
1 Kasım 2013 Genel seçimleri öncesi "Su hayattır, su yaşam hakkıdır talebini yükseltmenin zamanıdır" diyen Özgüven, "Belediyeler ticari kurum değil, kamusal kurumlardır. Genel seçimler öncesi politikalarımız bu doğrultuda belirlenmelidir." diye konuştu. Özgüven yaptığı yazılı açıklamada, bugünlerde belediyelerin yürüttüğü su politikalarını, ücretleri ve borç nedeniyle suların kesilmesini de eleştirdi. Özgüven açıklamasında; "Bugünlerde su meselemiz yine gündemde. Ödenemeyen yüksek su faturaları nedeniyle insanlarımızın suları kesiliyor. Bir çok il ve ilçede benzer durumlar yaşanmaktadır. Ağırlıklı olarak ekonomik nedenlerle ödenemeyen söz konusu faturalar bir anlamda, yaşam hakkının yok edilmesine neden oluyor." ifadelerine yer verdi.
‘’SU HAYATTIR…SU YAŞAM HAKKIDIR…’’ TALEBİNİ YÜKSELTMENİN ZAMANIDIR.
Bugünlerde su meselemiz yine gündemde. Ödenemeyen yüksek su faturaları nedeniyle insanlarımızın suları kesiliyor. Bir çok il ve ilçede benzer durumlar yaşanmaktadır. Ağırlıklı olarak ekonomik nedenlerle ödenemeyen söz konusu faturalar bir anlamda, yaşam hakkının yok edilmesine neden oluyor.
Peki bunun önlenmesi mümkün değil m? Mümkündür. 20 yıl Belediye Başkanlığı görevlerini yürüttüğüm Dikili de bu hayata geçirilmişti. Ticari kullanımlar dışında 13 ton a kadar su kullanımı halkımıza ücretsiz olarak veriliyordu. Yargının da devreye sokulduğu hiçbir engel, bu uygulamayı sonlandıramamıştı.
Bu uygulamanın sonucunda su tasarrufu da sağlanmıştı.
Su hayattır, su yaşam hakkıdır doğrultusundaki uygulamalar mümkündür. Yeter ki yerel yönetimler "Sosyal Belediye" , "Sosyal Yerel Yönetim" anlayışlarını yaşama geçirebilsinler. Belediyelerimizin halka hizmet kurumları olduğu, ticaret kurumları olmadığı gerçeği kabul edilebilsin.
Üyesi olduğum Partimin bazı belediyeleri de içinde olmak üzere, Yerel Yönetimlerce bu değerler adeta unutuldu.
Bugün Dikili de yaşananlar kabul edilemezdir. Ödenemeyen su faturaları nedeniyle suların kesilmesi, yaşam hakkının gaspından başka bir anlam taşımıyor. Yetkinin Büyük Şehir belediyesine ait olması durumu değiştirmiyor.
Bugün su için mücadele, gelecek için mücadelenin de bir parçasıdır.
Öncelikli olarak Partimin belediye başkanlarına sesleniyorum. Soruna Parti programımızda da yer alan "Sosyal belediyecilik" anlayışı ile yaklaşmaya çalışın. Uygulamalarınızı bu doğrultuda yapın. Ayrıca seçim programımızda da ticari kullanımlar dışında su kullanımının anayasal bir hak olduğu yer almalıdır.
Yorum Yazın