Dolar 34,6335
%0.23
Euro 36,5432
%0.67
Altın 2.931,960
%0.48
Bist-100 9.621,00
%-0.4

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pamuktan zarar eden çiftçi mısıra yöneldi

Pamuktan zarar eden çiftçi mısıra yöneldi

Manisa’daki birçok çiftçi pamuktan zarar ettiklerini gerekçesiyle mısır ekmeye başladı. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, mısır üretiminde maliyetin düşük olması nedeniyle çiftçilerin pamuk yerine artık mısır ekmeye başladığını belirtti.

  • Ege Postası
  • 04.09.2012 - 11:57
 MANİSA - Manisa çiftçisi tarlasına yıllardır ektiği pamuktan vazgeçip daha az riski bulunan mısır ekmeye başladı. Manisa Ziraat Odası’nın verilerine göre, 2002 yılında il genelinde 171 bin ton pamuk üretimi yapılırken, bu rakam 2011’de 6 bin tonlara kadar düştü. Zamanla mısır üretimine yönelen Manisalı çiftçi, 2002 yılında 100 bin tonluk mısır üretimini 2011’de 404 bin tona çıkarttı.

PAMUKTAKİ ZARAR MISIRA YÖNELTTİ

Mısır ekimi yapan çiftçi Yaşar Aslantekin (65), “Eskiden Manisa ovasında çok sayıda pamuk tarlası vardı. Ama pamuk fiyatlarındaki düşüş ve devlet tarafından desteklenmenin az olması Manisalı çiftçiyi pamuk ekiminden uzaklaştırdı. Mısırın maliyeti daha düşük. Risk altına girmek istemiyoruz. Çiftçi zaten zor durumda. En mantıklısı mısır ekimi” diye konuştu.

PAMUKTAN KAÇIŞ

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, “Pamuk ve sebzeye göre en düşük maliyetli üretim mısırdır. Bu nedenle Manisalı çiftçi düşük maliyetli olan mısıra yöneliyor. Bu kadar artmasının nedeni pamuktan kaçış. Pamuk maliyetlerin altında kaldığı için çiftçi zarar ediyordu. Hem istihdam azalıyor hem de katma değer azalıyor. Geçen yıl pamuk ekenlerin hepsi bu yıl komple mısıra döndü. Domatesten zarar eden bile artık mısıra dönüyor” dedi.

ÜLKE GENELİNDE DE MISIR ÜRETİMİ ARTTI

Mısır üretiminin ülke genelinde de arttığını belirten Sorman, “Bundan 3-4 yıl öncesi Türkiye’de 2.5 milyon ton civarında mısır üretiliyordu. Şimdi 5 milyon ton civarında. Her geçen yıl da artıyor” diye konuştu. Manisa ovasının mısırla kaplandığını ifade eden Sorman, bu ürünü eken çiftçilere uyarıda bulundu. Sorman, “Böyle olursa fiyatlar düşer. Arz talep dengesizliği olur. Ofisin destekleme alımları yapması gerekiyor. Mısırda fiyatlar tamamen yem fabrikaları ve tüccarların elinde. Üretim fazla olduğu zaman alım fiyatını düşürüyorlar. Az olduğu zaman yükseltiyorlar. Destekleme fiyatları maliyet civarında olmuş oluyor. Çiftçilerimiz her şeye hazırlıklı olsun” dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.