Paterson Köşkü'nde protokol krizi: Bakanlıktan şok talep!
Bornova’da 156 yıllık geçmişe sahip kentin sembol binalarından Paterson Köşkü’nde yaşanan restorasyon çıkmazı bir türlü bitmek bilmiyor. Kültür Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemelik eden ve geçtiğimiz yıl çıkan yangınla yok olmanın eşiğine gelen tarihi köşkte yapılacak çalışmalar yine protokol engeline takıldı. Paterson Köşkü'nde protokol krizi
- Ege Postası
- 05.11.2015 - 11:31
TARİHİ KÖŞKTE PROTOKOL ÇIKMAZI
İzmir’in en önemli kültür sanat projelerinden bir tanesi olması beklenen ancak kurumlar arasında yaşanan tahsis krizine kurban giden Bornova’nın tarihi Paterson Köşkü sonunda kötü kaderinden bir türlü kurtulamıyor. Restorasyonu adeta yılan hikayesine dönen ve 30 bakan eskiten köşkle ilgili iki kurum arasında görüşmeler başlarken, imzalanacak protokolde yine pürüz çıktı, köşkün ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar da bürokrasi engeline takıldı. 37 yıldır çözülemeyen krize nokta koymak için harekete geçen bakanlığın belediyeye gönderdiği protokol taslağı nedeniyle restorasyon projesi çıkmaza girdi.
ANKARA'DAN ŞOK TALEP
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsisi için defalarca yazılı başvuruda bulunduğu ve açtığı davanın da Yargıtay aşamasında bulunduğu tarihi köşkle ilgili yerel yönetimin taleplerine kulak veren bakanlık, kentin en önemli kültür varlıkları arasında gösterilen tescilli yapıda yetkiyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacaktı. Toplam 54 bin metrekarelik arazide kurulu ve 1859 yılında İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan tarihi yapı için çeşitli değerlendirmeler yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapılacak restorasyon çalışmalarıyla ilgili yetkiyi belediyeye devretmek için hazırlıklarını son aşamaya getirdi ve protokol hazırladı.
BAKANLIK RESTORASYON İÇİN 18 AY SÜRE TANIDI
Hazırlanan protokol doğrultusunda restorasyonun tamamlanıp yapının kendisine devredilmesini talep eden bakanlık, belediyeden çalışmaları bir yıl içerisinde tamamlamasını istedi. Protokol işlemlerini takiben 6 ay da ihale süreci olmak üzere belediyeye inşaat ve tadilat işlemleri için toplam 18 ay süre tanıyan bakanlığın bu talebi adeta şok etkisi yarattı. Diğer yandan, tarihi köşkün restorasyon sonrasında hangi amaçla kullanılacağıyla ilgili bir açıklamada bulunmayan bakanlığın hazırladığı taslak protokol metni ufak çaplı krize yol açtı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTİRAZ ETTİ
"Restorasyonu biz yapalım, köşkü devredelim" görüşü sunan Büyükşehir Belediyesi ise, yaptığı değerlendirmenin ardından çalışmalar için tanınan sürenin yetersiz geleceğini belirterek anlaşmaya varılamayacak maddelerle ilgili yeni bir dosya hazırlayarak bakanlığa sundu. Tarihi yapının restorasyon sonrasındaki kullanım amacıyla ilgili olarak da ek bilgi talep eden belediye yönetimi, taslakta düzenleme yapılmasını isteyerek bakanlığa eksik gördüğü noktaları bildirdi. Yeni protokol Bakanlık tarafından uygun görülürse iki kurum masaya oturacak ve anlaşma imzalanacak. Bakanlık ısrarından vazgeçmediği takdirde ise Anıtlar Kurulu'ndan ön onayı alan ve restorasyon projesi hazır olan Büyükşehir Belediyesi'nin başlayacağı inşaat çalışmalarının ise askıya alınması söz konusu olabilecek.
KÜLTÜR MERKEZİNE 24 YIL, KÖŞKE 12 AY SÜRE
Köşkle komşu konumda bulunan Bornova Kültür Merkezi inşaatını 21 yıldır tamamlayamayan bakanlığın, belediyeden mezbelelik haldeki yapının restorasyonu 12 ayda tamamlamasını talep etmesi ise şaşkınlığa yol açtı. Gelişmelerle birlikte köşkün akıbeti bir kez daha merak konusu olurken, Ocak 2016'da başlaması planlanan restorasyon çalışmalarının ise yeniden ertelenmesi gündeme geldi. Belediye yaklaşık bir aydır yazdığı yazıya yanıt alamazken, araya seçimlerin de girmesiyle protokol havada kaldı.
ONAY GELENE KADAR KÖŞK YANDI
İzmir’de yerel yönetimin en önemli yatırımlarından kritik kültür merkezi ve kütüphane projesi olan Bornova'daki Paterson Köşkü'nde yaşanan çıkmaz yıllardır devam ederken, onay gelene kadar tarihi yapıda defalarca yangın çıktı ve eski binadan geriye mezbelelik hale gelen enkazı kaldı. Köşk için 2008 yılında tahsis alan ve 2011 yılında restorasyon projelerini hazırlayan belediyenin imzaladığı protokol 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tek taraflı olarak iptal edilirken, o günden bu yana girişimlerini sürdüren ve açtığı davayı kazanan Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başlayabilmek için gerekli resmi onayları ise henüz alamamıştı.
Yorum Yazın