Paylaşım krizi Belkahve'yi de vurdu!
Yerel seçimlerin ardından yürürlüğe giren bütünşehir yasası ile birlikte Özel İdare'ye ait taşınmazların Hazine'ye devredilmesiyle başlayan kriz gün geçtikçe büyürken, İzmir'de ulusal kurtuluş mücadelesinin simgesi haline gelen Belkahve'de yaşanan manzara ise yürekleri sızlatıyor. Dev Atatürk heykelinin yanı başında yer alan sosyal tesisler sahipsizlikten çürümeye yüz tutarken, milyonlarca liralık yatırım yapılan alanlar da adeta talana uğradı. ATATÜRK'ÜN KEMİKLERİ...
- Ege Postası
- 10.02.2015 - 16:09
İZMİR'İN MALI ANKARA'NIN OLUNCA...
30 Mart tarihinde resmen kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi'nden kalan Belkahve'deki tesisler çürümeye terk edildi. Valilik Paylaşım Komisyonu tarafından Hazine'ye devredilen eski Mavi Yeşil Restoran ile Atatürk Anıtı'nın da aralarında yer aldığı toplam 322 metrekarelik alan adeta ortada kaldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk'ün İzmir'i seyrettiği tepede yer alan tesisler şimdilerde uğradığı talana karşı ayakta durmaya çalışıyor.
YASA ÇIKTI BÖYLE OLDU!
Çıkartılan yasa gereği kapatılan idarenin trilyonlarca liralık taşınmazları Valilik tarafından Hazine'ye devredilince, İzmir'in malları da ortada kaldı. Kaderine terk edilen tesislerden Bornova Belkahve'deki eski Mavi-Yeşil Restoran ve mesire alanı da tıpkı Sümerbank gibi yıkılmanın eşiğine geldi. İzmir Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından dağıtımı gerçekleştirilen taşınmazlara dair paylaşım kararlarına karşı 200'e yakın dava açan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yargı mücadelesi devam ederken kentin kendi kazanımları ile elde ettiği değerler ise bir bir tarih oluyor. Geçmişte İzmir Valiliği tarafından bakımdan geçirilen ve milyonlarca lira para harcanan tarihi Atatürk Anıtı'nın da yer aldığı Belkahve Sosyal Tesisleri, yaşanan krizin gölgesinde yok olmaya yüz tuttu.
MİLYONLARCA LİRALIK TESİS VİRANEYE DÖNDÜ
İzmir İl Özel İdare kurumu kapatılmadan önce ihale yoluyla özel şirketlere kiralanan ve yıllardır hizmet veren Belkahve'deki Mavi-Yeşil Restoran, yaşananlar sonrasında mezbelelik hale geldi. İzmir-Ankara karayolu üzerinde, kentin girişinde en güzel doğa manzarasına sahip alanlardan birinde yer alan restoran yağmacıların da hedefi oldu. Geçtiğimiz Nisan'dan bu yana kapalı durumda bulunan tesisler, hurdacı ve hırsızlar tarafından talan edildi. Kapıları ve camları kırılarak içeri girilen restoranda taşınabilir durumda bulunan birçok eşya çalınırken, elektrik kablolarından lambalarına, tuvalet musluklarından su borularına varıncaya kadar yerinden söküldü. Viraneye dönen tesisler görenlerin içini acıtırken, artık kurtuluşun değil İzmir'e vurulan bütünşehir darbesinin simgesi oldu.
BELEDİYE İŞLETMEK İSTİYOR AMA...
Diğer yandan, itirazlar sonrasında alanın tahsis edildiği Bornova Belediyesi ise, devam eden bürokratik işlemler ve devir sürecinin uzaması nedeniyle henüz alanda çalışma başlatamadı. Resmi işlemlerin kısa süre önce tamalandığını aktaran belediye yetkilileri, çalışmaların devam ettiğini ve en kısa sürede gerekli tadilatın yapılarak tesisin yeniden işletmeye alınacağını duyurdu
SONU SÜMERBANK GİBİ OLMASIN
İzmir İl Genel Meclisi’nin son başkanı Serdar Değirmenci, Özel İdare'den kalan taşınmazların heba edildiğini belirterek, “Özel İdare'nin malları sahipsiz kaldı. Devredilen taşınmazların çoğuna baykuş kondu. Örneğin Bozdağ Kayak Tesisleri. Bu yıl erken kar yağmasına rağmen oradaki otel açılmadı. Orası da çürümeye terk edildi. Mavi-Yeşil Restoran da aynı şekilde. Özel İdare’nin birçok mal varlığı işlevsiz halde duruyor. Sümerbank’ı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne vermiş olsalardı şimdiye kadar projeye başlanmıştı. Hizmet binası okul yapıldı. Şehir merkezlerinden okullar uzaklaştırılacak denilirken Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kalbine gelip okul koydular. Bu okulun bazı katlarından istifade edilmiyor. Özel İdare İzmir’e büyük hizmet veriyordu. Bu kurumun hizmet yapması elinden alındı. Ayrıca taşınmazların bu şekilde dağıtılması malların heba olmasına, İzmir ekonomisinin olumsuz etki yapıyor” diyerek duruma tepki gösterdi.
Yorum Yazın