Paylaşım krizinde Büyükşehir'den bir gol daha
İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla başlayan paylaşım krizinde İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bir kez daha karşı karşıya geldi. Kent merkezinde değeri milyonlarca lirayı bulan ve Büyükşehir Belediyesi’nin sıfır çektiği taşınmazlarla ilgili yerel yönetimden gelen “imar misillemesine” itiraz eden İzmir Valiliği, yeni bir tartışmanın ve satış dedikodularının da fitilini ateşledi.
- Ege Postası
- 11.11.2014 - 10:02
BÜYÜKŞEHİR “MAL YOKSA PLAN DA YOK” DEMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda kent merkezinde rant değeri oldukça yüksek alanlarda yer alan mülklerle ilgili plan değişikliğine giden ve yetkisi dahilinde taşınmazlarda son söz hakkını kullanan Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar planlarına 5 ayrı itiraz geldi. Hazineye aktarılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sıfır çektiği trilyonlarca liralık taşınmaz için son kozunu oynayan idarenin 1/5000’lik imar planlarında paylaşım krizi yaratan kent merkezinde resmi tesis alanı olarak kayıtlı birçok taşınmazı belediye hizmet alanı haline getirmesine itiraz eden Valilik, yeni bir tartışmanın da yolunu açtı.
VALİLİK’TEN 5 AYRI İTİRAZ
İl Özel İdare’den kalan taşınmazların kendi tasarrufuna bırakılmaması üzerine kent merkezinde bulunan rant değeri yüksek gayrı menkullerin imar haklarında kısıtlanmaya giden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/5000’lik imar planlarına itiraz yağdı. Konak, Gaziemir ve Menderes’te bulunan, içlerinde yurt binası, idari yapılar, garaj ve şantiye tesislerinin de yer aldığı arazileri belediye hizmet alanına çeviren yerel idarenin hazırladığı söz konusu imar planlarına İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, İzmir Valiliği İl Müftülüğü itiraz etti.
BÜYÜKŞEHİR SON KARARINI VERDİ
Ağustos ayında askıya çıkan imar planlarına gelen beş ayrı itirazı değerlendirmeye alan Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayının ilk meclis toplantısında konuyla ilgili nihai kararını da verdi. AK Parti’li meclis üyelerinin “İtirazlar kabul edilsin” görüşüne karşın, CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile gelen tüm itirazlar reddedildi.
AK PARTİ ÖNCE ONAY VERDİ, SONRA REDDETTİ
İl Özel İdare’sinden kalan gayrı menkullerin bulunduğu alanlara yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan imar planlarına, geçtiğimiz aylar içerisinde Konak Belediyesi’nin meclis oturumunda kabul oyu veren AK Parti’li meclis üyelerinin, bu sefer fikir değiştirdiği ve itirazların kabul edilmesi yönünde oy kullandığı dikkat çekti.
YENİ BİR YARGI SÜRECİNİN YOLU AÇILDI
Söz konusu gayrı menkullerin kullanım şartlarını belediye hizmet binası, belediye şantiyesi, belediye araç garajı, depo ve atölye gibi kesin şartlarla çizen Büyükşehir, planlama anlamında taşınmazların yetkisini de elinde bulunduruyor. İtirazları reddedilen İzmir Valiliği birimleri ise bu gelişmenin ardından söz konusu 5 bin ölçekli imar planlarını yargıya taşıyabilecek. İzmir Kent merkezindeki rant değeri yüksek alanların özelleştirme yolu ile satışının da önüne geçmeyi planlayan belediyenin yaptığı imar değişikliği aynı zamanda binaların bulundukları bölgeler eğitim, sağlık ve ticari amaçlarla kullanılamasın önüne geçecek ve Valilik tarafından imzalanan tahsisler de boşta kalacak. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile yapılacak üst ölçekli plan değişikliği ile kullanım koşulları değiştirilebilecek kent merkezindeki bu taşınmazların olası satış ve devir işlemleri karşısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz hakkı doğacak ve bürokratik süreç nedeniyle gecikme yaşanacak. Ağaçlıyol’daki yer alan Karayolları Bölge Müdürlüğü arazilerinin satışı sürecinde olduğu gibi tüm işlemlerin geri alınmasını da sağlayacak satış işlemleri mahkemeye taşındığı takdirde, son sözü de taraflar değil yargı söyleyecek.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 160 AYRI DAVA AÇMIŞTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için yargı sürecini başlatmış ve sıfır çektiği paylaşım kararlarına karşı idare mahkemelerinde 160'ı aşkın dava açmıştı. Mahkeme süreci devam eden ve değeri 4 trilyonu bulduğu belirtilen mallar arasında, Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet ormanı ve mesire yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinesi yer alıyor.
Yorum Yazın