Paylaşım krizinde flaş gelişme: Mahkeme Büyükşehir'e verdi!
Kapatılan İl Özel İdaresi'ne ait taşınmazlar arasında yer alan ve milyarlarca liralık değere sahip Balçova Jeotermal kaynaklarıyla ilgili mahkeme büyükşehiri haklı buldu. Valilik komisyonu, ruhsatı Büyükşehir'e devredip, üst mahkemeye de itirazda bulundu. Büyükşehir de karşı itiraz atağına geçti. Paylaşım krizinde flaş gelişme
- Ege Postası
- 11.04.2017 - 10:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eski Vali Mustafa Toprak arasında yaşanan gerginliğin ve tartışmaların fitilini ateşleyen jeotermal kuyularında yerel idarenin dediği oldu. Devam eden yargı sürecinde mahkeme belediyenin taleplerini haklı gördü.
İzmir'de Özel İdaresi'nin kapatılmasından sonra gerçekleşen mal paylaşımı süreciyle ilgili davalar bitmedi. İzmir Valiliği, Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun İl Özel İdaresi adına ruhsatlandırılmış olan Narlıdere-Balçova, Aliağa, Dikili, Seferihisar, Bergama, Bayındır, Çeşme ilçelerindeki 9 ayrı bölgedeki jeotermal kuyu ve doğal minaralli su kaynağı için dokuz ayrı kararla ruhsatları Valilik Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na verme kararına Büyükşehir Belediyesi 9 ayrı dava açtı. İdare Mahkemeleri'deki bu davalardan bir kısmı Valilik bir kısmı Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı. Bir kısmında ise henüz karar çıkmadı.
MAHKEME BELEDİYEYİ HAKLI GÖRDÜ
Son yerel seçimlerin ardından İl Özel İdaresi'nin kapatılmasıyla birlikte başlayan paylaşım krizinde flaş bir gelişme daha yaşandı. 2014'te İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Devir, Paylaşım ve Tasfiye Komisyonu tarafından İl Özel İdaresi'ne ait taşınır ve taşınmazların kaderini belirleyen kararlar bir bir mahkemeye taşınırken, Büyükşehir Belediyesi sürdürdüğü hukuk mücadelesinden yine zaferle ayrıldı.
3 YIL SONRA GELEN YARGI ZAFERİ
Kapısına kilit vurulan Özel İdare'ye ait paha biçilemeyen jeotermal kuyularıyla ilgili çıkmazda son sözünü söyleyen İzmir 1'inci İdare Mahkemesi belediyenin itirazlarını haklı gördü. Narlıdere ve Balçova sınırlarında kalan jeotermal kuyularının kullanım haklarını ve işletme yetkisi mahkeme kararı doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Yargı kararına uyan komisyon ise geçtiğimiz günlerde gereken işlemleri tamamlayarak yaklaşık 3 yıl sonra kaynakların belediyeye devrini onayladı.
JEOTERMAL KUYULARI BÜYÜKŞEHİR'E
Mahkemelik olan ve paylaşım krizine yol açan kapatılan kuruma ait yaklaşık 4 trilyonluk taşınmaz için de emsal niteliğinde yargı kararı çıkmış oldu. Bu gelişmelerle birlikte kolları sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuyuların işletmesi üstlenecek ve yeni kaynak kuyuları açabilecek.
DEVİR VE İTİRAZ BİR ARADA
Mahkeme'nin kararı üzerine Valilik Komisyonu 2 Mart tarihinde, ruhsatın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesine karar verdi. Büyükşehir Belediye Meclisi de belediyenin bu kuyuda faaliyet yapması için karar aldı. Valilik Komisyonu, Narlıdere-Balçova jeotermal kaynak ve doğal mineralli suların işletmesini Büyükşehir Belediyesi'ne mahkeme kararını 30 gün içinde uygulama zorunluluğu nedeniyle devretmesine karşın, İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin kararına itirazda bulundu. Büyükşehir Belediyesi de kaybettiği davalarla ilgili itirazda bulundu. Dokuz işletme ruhsatı için nihai karar Bölge İdare Mahkemesi'nden çıkacak.
ESKİ VALİ TOPRAK VE KOCAOĞLU ARASINDA KRİZE YOL AÇMIŞTI
Valilik ve belediye arasında büyük çıkmaz yaratan ve Aziz Kocaoğlu ile eski Vali Mustafa Toprak arasında iplerin kopmasına yol açan jeotermal kuyularıyla ilgili kriz ilk olarak 2013 yılının Temmuz ayında patlak vermişti. 26 Temmuz 2013'te Jeotermal AŞ'nin yönetim kurulu toplantısında ele alınan konular arasında yer alan Dikil, Seferihisar ve Narlıdere ile Balçova'daki jeotermal kaynakların işletme ve kullanım haklarını resmen isteyen Kocaoğlu'na eski Vali Toprak'tan ret yanıtı gelmiş ve çabalar sonuçsuz kalmıştı. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın katıldığı toplantıda yaşanan gerginlik üzerine Kocaoğlu’nun kapıyı çarparak çıktığı iddia edilirken, gelişmeler bununla da sınırlı kalmamıştı. Daha sonra Özel İdare'ye ait malların paylaştırıldığı komisyon toplantılarında ve çıkan paylaşım kararlarıyla birlikte taraflar arasında ipler kopma noktasına gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eski Vali Toprak'ı sert sözlerle eleştirmesi ve süreçte Ankara'ya kendisini görevden alması için yaptığı çağrılar uzun süre konuşulmuştu. Kapatılan Özel İdare'ye ait değeri 4 trilyonu bulan bine yakın taşınmaz mahkemeye taşınırken, Büyükşehir Belediyesi yargı kararıyla birçok malı kazanmıştı.
Yorum Yazın