Petkim'de ihracat rekoru
PETKİM, 2012 yılında 1 milyar 41 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. 2012 yılında Petkim'in net satışları 4 milyar 349 milyon liraya ulaştı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, "2012 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefini aşmanın mutluluğu içindeyiz" dedi.
- Ege Postası
- 07.03.2013 - 13:45
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2012 yılının Türk sanayicisi ve imalat sektörü için çok zor bir yıl olduğunu anımsatarak, özellikle ikinci çeyrekten itibaren sektörlerin büyüme hızlarında ciddi düşüşler gözlendiğini belirtti.
2013'E UMUTLU GİRDİK
Petrokimya sektörünün de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir küçülme yaşadığını kaydeden Korkut, "Ülkemiz ekonomisinde büyüme hızı, 2011 yılına göre önemli oranda gerileyerek yüzde 3 düzeyine kadar düştü. Geçmiş yıllarda çift haneli büyüyen sektörde, ekonomideki daralmaya paralel olarak ciddi yavaşlamalar gözledik. 2012 yılı başlarında bir miktar toparlanan sektörümüzde, nisan ayından itibaren hızlı bir gerileme yaşandı. Başta Çin olmak üzere dünya talebinin aşırı düşmesiyle, ithalatçılar nisbi olarak iyi konumda olan Türkiye piyasasına yöneldi. Ürün fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, hammadde fiyatları düzeyine kadar geriledi. Bu süreçte Petkim olarak satış odaklı üretim optimizasyonu ile birlikte dip dalgasından çıktık. 2012 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefini aşmanın mutluluğu içindeyiz. 2012 yılı Türk sanayicisi için zor bir yıldı. Marjlarda görülmeye başlayan iyileşme ile 2013 yılına umutla girdik" dedi.
YENİ PAZARLAR BULDUK
Euro bölgesindeki talebin düşük olmasının, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı zorlaştırdığını kaydeden Korkut, "Bu zorluğu yeni pazarlar bularak aşma yolunu seçtik. 2012 yılında da Türkiye cazip pazar konumunu devam ettirdi ve Petkim'in ürettiği termoplastik ürünlerinde yurt içi talep bir önceki yıla göre yüzde 7-8 aralığında artış gösterdi. Diğer yandan Euro/Dolar paritesinin düşmesiyle rekabet gücü artan Avrupalı petrokimyasal üreticileri, yakın ve kolayca girilen Türkiye pazarına çok düşük fiyatlarla mal satmaya başladı. Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar nedeniyle bu ülkelere yapılan hammadde ve mamul ihracatı azaldı. Dünya ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına paralel olarak petrokimyasal ürün talebi de daraldı. Bu daralmada, üreticilerin bekle gör politikası ve ihtiyaç kadar hammadde tedarik stratejisi etkili oldu" dedi. (DHA)
Yorum Yazın