Polat: 250 bin çalışanın olduğu sektör durma noktasına geldi!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, kamu ve üniversite hastanelerinin hizmetlerini sürdürmesinde ihtiyaç duydukları ilaç dışı tıbbi malzemeleri tedarik eden firmaların yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.
- Ege Postası
- 26.04.2021 - 14:33
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, cihaz ve tedarik firmalarının yaşadığı sorunları Meclis gündemine getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi veren CHP’li Polat, 2016 ile 2021 yılları arasında iflas eden tıbbi cihaz satış merkezi sayısını ve son 3 yılda hangi firmalara ne kadar ödeme yapıldığını sordu.
Firmaların paralarını tahsil edemediği için iflas etme noktasına geldiğini vurgulayan CHP’li Polat, 10 bin firma ve 250 binin üzerinde çalışanın mağdur edilmemesi için Bakanlığın adım atması gerektiğini belirtti. Polat ayrıca, sektörün halk sağlığı için son derece önemli olduğunu belirterek, toplumun sağlığını etkileyecek hataların yapılmaması konusunda uyardı.
HALK SAĞLIĞI İÇİN SEKTÖRE ÖDEME YAPILMALIDIR
İhtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri tedarik eden firmaların paralarını tahsil edemediğini belirten CHP’li Polat, “10 bin firma ve 250 binin üzerinde çalışanı bulunan sektör durma noktasına geldi. Bakanlık tarafından 29 Eylül 2020 tarihinde verilen bilgiyle Yeni Ekonomi Programı (2021-2022-2023) kapsamında gerekli düzenlemelerin ve tedbirlerin hayata geçirileceği belirtilmişti. Ancak 2021 yılının yarısına yaklaşmamıza rağmen hiçbir ödeme yapılmamıştır. Bunun yanında firmalar, özellikle pandemi koşullarının zorluğundan kaynaklı, alacaklarının yüzde 25’inden feragat etmiş olduklarını belirtmelerine rağmen hala hiçbir ödeme yapılmamıştır. Covid-19 salgını sebebiyle zor günler geçiren ülkemizde sağlık sisteminin yara almaması ve sürekliliğini koruması için Bakanlığın sektörü rahatlatacak adımlar atması büyük önem taşımaktadır. Sektör, halk sağlığı için son derece önemli. Sektörün ayakta kalması doğrudan toplum sağlığını ilgilendiriyor. Toplum sağlığını etkileyecek eksiklikler yapılmadan hem yurttaşlarımızı hem de bu alanda istihdam edilen çalışanlarımızı mağdur etmemeliyiz” dedi.
CHP’li Polat’ın, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a yönelttiği sorular;
Kamu ve üniversite hastanelerinin 2021 Nisan ayı itibarıyla tıbbi cihaz ve malzeme sektörüne olan güncel borcu ne kadardır?
Sektör temsilcilerinden istenilen feragatnamenin verilmiş olmasına rağmen, neden hala ödemeler gerçekleşmemiştir?
Sektörün ayakta kalabilmesi için Bakanlığın aldığı tedbirler var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Ne zaman hayata geçirilecektir?
Son 3 yılda hangi firmalara ne kadar ödeme yapılmıştır? Ödeme yapılan firmaların ayrı ayrı isimleri nelerdir?
2016-2021 yılları arasında iflas eden tıbbi cihaz satış merkezi sayısı kaçtır?
Alınan tıbbi cihazların ihaleleri hangi usule göre yapılmıştır?
Yorum Yazın