Dolar 34,2336
%-0.03
Euro 37,5576
%-0.21
Altın 2.871,930
%-0.52
Bist-100 9.004,00
%-0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Polis, PKK saldırısını aydınlatmak için 5 yıl içindeki tüm saldırıları incelemiş

Polis, PKK saldırısını aydınlatmak için 5 yıl içindeki tüm saldırıları incelemiş

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde iki yıl önce bir petrol istasyonuna düzenlenen silahlı saldırı aydınlatıldı. İki kişinin öldüğü saldırının 3 PKK’lı tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Teröristlere yardım ve yataklıktan...

  • Ege Postası
  • 28.06.2013 - 14:34
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde iki yıl önce bir petrol istasyonuna düzenlenen silahlı saldırı aydınlatıldı. İki kişinin öldüğü saldırının 3 PKK’lı tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Teröristlere yardım ve yataklıktan 5 kişi tutuklandı. Olayın aydınlatılması için çok titiz bir çalışma yürütüldüğü ve aydınlatılması için 5 yıl içindeki tüm saldırıların incelendiği ortaya çıktı.

İlk resmi açıklama Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’ten geldi. Vali Güvenç Şanlıurfa Polisevi'nde konu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve Jandarma Alay Komutanı Emin Dursun ile birlikte katılan Güvenç, toplantıda olayın detaylarını anlattı. 2 yıl özel ekip tarafından yürütülen soruşturmanın titizliklerine dikkat çeken Güvenç, bölgede faili meçhul olayların kalmayacağının vurgusunu yaptı. Vali Güvenç, aynı terörist gurubun emniyet lojmanlarını ve bir vatandaşın evini de taradığı söyledi.


Vali Celalettin Güvenç, teröristlerin Kamil Çelik’i tehdit edip para istediğine dikkati çekerek şöyle konuştu: "Çelikten durumu emniyete bildirmiş yardım istemiştir. Alınan tedbirlere rağmen 09.08.2011 günü akşam 23.40 sıralarında Çelikten Petrol'e gelen yüzleri puşi ile kapalı iki şahıs Kaleşnikof silahları ile saldırmış, çıkan çatışmada teröristler Suruçlu Bilal ve Deyan Çelikten’i öldürerek kaçmışlardır. Olayın meydana geldiği tarihte ben ve şu anki Şanlıurfa emniyet müdürümüz Sayın Mehmet Likoğlu’da Şanlıurfa’da değildik. Biz geldikten sonra bu konunun aydınlatılması için değerlendirme yaparak, olayı aydınlatmaya çalıştık. DNA incelemeleri, MOBESE ve diğer çalışmaları sonucunda olayı çözerek adli makamlara teslim ettik.”

Olayın 3 terörist tarafından gerçekleştiğini açıklayan Güvenç, “Olayı gerçekleştirenlerin 2003 yılında dağ kadrosuna katıldığını değerlendirdiğimiz Suruç nüfusuna kayıtlı Ferru Elmascan, yine Suruç nüfusuna kayıtlı Timur Ak ve Mardin nüfusuna kayıtlı İshak Saygun isimli terör örgütü mensupları olduğu aydınlatılmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Şahısların halen dağ kadrosunda yer aldığını belirten Güvenç, bu teröristlere yardım ve yataklıkta bulunan 6 kişiden 5’inin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini, bir kişinin ise denetimli serbestlikten yararlanarak serbest bırakıldığını açıkladı. Yardım ve yataklıkta bulunan 6 kişinin teröristleri Suriye sınırından getirerek konaklama ve barınma ihtiyaçlarını giderdiğini ve yol gösterdiklerini dile getirdi. 3 terör örgütü mensubu için de arama kararı çıkarıldığını aktaran Güvenç, “Bu şahısların halen terör örgütü kadrolarında olup yurt dışında, muhtemelen Suriye’de faaliyetlerine devam ettiğini değerlendiriyoruz. Faili meçhullere yer vermeyiz. Bu anlamda son derece önemli ve başarılı bir operasyon.” dedi.

Olayın çözülmesi için çalışan terörle Mücadele Şubesi, İstihbarat, asayiş ve jandarma ekiplerine teşekkür eden Güvenç, bölgede faili meçhul olaylara yer verilmeyeceğinin altını çizdi.

3 AYIN KAMERA KAYITLARI VE 5 KİLOMETREKERLİK ALAN KARIŞ KARIŞ İNCELENDİ

Olayın aydınlatılması için çok titiz bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Yürütülen çalışmalarla ilgili detaylara da yer veren Güvenç, olayın aydınlatılması için son 5 yılın tüm saldırılarının masaya yatırıldığı, 3 aylık kamera kayıtlarının incelendiği ve 5 kilometrekarelik alanda titiz olay yeri çalışmasının yürütüldüğünü belirtti. Güvenç şunları söyledi: “Söz konusu olayları gerçekleştiren PKK’lıların ve yataklık yapanların şüphelilerin tespitine yönelik titiz olay yeri incelemesi, saha çalışması yapıldı. Çok sayıda vatandaşla mülakat yapıldı. Şüpheli şahıslar üzerinde DNA çalışması, haklarında kuvvetli şüphe bulunan şahıslar hakkında mahkeme kararı ile adli dinleme çalışmaları ve balistik incelemeleri ile birlikte olay mahallinde detaylı teknik çalışma yapılmıştır. Bu kapsamda olay yeri çevresindeki 5 kilometrekarelik alanda titiz delil araştırması yapıldı. Çeşitli iz ve delillere ulaşıldı. Son 3 aylık kamera görüntüleri incelenerek görüntüler teker teker analiz edilmiş. İlçede son 5 yılda meydana gelen silahlı olaylar masaya yatırılarak söz konusu eylemlerle bağlantılı olup olmadığı araştırılmıştır."

HER 3 OLAYI “CSI TÜRKİYE” ADLI ÖZEL EKİP AYDINLATTI
Konya ve Kayseri’de Türkiye gündemini geçmişte epey bir meşgul eden kayıp çocuklar olayı cinayetlerini çözmesiyle tanınan ve başında Emniyet Amiri Ertuğrul Güler’in bulunduğu Cinayet Büro Amirliği Özel Ekibi olayı açığa çıkarması için Başbakanlık tarafından özel olarak görevlendirilmişti.
Türkiye’de karanlıkta kalan faili meçhul olayları sıra dışı ve çok profesyonel yöntemler kullanarak çözen ve adı Türkiye’de “CSI Türkiye” olarak ünlenen özel ekip, yaklaşık 1,5 yıldan veri yüzlerce DNA sorgusu ve bölgede ilk defa kullanılan ‘olay yeri alan saha çalışması’ ile cinayeti çözdüğü öğrenildi.
Ayrıca teröristlerin kimlik bilgilerini de ulaşan özel ekip, teröristlerin Mardin Öz Savunma Gücü olan sözde ‘şehit Kubilay’ taburuna bağlı teröristler olduğunu belirledi. Ekip, cinayetleri işleyen teröristlerin halen Suriye’nin Kobani kentinde barındığını da tespit etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.