Dolar 34,6021
%0.13
Euro 36,3719
%0.19
Altın 2.923,680
%0.2
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Prof. Dr. Ceyhan'dan TV35'e özel açıklamalar! Maske virüsün bulaşmasını önlemez

Prof. Dr. Ceyhan'dan TV35'e özel açıklamalar! Maske virüsün bulaşmasını önlemez

TV 35 ekranlarına konuk olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Mehmet Ceyhan, Türkiye’de de iki vakada tespit edilen korona virüsle ilgili bilinmeyen ve yanlış bilinen durumlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ceyhan'dan TV35'e özel açıklamalar

  • Ege Postası
  • 14.03.2020 - 11:23

EGEPOSTASI-Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Mehmet Ceyhan, Türkiye’de şu ana kadar 2 bin 500 test yapıldığını, iki vakada corona virüsünün çıktığını ancak henüz test yaptırmamış ve bu nedenle virüse yakalandığı ya da taşıdığı tespit edilemeyen vakalar olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Mehmet Ceyhan, “Tespit edilen ikinci vaka diye duyurulurdu. 2 bin 500 test yapmışız, ikinci vaka çıkmış. Ama ülkede virüsü taşıyan ama farklı nedenlerle test yaptırmamış ve tespit edilememiş vakalar olabilir” dedi.

Maske bulaşmayı önlemeyecek

Virüse yakalanmamak için sağlıklı insanların da maske taktığını ancak bu durumun bulaşmayı önlemeyeceğini belirten Prof. Ceyhan, tek kullanımlık maskelerin hasta kişiler tarafından ve hastaneye gidinceye kadar takılması gerektiğini söyledi.

Sağlıklı olanların maske takması yanlış

Tek kullanımlık maskelerin uzun süre ve tekrar tekrar kullanımının büyük risk oluşturacağını vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Ceyhan, “Sağlıklı olanların maske takması yanlış. Bu insanlar hasta değil ki. Bu kişilerin taktığı cerrahi maskeler tek kullanımlıktır, yüzde 30 engeller bulaşmayı. O kişide sağlıklı insanda virüs olması ihtimali zaten çok düşük. Ama bu maskeler virüsün kolaylıkla yerleşip yaşayabileceği materyallerdir. Pamuktan ve ketenden üretilir. O yüzden onları takmak yerine riskli durumda takıp hemen atmak lazım. Sokaklarda insanlar maske takıyor, sonra cebine koyuyor ve tekrar takıyor. Bu riski azaltmak yerine arttıran bir şey. Cerrahi maskeler tek kullanımlıktır. İki saat taktıktan sonra ağızdan gelen nemle ıslanır. Yüzde 30 engeller zaten. Bu sadece öksürüğü, ateşi olan bir kişi şüpheleniyorsa doktora gidene kadar takıp bulaştırmaması içindir. Yoksa sağlıklı insan takıp virüs bana bulaşmasın diye dizayn edilmiş maskeler değildir. Bunları uzun süre kullanmak, hatta çıkarıp tekrar kullanmak hastalığın bulaşma riskini arttırır” diye konuştu.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Sağlıklı olanların maske takması yanlış

Tespit edilen ikinci vaka diye duyurulurdu. 2 bin 500 test yapmışız, ikinci vaka çıkmış. Ama ülkede virüsü taşıyan ama farklı nedenlerle test yaptırmamış ve tespit edilememiş vakalar olabilir. Çok yanlış şeyler duyuyorum. Sağlıklı olanların maske takması yanlış. Bu insanlar hasta değil ki. Bu kişilerin taktığı cerrahi maskeler tek kullanımlıktır, yüzde 30 engeller bulaşmayı. O kişide sağlıklı insanda virüs olması ihtimali zaten çok düşük. Ama bu maskeler virüsün kolaylıkla yerleşip yaşayabileceği materyallerdir. Pamuktan ve ketenden üretilir. O yüzden onları takmak yerine riskli durumda takıp hemen atmak lazım.

Tek kullanımlık maskeler tekrar tekrar ve uzun süre takılırsa….

Sokaklarda insanlar maske takıyor, sonra cebine koyuyor ve tekrar takıyor. Bu riski azaltmak yerine arttıran bir şey. Cerrahi maskeler tek kullanımlıktır. İki saat taktıktan sonra ağızdan gelen nemle ıslanır. Yüzde 30 engeller zaten. Bu sadece öksürüğü, ateşi olan bir kişi şüpheleniyorsa doktora gidene kadar takıp bulaştırmaması içindir. Yoksa sağlıklı insan takıp virüs bana bulaşmasın diye dizayn edilmiş maskeler değildir. Bunları uzun süre kullanmak, hatta çıkarıp tekrar kullanmak hastalığın bulaşma riskini arttırır.

Kurumsal ve kişisel önlemler de çok önemli

Bunu bir savaş gibi düşünün. Güçlü kuvvetli barınak sadece zaman kazandırır. Belirleyecek olan bundan sonraki yaklaşımdır. Kurumsal ve kişisel önlemler sonucu belirleyecek. Bulaşıcı bir virüs değil ama çok da korkulacak bir hastalık değil, telaşlanmamak lazım, panik yapmamak lazım. Tedbirlerle bulaşmayı engelleyebilirsiniz.

Virüsün sıcaklıkla ne kadar ilgisi olduğunu henüz bilmiyoruz

Bu laflar çok yanlış. Corona virüsün sıcaklıkla ne kadar ilgili olduğunu henüz bilmiyoruz. Dışarıda hangi sıcaklıkta ne kadar süre yaşıyor bunu bilmiyoruz. 30 derecede canlı kala bir virüs var. Havalar ısınacak, virüs etkisini yitirecek gibi şu anda bir çok söylem var. Gerçekçi değil bu söylemler. Yazı yaşayan ülkelerde de görülüyor virüs. Pandemik bir virüs bu. En çok ölüme neden olan İspanyol gribi ağustos ayında çıkmıştır. O yüzden bu tür söylemlerin gerçekliği yok henüz. Virüs mutasyona uğrayabilir, o zaman biter. İnsanları bağışık hale getirirsiniz o zaman biter. Yoksa mevsime bağlayıp sıcaklar başlayınca bitecek demek kehanet olur.

Yeni doğan bebeğe dahi bulaşabiliyor ancak…

Hastalığın bulaşma riski açısından bir fark yok. Hastalık yeni doğan bebeğe dahi bulaşabiliyor. Ama hastanın ağır seyretmesi açısından gerçekten bu yaş faktörü var. Çocuklarda daha az seyrediyor. Bu virüs genellikle bağışıklığı eksik olan insanlarda daha fazla görülüyor, yaş ve kronik hastalıkları olanlarda da ağır ve öldürücü seyrediyor. Domuz gribinden de dünya çapında ölüm oldu. Ancak corona önenmesi gereken bir virüs, salgın bu.

Devlet tedbir alıyor, kişisel tedbir de önemli

Devletin alacağı tedbirleri devlet alıyor. Kurumsal tedbirler var ikincisi. Her işyerinde temizlik malzemesi olmalı. Kişisel olarak da tedbirler almalıyız. Hasta kişiler mutlaka işe gitmemeli. Selamlaşma ritüeli değiştirilmemeli. Bir buçuk metreden daha yakından tokalaşmama ve öpüşmeme çok önemli. Bunu alışkanlık haline getirmemiz lazım. Ve el temizliği çok önemli. kolonya 80 derece olduğu için rahatlıkla kullanılabilir. ölçüyü de kaçırmamak lazım. İçenler de varmış. Çok yalan yanlış şeyler dolaşıyor. Tuzlu suyla gargara öldürüyormuş, kelle paça yenmeliymiş. Bunlar yalan yanlış, hiçbir geçerliliği yok. İyi beslenmek lazım. Bağışıklık sistemini yükseltecektir bu. Yok şunu yerseniz bu iyi geliyor, yok şunu yerseniz iyi gelir deniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.