Dolar 34,6477
%0.27
Euro 36,4455
%0.4
Altın 2.930,180
%0.42
Bist-100 9.623,00
%-0.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Prof. Dr. Çiçek: 42 kişi aşılanmış olsaydı ölmezdi

Prof. Dr. Çiçek: 42 kişi aşılanmış olsaydı ölmezdi

İZMİR Tabip Odası'nda basın açıklaması yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek, gribe neden olan virüsün zaman zaman değişime uğradığını bu nedenle sürekli önlem alınması gerektiğini belirtti. Profesör Çiçek'ten griple ilgili şok açıklama

  • Ege Postası
  • 27.03.2015 - 15:38
İZMİR - Tabip Odası Orhan Süren Salonu'nda Tabip Odası Sekreteri Dr. Mete Güzelant ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek grip salgınıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Dr. Güzelant, gripten korunmamanın yollarını paylaşmak istediklerini aktardı.

Grip hastalığına neden olan virüsün adının influenza olduğunu, ancak bu virüsün zaman zaman kendini değiştirebilme özelliğine sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çiçek, "Bu virüs, 16'nın 9'u kombinasyonu kadar kendini değiştirebilme özelliğine sahip. Mesela ben, H1N1 virüsünü geçirdikten sonra ona karşı vücudum savunma mekanizması geliştiriyor, bir daha o virüsle karşılaştığım zaman, beni koruyan antikorlarım mevcut oluyor ve o hastalığa yakalanmıyorum. Ama ola ki bir başka tip griple karşılaştığım zaman antikorlar beni koruyamıyor.

O yüzden her yeni tip gripte tekrar tekrar hasta oluyorum. Söz konusu virüsün yüzlerce tipi var. Bir diğer özelliği de insandan hayvana, hayvandan da insana geçmesidir. Balinalardan tutun da, kuşlara kadar hemen hemen bütün hayvanlarda rastlanabilir. Hayvan ve insanlar arasında dolaşırken değişme potansiyeli de artar. Aynı anda hasta olan insanla hayvanın bir araya gelmesinin ardından virüs farklı bir değişim geçiriyor ve en tehlikesi de bu zaten" dedi.




GRİP VE NEZLE AYIRT EDİLMELİ


Türkiye'de her yıl Ekim sonu ve Mart sonu kapsayan döneme influenza virüslerinin sezonu dendiğini kaydeden Prof. Dr. Çiçek, İzmir için bu sezonunun Ocak ve Şubat ayları olduğuna dikkat çekti. Bu sezon influenzanın yaptığı gribe benzer 19 farklı virüs daha görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Çiçek, "Bu nedenle grip ve nezleyi ayırt etmeliyiz. İşte influenza mevsiminde, influenza diğerlerine baskın çıkıyor. Ocak- Şubat gibi izole edilen virüslerin yüzde 40'ı influenza oluyor. Grip 6'ncı haftada yayılmaya başlar, 8'inci haftada en fazla kişiye ulaşır ve 12 haftadan sonra da yok olma sürecine girer. Şu anda normal yayılımını yapıyor. Türkiye Halk Sağlığı, 70'ten fazla ilde hastalardan örnek toplayıp, influenza virüsünün hangi tipleri yaptığını belirliyor, bu yıl dolaşanlar halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 pandemik virüsü, H3N2 dediğimiz insan tipi ve influenza tip B virüsleri. Zaten bu yıl aşı içindeki virüsler de bunlar" diye konuştu. 

"ORANSAL OLARAK 42 KİŞİNİN ÖLMESİ HİÇ BİR ŞEY"

Her yıl ısrarla, gribin tehlikeli bir hastalık olduğuna ve öldürebildiğine dikkat çektiklerini savunan Prof. Dr. Çiçek şunları söyledi; 

"Oransal olarak 42 kişinin ölmesi daha hiç bir şey diyebilirim. Son domuz gribi (H1N1) salgınında ülkemizde 600'den fazla kişiyi kaybettik, dünyada ise 12 bin kişi kaybettik. Ama 1918'deki H1N1 virüsünün neden olduğu salgında 50 milyon kişi öldü, 1957de Aysa gribi salgını yaşandı 2 milyon kişi öldü, 1967 yılında Hong kong gribinde 1 milyon kişi öldü, 2009 yılındaki salgın çok abartıldı sadece 12 bin kişi öldü. Bir kişinin bile ölmesi çok önemli ama sayılarla konuşuyorsak bu influenza için çok az. Şu an influenza normal seyrinde gidiyor, eğer pandemi yani salgın diyebilmemiz için dünyada yaygın olarak görülmesi lazım."

BİR KİŞİDEN ÖRNEK ALINDI

İzmir'de grip nedeniyle hayatını kaybedenin olup olmadığını bilmediğini ancak Soma'da hayatını kaybedip İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılan bir kişiden H1N1 şüphesiyle örnek alındığını belirten Prof. Dr. Çiçek, "Sabah arandım ve otopsisi yapılan 1 kişide H1N1 virüsü olduğundan şüpheleniliyormuş ondan örnek gelecek ve örneklere bakacağız. Henüz bir şey söyleyemeyiz. Korunmak için şunu tavsiye ediyorum, kişisel hijyen çok önemli. Toplu ulaşım araçlarını kullandıktan sonra eve girerken mutlaka elimizi yıkamalıyız, influenza virüsü havada asılı kalabiliyor ve masa gibi yüzeylerde de 8 saat kadar canlı kalabiliyor. Soğuğa dayanıklı bir virüs, hasta olan kişilerin evde kalmasını, dışarıya çıkacaksa da maskeyle çıkmasını öneriyoruz. Ayrıca elimize değil kolumuzun içine hapşırmamayı öneriyoruz. Herkesin aşılanmasını önermiyoruz, riskli gruplardaki kişilerin aşılanmasını istiyoruz. Ölen 42 kişinin yüzde 68'inin altta yatan başka hastalıklarının olduğu söylendi. Yani kronik hastalıklar gibi. O kişiler de eğer aşılanmış olsaydı ölmezlerdi. Grip tamamen havaların durumuna bağlı olarak yayılıyor, havalar ısındığı zaman virüs ortadan kayboluyor. Ben bu haftayı grip için son olarak görüyorum" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.