Prof. Dr. Türkeş'ten 'iklim krizi' uyarısı! 'İzmir daha sıcak daha kurak olacak'
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, İzmir'in gelecekte çok daha sıcak ve kurak bir kent olacağını belirtip, “İzmir, 2050, 2070, 2100'lerde günümüze kıyasla çok daha sıcak ve kurak, şiddetli hava ve iklim olaylarının yaşandığı, afetlerin sıklığının arttığı bir kent olabilir" dedi.
- Ege Postası
- 20.11.2024 - 13:30
- Güncelleme: 20.11.2024 - 14:08
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, İzmir'in coğrafi konumu nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden yüksek derecede etkilendiğini belirtti.
İzmir'de yılın herhangi bir ayında şiddetli ve aşırı kuraklık yaşanma olasılığının oldukça yüksek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türkeş, kentin sıcak hava dalgalarından etkilenen, yüksek sıcaklıkların rekor kırdığı yörelerden biri olduğunu vurgulayarak, bu açıdan Türkiye'nin de iklim değişikliği açısından sıcak noktalarından birisini oluşturduğuna dikkat çekti.
İzmir'de sıcaklık ve kuraklık sıklıklarının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Türkeş, “İzmir, bu açıdan orman yangını riski orta ve yüksek bir yöre. 2021'den beri hemen her yıl İzmir'in yandığını gördük. İzmir kış ve baharda aşırı yağış da aldı. Şiddetli aşırı yağışlar seller ve kentsel su baskınlarına, hatta fırtınayla birlikte geliştiğinde fırtına kabarması ile kıyı taşkınlarının olmasına neden oldu. Türkiye'de gözlenen iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin, önümüzdeki dönemde daha fazla görme olasılığımız var" ifadelerini kullandı.
'İZMİR'İN GEÇEN YILLARDAN BORÇ ALDIĞI KURAKLIK SORUNU VAR'
İzmir'in yazın Kuzey Afrika ve Orta Doğu kökenli tropikal sistemlerin etkisine girdiğini belirten Prof. Dr. Türkeş, “İzmir, Akdeniz iklimine sahip olduğu için iklimsel mevsimselliği ve kuraklık olasılığı çok yüksek bir kent. Bütün bunlar coğrafi konumuyla, bulunduğu iklim kuşağıyla da bağlantılı. İzmir'de son 5 yıldır uzun sıcak yaz mevsimlerinin ardından kurak ve sıcak sonbahara geçiş gözlemleniyor. Beklenen yağış gerçekleşmiyor. Bu yıl da öyle oldu. İzmir'in geçen yıllardan da borç aldığı kuraklık sorunu var. Uzun süreli kuraklık analizlerinde, İzmir yöresi hala çok şiddetli kuraklığın yaşandığı bir bölge" açıklamalarında bulundu.
'İZMİR'DE KURAKLIĞIN ETKİSİNİ AZALTACAK BİR YAĞIŞ OLMADI'
İzmir'de eylül ve ekim aylarında yağan yağışlarla uzun süreli kuraklığın etkisinin azaldığını dile getiren Prof. Dr. Türkeş, yağışların yer altı sularına ve baraj doluluğuna etkisi olmadığını söyledi. Prof. Dr. Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir'de yer altı suları, kaynakları besleyen akarsular, içme ve kullanma suyu olarak kullanılan baraj ve göletlerde sıkıntı var. Barajların büyük bir kısmının doluluk oranları düştü. Uzun süreli kuraklığın etkisini azaltacak bir yağış olmadı. Umutluyuz, bu akşamdan başlayarak yeni bir yağışlı havanın Türkiye'nin büyük bir bölümünü etkilemesini bekliyoruz. İzmir'in en az 2-3 gün yağış almasını bekliyoruz."
'GELECEKTE İZMİR'İN KURAKLIK VE SU KITLIĞI SORUNU ARTACAK'
İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların çoğunlukla normalden daha yüksek görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Türkeş, “Bu yıl da büyük bir olasılıkla öyle gözüküyor. Türkiye'nin büyük bir bölümünde olduğu gibi İzmir'de de su tasarrufu ve yönetimini ciddi bir proaktif ve bütüncül su yönetiminin bütün aşamalarının etkin bir şekilde uygulanmalı. Çünkü İzmir'de en büyük sorunlardan bir tanesi su. Bugün böyle, gelecekte İzmir'in kuraklık ve su kıtlığı sorunu daha da artacak. İklim değişikliği modeline dayalı sıcaklık, yağış ve iklim tipi projeksiyonlarına baktığımızda, İzmir ve Türkiye'nin pek çok ilinde olduğu gelecekte bugünden çok daha sıcak ve kurak, kuraklık olaylarının sıklık süresinin çok daha artacağı, sıcak hava dalgalarının sıklık ve süresinin çok daha yüksek düzeylere çıkabileceği bir iklimin etkisi altına girecek. İzmir bugünkü eğilimlerin giderek kuvvetleneceği, gelecekte çok daha sıcak ve kurak, sıcak hava dalgaların sıklık süresi ve şiddetinin daha fazla artabileceği bir yöre olarak karşımızda duruyor" dedi.
'İZMİR, İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNDEN ORTA VE YÜKSEK DÜZEYDE ETKİLENİYOR'
Daha sıcak bir dünyada yağışların daha şiddetli olma olasılığının giderek artacağının öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Türkeş, “İzmir'de hortum benzeri şiddetli hava olaylarının gelecekte sıklığı artabilir. Çünkü daha sıcak bir dünyada buharlaşmanın daha yüksek olması hidrolojik döngüyü kuvvetlendiriyor ve konvektif kararsızlık olaylarını arttırıyor. Bir yandan kuraklıklar, diğer yandan aşırı yağışlar yaşanıyor. İzmir, Akdeniz iklimine sahip pek çok ilimizde olduğu gibi gelecek için öngörülen iklim değişikliklerinden orta ve yüksek düzeyde etkilenebilirliği olan bir il. Orta ve kötümser iklim değişikliği senaryolarına göre, İzmir, 2050, 2070, 2100'lerde günümüze kıyasla çok daha sıcak ve kurak, şiddetli hava ve iklim olaylarının yaşandığı, afetlerin sıklığının arttığı bir kent olabilir" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın