Dolar 34,6365
%-0.02
Euro 36,5849
%0.57
Altın 2.938,300
%0.23
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Putin'den Türkiye için sert sözler ve tehdit

Putin'den Türkiye için sert sözler ve tehdit

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye'nin uçağımızı neden düşürdüğünü anlayamıyoruz" dedi. Putin, "Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var" ifadesini kullandı. Ayrıca Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.

  • Ege Postası
  • 17.12.2015 - 12:50
Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘yılsonu büyük basın toplantısına’ yerli ve yabancı gazeteciler rekor düzeyde ilgi gösterdi. Yaklaşık 1400 gazeteci, toplantı için akreditasyon yaptırdı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye'nin uçağımızı neden düşürdüğünü anlayamıyoruz" dedi. Putin, "Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var" ifadesini kullandı.

Putin yaptığı açıklamada, Rus uçağının düşürülmesini "düşmanca bir eylem" olarak niteledi.

Putin, "Ellerine ne geçt? Belki de Suriye'den kaçacağımızı düşündüler. Ama Rusya böyle bir ülke değil" diye konuştu. Putin, “Türk liderler ABD ve AB’ye güvenilir bir müttefik olduklarını göstermek istemiş olabilirler” iddiasında bulundu.

Rus resmi haber ajansı Sputnik'e göre, Türkiye'deki mevcut durum nedeniyle "Atatürk'ün mezarında ters döndüğünü" iddia eden Putin; hakarete varan ifadeler kullanarak, Ankara'nın Washington'a yaranmaya çalıştığını da öne sürdü.

Türkiye ile ilişkilerin düzeleceğine ilişkin umudu olmadığını belirten Rus lider ayrıca, mevcut Türk yönetimiyle anlaşmaya varmanın zor olacağını savundu.



TÜRKİYE'YE ÜSTÜ KAPALI TEHDİT
Rus resmi haber ajansı Sputnik de Putin'in şu sözlerine yer verdi:

"Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil."

KONUYU ÇARPITTI
Rusya'ya ait savaş uçağının 24 Kasım'da Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türk yetkililer, Rus mevkidaşlarıyla görüşmek için girişimlerde bulunmuş fakat uzun süre olumlu yanıt alamamışlardı. Ancak Putin, konuşmasında bu gelişmeleri göz ardı ederek, "Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı" dedi.


Putin, “Daha önce de söylediğim gibi Ankara ile çok hassas konuları bile ele almaya hazırdık. Uçağımızın vurulduğu Suriye sınır bölgesinde Türkmenlerin yaşadığından benim haberim bile yoktu. Türkmen denince biz eski Sovyet cumhuriyetlerindeki Türkmenleri biliyoruz. Aramızda bir sürü iletişim kanalı vardı. Diğer hassas konularda olduğu gibi bize ‘Bakın bu bölge de bizim açımızdan çok hassas. Burada bizim soydaşımız Türkmenler yaşıyor’ deselerdi biz orada da farklı davranırdık. Ama böyle bir talep gelmedi. Direkt uçağımızı vurdular” ifadesini kullandı.

PUTİN’DEN RUS TURİSTLERE YUNANİSTAN ÖNERİSİ
Putin; Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin kötüleşmesiyle milyonlarca Rus vatandaşının yaz aylarında tatil için Türkiye’ye gidemeyeceği hatırlatıldığında ise, “Türkiye bölgede plaj turizmi için uygun tek ülke değil. Hemen yanı başında Yunanistan var. Rusya, Yunanistan ile ilişkilerini ciddi biçimde ilerletmeyi planlıyor. Vatandaşlarımızın bu ülkeyi daha kolay ziyaret etmesi için ise biz Moskova olarak vizelerin kaldırılması yönünde adım atmaya hazırız” dedi.

2001'den beri yıllık basın toplantıları düzenleyen Putin'in 2008'de medyayla buluştuğu etkinlik, 4 saat 40 dakika sürerek rekor kırmıştı. Bu sürede Putin, 106 soruya cevap vermişti. Geçen sene yapılan toplantı ise 3 saat 10 dakika sürdü. Putin, 30 Rus ve sekiz yabancı gazetecinin 53 sorusuna cevap vermişti.


Putin toplantıda uçak kirizi hakkında özetle şunları söyledi: “Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Türkiye için önemli konularda işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu gösterdiysek, mevcut askeri işbirliği kanalları üzerinden 'Tamam orada konuştuk, ama sınırın bu kısmı hakkında konuşmadık, fakat burada da bizim çıkarlarımız var, dikkate alan şunları rica ediyoruz, oraya ateş açmayın' demek çok mu zordu. Kimse bir şey söylemedi.  Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu gösterdik. Uçağımızı vurmaya gerek var mıyd? Anlamıyorum nede? Oradan kaçacağımızı mı düşündüle? Rusya öyle bir ülke değil. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı. Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik. 

TÜRKİYE, SURİYE HAVA SAHASINI İHLAL ETSİN
Suriye'deki varlığımızı genişlettik, hava operasyonlarımızın sayısını artırdık. Orada Rus füze savunma sistemi yoktu şimdi S-400 var. Eskiden orada Türk uçakları uçuyor ve sürekli Suriye hava sahasını ihlal ediyorlardı, hadi şimdi uçsunlar. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil. Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.


Toplantıyı takip edenlerden birinin elinde Türk bayrağı olduğu görüldü.

ATATÜRK MEZARINDA TERS DÖNMÜŞTÜR
Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür. Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum. Türkiye yönetiminden ilişkilerin onarılmasına yönelik bir adım gelmedi. İslamlaştırma politikaları bizi de etkiliyor. Orada bizim ülkemize de sızabilecek militanlar var." 

SURİYE KONUSUNDA TUTUMUMUZ AYNI
Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek.  Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.  Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Suriye ordusuyla muhalifleri birleştirme fikrini kısmen hayata geçirmeyi başardık.

SURİYE'DE KALICI ÜSSE İHTİYACIMIZ VAR MI EMİN DEĞİLİM'
Suriye’de neden geçici üsse ihtiyaç duyalım k? Ama eğer birileri Rusya'nın üs elde etmesini isterse, bunu elde ederiz Suriye'de kalıcı bir üsse ihtiyacımız var mı emin değilim. Zira sınırlarımızdan binlerce kilometre uzağındaki herhangi birini vuracak güçte silahlarımız var.

IŞID'İN TEK YERDE 11 BİN PETROL TANKERİ VAR
Suriye’de çalışmış petrol taşıyan konvoylara hava saldırıları düzenlemeye başladık. Şimdi görüyoruz ki gece vakti 5-15 araçla petrol taşıyorlar. Irak’a doğru yeni bir petrol kaçakçılığı yolu oluştu. Bu yol Irak ve Irak Kürdistan’ı üzerinden geçiyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan (Irak Kürdistanı'ndaki) tek bir yerde 11 bin petrol tankerinin tespit edildiği fotoğrafı göstermesini istiyorum. Bu bir kabus.

IŞİD OYUNCULUK YAPIYOR
Bence, IŞİD ikinci planda olan bir konu. Zamanında Irak’a girdiler, ülkeyi mahvettiler. Sonra petrol ticaretiyle bağlantılı unsurlar ortaya çıktı. Endüstriyel düzeyde petrol kaçakçılığı sistemi Irak’ta kuruldu. Bu kaçakçılık sistemini ve yasadışı ticareti korumak için askeri güce ihtiyaç duydular. İslamcılık faktörünü kullanıp,  İslami sloganlarla ‘ölmeye hazır kişileri’ bölgeye çekmek çok iyi bir yöntem. Oysa bu kişiler aslında, ekonomik çıkarlarla bağlantılı bir oyunda oyunculuk yapıyor. Bu kişileri Irak’a çağırdılar ve son aşamada IŞİD ortaya çıktı.  Biz Suriye'de savaş başlatmadık. Bu ülkede sadece bazı operasyonlar düzenliyoruz. Bu operasyonlar da bütçemize önemli bir yük getirmiyor. Eğitim ve tatbikatlara ayırdığımız kaynakların bir bölümünü Suriye'deki operasyonlarımıza aktardık."

SURİYE'DEN 2 GÜN İÇİNDE GERİ ÇEKİLİRİZ
Suriye'deki hava operasyonlarımızı Suriye ordusunun kara harekatları devam ettiği sürece sürdüreceğiz. Harekatlar bitince Suriye'deki güçlerimizi 2 gün içinde geri çekebiliriz.

AKKUYU SANTRALİ
Rusya’nın Türkiye’de inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santrali’ne devam edip etmeyeceği sorunu, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Akkuyu projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık. Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir."  (Ajanslar, Sputnik)




Toplantıda çok sayıda gazeteci olduğu için, bazıları Putin’in dikkatini çekebilmek amacıyla, üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı. Bazıları da ‘öne çıkabilmek’ için renkli atkılar ve bayraklardan yardım almayı tercih ediyor.

2001'den beri yıllık basın toplantıları düzenleyen Putin'in 2008'deki programı, 4 saat 40 dakika sürerek rekor kırmıştı. Bu sürede Putin, 106 soruya cevap vermişti. Geçen sene yapılan toplantı ise 3 saat 10 dakika sürdü. Putin, 30 Rus ve sekiz yabancı gazetecinin 53 sorusuna cevap vermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.