Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rahip Brunson davasında ara karar

Rahip Brunson davasında ara karar

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını istediği rahip Andrew Craig Brunson bugün ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Tutukluluk halinin devamına karar verilen Brunson'un bir sonraki duruşması 18 Temmuz'da görülecek. ABD'nin gözü İzmir'deki bu davadaydı

  • Ege Postası
  • 07.05.2018 - 21:16

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un, yargılanmasına öğle arasından sonra tekrar devam edildi. (SEGBİS) ile ifade veren "Ateş" kod adlı gizli tanık, bir dönem FETÖ ile bağlantısı olduğunu söyledi.

Örgütün gizli haberleşme programı "Eagle" üzerinden 2016'nın Mayıs ya da Haziran ayında gelen mesajda, "Temmuz’da İstanbul'da çok büyük bir deprem olacak, herkes kılık kıyafetine dikkat ederek yatsın" ifadesinin bulunduğunu iddia etti. Nisanda yapılan ilk duruşmada, "Dua" kod isimli gizli tanığın, Brunson ve arkadaşlarının ülkede bir zelzele olacağına ilişkin sözlerini hatırlatan mahkeme başkanı, konuyla ilgili rahip Brunson’a söz verdi. Kendisine böyle bir mesajın gelmediğini söyleyen Brunson, "Bu durumdan iddianameyi okuduktan sonra haberdar oldum" dedi.

Duruşmada ifade veren tanıklardan Ali Daloğlu ise Brunson'un FETÖ'nün bazı üst düzey yöneticileriyle görüştüğüne şahitlik ettiğini aktardı. Örgütün etkili isimlerinden ve darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan Ömer Karagöz'le Gaziantep'te bir otelde görüştüğünü de kaydeden Daloğlu, "Fetullah Gülen'in atadığı beş isimden birisi Oğuzhan Türkkan. Örgütte kritik bir görevdeydi. Hiyerarşik olarak örgütün sözde Ege Bölge İmamı Bekir Baz'ın bile üzerinde bulunuyordu. Ben sürekli Türkkan'ın yanındaydım. Brunson ile Türkkan ise 2010'nun sonlarına doğru, görüştüğüne tanıklık ettim" dedi. Türkkan'ın, Brunson'la görüşmesi sırasında kendisinin uzaklaştırdığını da anlatan Ali Daloğlu, "Türkkan, Brunson'u 'Görüşülmesi gereken kişi' olarak nitelendiriyordu. Brunson, Suriye'den gelen sığınmacılara maddi destek sağlıyordu. Parayı da bizzat Brunson'a, Türkkan veriyordu. Araya başkasını sokmazdı. 'Onların da müslümanlara faydası oluyor' diye yardım yapılıyordu" diye belirtti.

GİZLİ GÖRÜŞME

Brunson'un, bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eş başkanlığını yapan Salih Müslim'in kardeşi Enver Müslim'le Suruç Kaymakamı'nın gizli bir şekilde görüştüğünü de öne süren Daloğlu, "Müslim, örgüt içerisinde herkese söz geçiren biriydi. Suruç'ta büyük bir olayın gerçekleşeceği yönünde ihbarlar vardı. Suruç'ta söz sahibi olan birilerinin bunu engelleyeceği söyleniyordu" diye ekledi. Ali Daloğlu, FETÖ'nün Ege Bölge imamı olan firari Bekir Baz'ın Brunson'la görüşüp görüşmediğini görmediğini de ifade etti. Daloğlu'ndan sonra söz alan Rahip Brunson, "Tanığı hiç görmedim, tanımıyorum. FETÖ mensupları Oğuzhan Türkkan, Ömer Karagöz, Bekir Baz ve onun yardımcısı Murat Safa ile görüşmedim. Oğuzhan Türkkan'dan para almadım. Hatta FETÖ'den hiç para almadım. FETÖ bana neden para versin k? Bu iğrenç bir şey" diye konuştu.

AYRICALIK YAPILDI

Duruşmada ifade veren tanıklardan Eyüp Çakır da, yaklaşık 7 yıl önce Andrew Craig Brunson ile tanıştığını anlatarak, "Kilise de Kürt kökenli PKK yandaşlarına ayrıcalık vardı. Kilise’de toplanan paralar, yardım amaçlı Doğu ve Güneydoğu’ya gönderilirdi ancak nasıl kullanılırdı bilmiyorum. Andrew’in desteklediği bazı misyonerlerin PKK’yı savunduğunu biliyorum. Son zamanlarda kilise de PKK yandaşı açıklamalar yapılıyordu.

Türk - Kürt çatışması vardı. Andrew bundan rahatsız değildi tam tersine PKK yandaşlarını destekliyordu. Andrew ilk tanıştığım zamanlar ırk eşitliğinden yanaydı ama son zamanlardaki hali tam tersiydi. Kilisede Türkler aşağılanıyordu. Ben bu durumu Brunson’a anlattım. Brunson bunu ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi.

Ayrıca kilisede Kürtlere ayrı bir grup yapılmıştı. Burada PKK sempatizanları, PKK’yı övücü konuşmalar yapmış. Suriye’den gelen mülteci olan ve PKK sempatizanı olmayan Kürtler, bu durumdan rahatsız olup bu gruptan ayrıldılar. Kilise’de PKK’yı destekler bayraklar vardı, adeta kilise PKK’nın kampı gibiydi" diye belirtti. Çakır'dan Brunson ise savunmasında, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Açık ve net söylemek istiyorum, PKK bir terör örgütüdür. Hiç farklı düşünmedim. Türkiye'ye karşı terör faaliyetinde bulunan hangi Kürt grup olursa olsun, onların yaptıklarını desteklemiyorum. PKK sempatizanı olsaydık o kadar Türk kilisemizde kalmazdı" diye konuştu.

DURUŞMA 18 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Savcının tutukluluk halinin devamını isteyen mütaalası sırasında Brunson ağlamaya başladı, ara karardan önce son sözlerini soran mahkeme başkanına “Ben evime dönmek istiyorum” dedi. Daha sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Karara göre, rahip Brunson'un tutukluluk haline devamına karar verdi. Duruşmaya 18 Temmuz tarihine erteledi. 

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Brunson'un avukatı duruşma sonunda açıklama yaptı. Sundukları delillerle casusluk faaliyetinin tamamen çökmüş durumda olduğunu söyleyen Avukat İsmail Cem Halavurt, "FETÖ ile PKK ile bağlantı iddiası sadece gizli tanıklardan geliyor. Bu gizli ve açık tanıklar cemaatle problem yaşamış, intikamlarını bu dava üzerinden almaya çalışan tanıklar. Tamamen hukuksuz tutuklama söz konusu biz müvekkilimizin tahliye olacağına inanıyoruz. Bu arada tutukluluğu bayağı uzadı ciddi bir hak ihlali var. Biz yine tahliye taleplerimizi yineleyeceğiz delillerimizi sunmaya devam edeceğiz" dedi. Mahkemeye sundukları 10 tanıktan 7’sinin şüpheli durumunda olması sebebiyle reddedildiği sorusu üzerine Avukat İsmail Cem Halavurt, "Bize göre CMK’da bunların dinlenmesini yasaklayan bir hüküm yok. Savcılığın bunları şüpheli olarak nitelendirmesi bizi ve mahkemeyi bağlamaz. Savcılık zaten önüne geleni bizim tanıklardan çoğunu değil araştırmaksızın şüpheli konumuna koymuş. Ayrıca şunu da belirtmek lazım; savcılığın artık gelinen aşamada bir yol alması ve bu dosyanın önünü açması gerekir. Bugün yaptığımız taleplerde yine savcılık soruşturmasında değerlendirildiği söylendi. Evet değerlendiriliyor ama daha ne kadar değerlendirilecek müvekkilimin tutukluluğu söz konusu" dedi.

'PSİKOLOJİSİ İYİ DEĞİL'

Andrew Brunson’un psikolojisi ve sağlığının çok iyi olmadığını dile getiren İsmail Cem Halavurt, "Uzun süredir cezaevinde yatıyor, genel aşamada tahliye talebinin de gerçekleşmemesi onun psikolojisini iyice bozdu" dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.