Robotik ameliyatla sağlığına kavuştu
İzmir'de Milli Eğitim müfettişi 63 yaşındaki Kazım Tekin, 6 ay önce yemek yerken yutkunma zorluğu çekince başvurduğu Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Prof.Dr. Gökhan Akbulut ile ekibinin robotik ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Prof.Dr. Akbulut, 5 ayrı branşta robotik ameliyat yapabildiklerini söyledi.
- Ege Postası
- 20.02.2016 - 11:53
"Hastamız, 'özefagus divertikül& hastası yani bir çeşit cepleşme bu. Genellikle enfeksiyona bağlı olarak oluşuyor. Kişi erken dönemlerde bir enfeksiyon geçirdiğinde bu hastalık ortaya çıkıyor. Yemek borusunun orta kısmında dışarıya doğru bir cepleşme oluyor. Çoğunlukla belirti vermiyor ama hastaların bazıları yemek yerken güçlük çekebiliyor ya da ağız kokusu ve yutkunmada sorunlar yaşayabiliyor. Bu beslenme zorluğuna neden olacak kadar ilerlerse ameliyat durumu ortaya çıkıyor. Bizim hastamız da böyle bir hasta."
YILDA 2 MİLYON HASTAYA HİZMET VERİLİYOR
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı ve robota sahip 9 hastaneden biri olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Akbulut, şöyle konuştu:
"Oldukça yoğun bir hastaneyiz, yılda yaklaşık 2 milyon hastaya hizmet veriyoruz. Hastanemizde 47 bini büyük ve orta ölçekli olmak üzere 150 binin üzerinde de cerrahi girişim yapılıyor. Robotik cerrahide de öncülük eden hastanelerden biri. Biz 5 branşta robotik cerrahi yapıyoruz. Genel cerrahi, üroloji, kadın doğum, kulak- burun- boğaz ve çocuk cerrahisinde robotik ameliyatlar gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında da Suat Seren Hastanesi'nden göğüs cerrahı arkadaşlar gelip ameliyatlarında robotu kullanıyorlar."
ROBOT BÜYÜK AVANTAJ
Zorlu ameliyatlarda robotun büyük avantajlar sağladığını kaydeden Prof.Dr. Akbulut şunları anlattı:
"Daha çok derinde olan ameliyatları yaparken robot kullanıyoruz. Hareket kabiliyetinin zor olduğu durumlarda da tercih ediyoruz, bu cerrahın işini fazlasıyla kolaylaştırıyor. İnsana ait faktörleri daha aza indiriyor, size 3 boyutlu bir görüntü sağlıyor, müdahale edilecek alana çok kolay yaklaşıp uzaklaşabiliyorsunuz ve kullandığınız kollar eklemli hareket edebiliyor. Hasta açısından da ameliyat sonrası kozmetik, ağrı ve kanama ile hastanede kalış süresi konusunda avantaj sağlıyor. Kişiden kişiye de faktörler değişiyor, açık bir ameliyatta hasta daha uzun süre hastanede kalabiliyor. Bazen robotla başlayıp açık ameliyata dönebiliyorsunuz, bu o sırada hastanın durumuna göre değişiyor."
EKİBE TEŞEKKÜR ETTİ
Kısa sürede sağlığına kavuşan Milli Eğitim müfettişi Kazım Tekin, ameliyatı yapan ekibe teşekkür etti. Tekin, "Yemek yerken çok zorlanıyordum, tıkanıp nefessiz kalıyordum. Özellikle toplantılarda ve kalabalık ortamlarda çok sıkıntı çektim. Şimdi sağlığıma kavuşacağım için çok mutluyum, rahat bir ameliyat oldu. Ameliyattan bir gün sonra ayağa kalktım doktoruma ve tüm ekibe teşekkür ediyorum" dedi.
Yorum Yazın