Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Roman kanaat önderlerinden dönüşüm çağrısı

Roman kanaat önderlerinden dönüşüm çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölgelerden Ege Mahallesi’nden Roman kanaat önderlerinden halka önemli çağrılar geldi. Belediyenin projesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Roman vatandaşlar projenin son durumuyla ilgili de kritik açıklamalar geldi. Roman kanaat önderlerinden dönüşüm çağrısı

  • Ege Postası
  • 10.10.2016 - 09:33

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta merakla beklenen ve toplam 7 hektarlık alanda hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili uzlaşma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Projeye yeşil ışık yakan Roman vatandaşlar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı kentsel dönüşüm projesi Türkiye’ye ve tüm Roman mahallelerine rol model olacak” dedi.

HALKIN YÜZDE 70’İ TAMAM DEDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yıl start verdiği Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde ilk kazma için gün sayılmaya başlandı. Mahalle genelindeki hak sahipleriyle büyük ölçüde uzlaşmaya varılan projede kritik gelişmeler yaşanırken, Romanları temsil eden kanaat önderlerinden de oldukça önemli kentsel dönüşüm çağrıları geldi.

TÜRKİYE’DEKİ ROMAN MAHALLELERİNE ROL MODEL OLACAK

İzmir’de Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”nda 591 yapının ölçümünü tamamlayan ve konutların tapu bilgilerini alarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanını oluşturan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl hak sahipleriyle masaya oturmuştu. Vatandaşların yüzde 70’inin kabul ettiği ve uzlaşma tutaklarına imza attığı öğrenilen proje kapsamında değerlendirmeler yapan Konak Belediyesi CHP Meclis Üyesi ve Yenişehir Mahallesi Eski Muhtarı Ali Yangır, Ege Mahallesi halkına çağrıda bulundu. Mahalle halkı adına yaptığı açıklamada projeyi takdir ettiklerini açıklayan Yangır, “Projede büyük ölçüde ilerleme sağlandı. Ancak halen tedirgin olan dostlarımız var. Vatandaşların tutumu büyük ölçüde olumlu. Projeye sıcak bakmayan az sayıda kişiye de tedirgin olmaya gerek yok diyoruz. Yaptığımız görüşmelerde, hem bize hem de muhtarlığa gelen taleplerde son durumu paylaşıyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ege Mahallesi Sulukule gibi olmayacak. Burada yeni bir dünya yaratılacak. Proje sayesinde halkımız hem kaliteli, rahat yaşam alanlarına kavuşacak, hem de istihdam için yeni fırsatların doğacağı, ticari canlılık yaşanacak bir semt haline gelecek.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK'

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Yangır, “Biz Büyükşehir Belediyesi’nin uzlaşma aşamasını tamamlayıp ivedilikle projeye başlamasını bekliyoruz” dedi ve sözlerine projenin başlangıcı için tahmini tarih vererek şöyle devam etti: “Uzlaşma görüşmeleri tamamlanmak üzere. Kentsel dönüşümle birlikte yeni kültür merkezi, pazaryeri, düğü salonu, cami, spor salonu, semt merkezi ve yeni iş yerleri inşa edilecek. Mahallemizin değeri de katlanarak artacak. Toplam 911 yeni konut inşa edilecek. Yaklaşık 200-250 konut için tapu süreci ve anlaşma aşaması devam ediyor. Onlar da tamam dediği takdirde projenin önünde engel kalmayacak. Yaklaşık 300 kiracı da mağdur edilmeden konut sahibi yapılacak. Sayın Aziz Kocaoğlu’nun “Burada rant olmayacak” ve kimsenin mağdur edilmeyeceği ile ilgili sözleri var. Mahallemizi son ziyaretinde herkes uzlaşmadan projeye başlanmayacağını kaydetmişti. Roman halkını en iyi tanıyan ve taleplerimizi en iyi bilen kişi odur. Kendisine ve dürüstlüğüne güveniyoruz. Yıkımların yakında başlayacağını düşünüyoruz. Seçimden öne bu projenin tamamlanmasını ümit ediyoruz.”

“KİMSE ÖNÜMÜZDE DURAMAZ”

Yangır, yaşam alanlarına gösterilen titiz çalışma ve emeği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ayrıca teşekkürlerini sunarak “Bu proje mutlaka yapılacak. Artık kimse önümüzde duramaz. Kentsel dönüşümün hayata geçmesiyle ve belediyenin de desteğiyle birlikte mahallemiz kalkınacak, Roman vatandaşlarımız yılladır süregelen o kötü talihinden kurtulacaktır. Geleceğimiz için bu projeyi ısrarla istedik ve belediye taleplerimizi dinleyerek uygulamaya koydu. Sonuna kadar kentsel dönüşümün arkasındayız. Projeyle ilgili tek çekincemiz ve ricamız hak sahiplerine sunulan 31 metrekarelik konut seçeneklerinde iyileştirme yapılması ve herkese eşitlik sağlanmasıdır. Bunun için de belediyeye çağrıda bulunuyoruz. Kiracıları da büyük ölçüde memnun eden projede, tapuda işgalci gözükenlerin mağdur edilmemesini rica ediyoruz. Dileğimiz herkesin ev sahibi olması. Bunun için de elinde tapusu olmayan ancak 80-90 yıldır burada oturan ailelere uygun taksitlerle ve uzun vadeyle konut satışı yapılmasını belediyeden özellikle rica ediyoruz. Uzlaşmaya dayalı ve yerinde dönüşüm ilkesinin uygulandığı bu proje için belediyeye bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

PROJEDE NELER VAR'

Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl içinde mahalle sakinlerine ve kamuoyuna sunduğu projede şunlar yer alıyor:

Ege Mahallesi, ortalarında yeşil alanları olan 6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamı doğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri ve aynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halen kahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçük ticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olacak.

Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipi konutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerine göre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerde alternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlar düşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimi tasarlandı. Böylece toplam 911 bağımsız birim üretilmesi hedefleniyor. Bodrum katlarında otoparklar tasarlandı.

Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşan yüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konut gibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı. Kentle yaya bağlantısının sağlanması, Kahramanlar bölgesine erişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformun altı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi. Platformda yer alan amfi hem 1548 Sokak hem de meydana açılarak bu alanlarda yapılacak aktiviteler için bir seyir ve katılım mekanı oluşturuldu. Alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri, gençlerin eğitim göreceği çok amaçlı kültür merkezi planlandı. Alanda yer alan tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi semt meydanında, yeni bir işlevle beraber restore edilecek. Küçük ticari birimler, kafeler, galeriler ile bir semt meydanı oluşturulacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.