Romanlardan uyuşturucu ve işsizlik isyanı
İzmir Konak'ın merkezinde yer alan Ege Mahallesi'nde yaşanan uyuşturucu kabusu son bir yılda 20'ye yakın gencin canını aldı. Roman vatandaşların yoğunlukta olduğu halk, resmi makamları göreve davet ederek, "Yeter artık, bu acı bitsin. Mahallemiz uyuşturucu yatağı olmasın. Gençlerimizi bu bataktan kurtarın" diyerek yaşadıkları dramın son bulması için destek istedi. Uyuşturucu o bölgede 20 gencin canını aldı
- Ege Postası
- 25.02.2016 - 13:46
20 GENCİ UYUŞTURUCUYA KURBAN VERDİLER
Bir mahallenin korkulu rüyası haline gelen uyuşturucu belası İzmir'in göbeğinde üst üste canlar almaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen "bonzai" adlı sentetik uyuşturucunun ardından bu sefer de yaygınlaşan extasy adlı hapların kullanımı yuvalar yıkmaya başladı. Halk arasında "Şeytan üçgeni", "Taş" olarak adlandırılan söz konusu uyuşturucu maddeler nedeniyle bağımlı hale gelen gençler bir bir yaşamını yitirirken, yetkili makamların duyarsızlığı nedeniyle uyuşturucunun kullanım yaşı ise 15-16'ya kadar düştü. Zaman zaman yaşanan bu çileyle ilgili isyanını dile getiren Roman dernekleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri uyuşturucuyla mücadele konusunda kalıcı çözüm isterken, mağdur bölge halkı devlete seslenerek ağır bilançoya karşı adeta reçete gibi öneriler sundu.
KİMSE BU BELAYA DUR DEMEYECEK Mİ'
Romanların İzmir'deki yerel yönetimlerde sesi olan Yenişehir Mahallesi Eski Muhtarı ve Konak Belediyesi CHP'li meclis üyesi Ali Yangır, hem belediyeden hem de hükümetten duyarlılık beklediklerini kaydederek, mahallelerinde yeni tedavi ve rehabilitasyon merkezleri açılmasını talep etti. Uyuşturucuyla mücadele konusunda özellikle İzmir Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nden halk adına destek isteyen Yangır, "Geçtiğimiz yıl Ege Mahallesi'nde 6 kişi olmak üzere 20'yi aşkın gencimizi uyuşturucuya kurban verdik. Kimse bu işe dur demeyecek m? Hepsi hayatının baharında, gencecik çocuklar. Ortaokul çağındaki gençlerimiz dahi bu batağa düşüyor. Gençlerimiz ölüp gidiyor. Onlar da bu devletin çocukları. Evinden eşyasını satıp uyuşturucu maddelere yatıran bireyler var. Roman mahalleleri yıllardır enkaz halinde, uyuşturucu yatağı olmuş vaziyette. Seçimden önce onca söz verildi. Ama görüyoruz ki, vaat çok, icraat yok... Lütfen bizi bu beladan kurtarın" dedi.
VALİ TOPRAK'A AÇIK DAVET
Uyuşturucuyla mücadele konusunda emniyet birimlerinin daha aktif rol üstlenmesini isteyen CHP'li meclis üyesi Ali Yangır, "Sokaklarımızda huzur polisi istiyoruz. Devletin bu konuya bir an önce el atması lazım. Defalarca dile getirdik, gereken tedbirler alınsın. Aksi takdirde ölümler devam edecek. Yaşadığımız manzarayı yerinde görmesi ve sorunların tespiti için merkezi idarenin temsilcilerini mahallemize davet ediyoruz. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İl Emniyet Müdür'ümüz Sayın Celal Uzunkaya'yı buraya davet ediyoruz. En son üç yıl önce kendileri ile görüşebildik. Roman dernekleri ve federasyonlar olarak uzun süre önce kendilerinden görüşme talep ettik, ancak ne yazık ki halen yanıt alamadık. Ne yazık ki yüzümüze bakan yok. Vatandaşlarımız bize söz verilen "Roman Çalıştayı" gibi projelerin hayata geçirilmesini bekliyor" diye konuştu.
İSTİHDAMDA ÖNCELİK TALEP ETTİLER
Özellikle istihdam konusunda Roman vatandaşlara pozitif ayrımcılık isteyen Yangır, karşılaştıkları işsizlik sorunuyla ilgili şunları kaydetti: "Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasındaki en büyük etken eğitim ve istihdam konulardır. Bu sorunun kökten çözümü için işsizliğin ortadan kaldırılması gerek. Roman olduğumuz için belediye ve diğer resmi kurumlarda ayrımcılık görüyoruz, bize iş verilmiyor. Sadece İŞKUR geçici süreli işlerde istihdam sağlıyor. Bize layık gördükleri 6 aylık işler m? Bunun yanında, iş garantili meslek edindirme kursları açılmasını talep ediyoruz. Birçok belediyenin bu konuda örnek çalışmaları var. Semt merkezleri, kültür merkezleri ve çeşitli kurslar açılıyor, ancak talebe karşın kapasiteleri yetersiz. Teknik eleman yetiştiren ve eğitimler verilen bu kültür evleri projeleri yaygınlaştırılmalı. Bunların sayısının arttırılmasını talep ediyoruz. Ancak bu ve benzer projeleri hayata geçirdiğimizde gençlerimizi uyuşturucudan uzak tutabiliriz."
"YOLDAN ÇEVİREN İŞ İSTİYOR"
Karşılaştıkları acı manzarayı rakamlarla dile getiren Yangır, "Ege Mahallesi'nde 15 bine yakın insan yaşıyor. Herkes iş istiyor. Özellikle meclis üyesi seçildikten sonra, yolda beni gören herkes iş bulma konusunda yardım talep ediyor. Beni yoldan çeviren vatandaşlar, çocukları için ricada bulunup özgeçmişlerini, dosyalarını veriyor. Elimde sadece bizim mahalleden 500 adet CV birikti. İzmir'de toplam 33 Roman mahallesi var, manzaranın geri kalanını siz düşünün" şeklinde açıklama yaptı.
Yorum Yazın