Dolar 32,5305
%0.05
Euro 35,1972
%0.27
Altın 2.463,970
%1.16
Bist-100 10.682,00
%2.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rusya Büyükelçisi silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Rusya Büyükelçisi silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Türkiye ve İran'ın katılımıyla yapılacak Halep zirvesi arifesinde Ankara'da suikast...

  • Ege Postası
  • 19.12.2016 - 19:14

Rusya'nın Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da katıldığı bir fotoğraf sergisinde konuşurken silahlı saldırıya uğradı. Yaklaşık 2,5 yıldır Ankara'da görev yapan Büyükelçi Karlov, saldırıda hayatını kaybetti. Anadolu Ajansı (AA) saldırganın, saldırıdan yaklaşık 45 dakika sonra, 19.45 sıralarında etkisiz hâle getirildiğini duyurdu. 

Büyükelçi Karlov, saldırıdan hemen önce konuşma yapmaya hazırlanırkenBüyükelçi Karlov, saldırıdan hemen önce konuşma yapmaya hazırlanırken

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, bir fotoğraf sergisinin açılışına katılmak üzere Çankaya Belediyesi'ne bağlı Kavaklıdere'deki Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne gitti. Yanında koruma görevlisi bulunmayan, sadece basın müşaviri ve tercümanı olduğu belirtilen Karlov'un yanı sıra açılışa Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi'nin de aralarında olduğu yaklaşık 100 davetli katıldı. 

Büyükelçi Karlov'a silahlı saldırı düzenleyen saldırganBüyükelçi Karlov'a silahlı saldırı düzenleyen saldırgan

Saat 19.00 sıralarında Büyükelçi Karlov açılışta konuşma yaparken, binaya polis kimliği ile girdiği belirtilen siyah takım elbiseli saldırgan önce havaya birkaç el ateş etti. Daha sonra arkasından dört beş kez Büyükelçi Karlov'a ateş eden saldırgan, o sırada saklanmaya çalışan ve kendilerini yere atan diğer davetlilere salonu derhal terk etmelerini söyledi. Diğer davetliler panik içinde salonu terk ederken yaralanarak yere düşen Büyükelçi Karlov ile yalnız kalan saldırgan birkaç el daha silahını ateşledi. 

Davetlilerin salonu terk ettiği sırada emniyete bağlı Özel Harekât Timlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda polis ekibi Çağdaş Sanatlar Merkezi binasını kuşattı. Saat 19.40'a kadar silah sesleri devam ederken saat 19.35 sıralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olay yerine geldi. 

Rusya, Türkiye ve İran'ın Halep ile ilgili olarak gerçekleştireceği toplantının hemen öncesinde meydana gelen saldırı anında orada bulunan Hürriyet foto muhabiri Haşim Kılıç, saldırganın Halep ile ilgili sloganlar attığını ifade etti. 

DHA muhabiri, saldırıda başka vurulan kişilerin de olduğunu ve saldırıya uğrayan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin öldüğüne dair iddiaların olduğunu söyledi.

"Büyükelçi'yi sırtından vurdu"

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, saldırıya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Büyükelçi konuşurken önce havaya ateş etmiş, ardından büyükelçiyi sırtından vurmuş. Daha sonra havaya ateş ederek salonu boşaltmış, içeride büyükelçi ile baş başa kalmış ve yine ateş etmiş. Daha çıkaramadılar, kendisi de içeride büyükelçi de içeride."

"Halep'le ilgili şeyler söyledi"

Büyükelçi'nin vurulduğunu gösteren fotoğrafı çeken Hürriyet foto muhabiri Haşim Kılıç, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Konuşma sırası büyükelçiye geldiğinde koruma olduğunu düşündüğümüz siyah takım elbiseli bir adam vardı. Önce havaya ateş etti, sonra arkadan Büyüleçi’ye ateş etti. Saldırgan daha çok Halep’le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanları dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar dışarıya çıkarken birkaç el daha ateş etti. Sonra insanlar tamamen dışarı çekildi.

"Bir mermi de davetlilerden birinin ayağına geldi galiba, kan lekeleri gördüm. Güvenlikler saldırganın polis kimliği göstererek içeri girdiğini söyledi. Rus Büyükelçi'nin kendi koruması olduğunu iddia edenler de var."

Habertürk muhabiri: "Ya Allah bismillah" diyerek ateş açtı

Habertürk muhabiri ise saldırganın "Yallah bismillah" diyerek ateş açtığını paylaştı.Görgü tanıkları arasında saldırganın "Biz Suriye'de ölüyoruz, siz de burada öleceksiniz" dediğini aktaranlar oldu.

Rusya Dışişleri açıklama yapacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Mariya Zaharova, Ankara'da Rus Büyükelçiye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili bakanlığın kısa süre içinde açıklama yapılacağını belirterek "Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçiye yapılan saldırı sebebiyle açıklamada bulunacaktır. Sadece resmi bilgilerin dikkate alınmasını rica ediyoruz"  açıklamasında bulundu. 

 

Andrey Karlov kimdir'

1954 yılında Moskova’da doğmuştur.

Yüksek eğitimini 1976 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstütüsünden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisinden mezun olup tamamlamıştır.

1976 yılından itibaren diplomatik alanda çalışmaktadır.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanısıra yurtdışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981, 1984-1990 yıllarında SSCB Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında Rusya Federasyonu Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalışmıştır.

2001 – 2006 - Rusya Federasyonu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi.

2007 – 2013 - RF Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürü.

Temmuz 2013’de Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı. Büyükelçi diplomatik ünvanına sahiptir.

Korece ve İngilizce bilmektedir.

Evli, bir oğlu var.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.