
Rusya, Suriye krizini Şanghay’a taşıyor
Suriye’de askeri operasyona karşı olan Rusya, 13 Eylül’de Bişkek’te yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde güçlü bir siyasi adım atmaya hazırlanıyor. Diyalog ortağı olan Türkiye’nin dışında tüm üye ülkeler...
- Ege Postası
- 09.09.2013 - 15:35
ŞİÖ Bişkek zirvesi ile ilgili açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov, Suriye krizinin gündemde olacağını, üye ülkelerin birbirlerine çok yakın pozisyonda olduğunu söyledi. Morgulov, “BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan düzenlenecek askeri bir operasyonunun uluslararası hukuka aykırı olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz.” dedi. Rus diplomat Bişkek deklarasyonunda Suriye konusunda ortak bir tutumun ortaya konacağını belirtti.
İRAN, PAKİSTAN VE HİNDİSTAN TAM ÜYE OLABİLİR
İran ve Pakistan’ın tam üyelik için resmi olarak başvurduğunu, Hindistan’ın da bu yönde irade beyanı olduğunu hatırlatan Morgulov, örgüt yönetiminin başvuruları değerlendirdiğini, bunun zirve çerçevesinde ele alınacağını söyledi.
Morgulov zirve çerçevesinde Putin ve Ruhani’nin ilk kez bir araya geleceği bilgisini verdi. Kremlin görüşmenin İran tarafından talep edildiği ve ikinci nükleer santral inşaatı ile ilgili konunun ele alınacağını açıkladı. Rusya Tahran’ın ilk sivil amaçlı nükleer santrali Buşehir’i tamamlayarak İran’lı yetkililere teslim etmişti.
TÜRKİYE ENERJİ KULÜBÜNE GİRİYOR
ŞİÖ Bişkek zirvesinde örgüt içinde enerji alanında işbirliğini geliştirme için enerji kulübü oluşturuluyor. Türkiye’nin de yer alacağı kulübün kuruluşu ile ilgili ortak bir mutabakat metninin imzalanması bekleniyor. Kulübün enerji alanında işbirliğine yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Morgulov, “Kulüp enerji alanında ŞİÖ ülkelerini ilgilendiren konuları hükümet, iş ve bilim çevrelerinin müzakere ettiği resmi olmayan bir platform olacak.” bilgisini verdi.
Çin’in Şanghay kentinde 1996’da toplanan Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın kurduğu “Şanghay Beşlisi”, 2001’de Özbekistan’ın da dahil olması ile Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dönüştü. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye olduğu ŞİÖ, 2008’de aldığı kararla “diyalog ortaklığı” statüsü oluşturdu. 2009’da Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede Belarus ve Singapur örgüte “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Türkiye ise 26 Nisan’da “Diyalog Ortaklığı” statüsü kazandı.
Yorum Yazın